Air ГогольFest: видимі складові повітря

Територія заводу «Кристал», вхід справа від центрального входу у ДОННУ, паршива погода, вечір. Нас зустрічає зграя голодних дворняг і напівтемний двір. Невивезене сміття, дивна інсталяція з червоних дощечок, яку ледь видно у темряві… Саме тут має відбутись Air ГогольFest вже у ці вихідні. А поки тут кипить творчість.

Раз у раз повз проходять люди, які щось обговорюють. За ними, у світ цікавого! Майже одразу, з темряви й холоду, потрапляємо у порожній коридор, освітлений червоним м’яким світлом яскравих паперових ліхтариків. На стінах картини, деінде ще не висохла свіжа фарба, зі стелі спадає сухе гілля, у кімнатках чимало робочого реманенту і ні душі… 

Знайомі художники піднімаються на другий поверх, тож слідуємо за ними. Кахельні стіни коридорів та загальне планування приміщень одразу допомагають здогадатись – колись це була заводська їдальня. А тепер тут ART Kitchen. На дверях і стінах прикріплено папірці з іменами митців та авторів проектів, які будуть тут творити. Художники розводять свіжу фарбу, а ми роздивляємось вже готові інсталяції і фрагменти фотовиставок. 

У порожніх приміщеннях з написами, що лишились від їдальні («Цех закусок», «Варочний цех»), дивна суміш старого мотлоху,  непрацюючого обладнання і фантастичних речей, які з’явились тут очевидно нещодавно: підвішений манекен без голови, свіжо-пофарбовані напів-сфери, театральні костюми, дивні конструкції з дощок… «Ця «літаюча тарілка» стоятиме у дворі» – говорять нам і показують крім того ще й цілу колекцію кахлів з написом "Air ГогольFest". А у кутку помічаємо той самий «ніс», що ходив вулицями міста, закликаючи прийти на фестиваль і вдихнути свіжого повітря! Що ж, тут креативно і цікаво, не зважаючи на те, що деінде вода крапає з даху, а навколо написи «Опасно для жизни!»

Пригадуємо план-схему майбутнього фестивалю і вирішуємо спуститись у підвальне приміщення. Воно одразу зустрічає вологим теплом і чарівною музикою, що лунає з глибини. Йдемо на звук і на світло і зустрічаємо вибух кольорів – дівчата-художниці розфарбовують стіни однієї з кімнат абстрактними візерунками. В іншій кімнаті хлопець фарбує стіну у темно-сірий колір, поруч, на облупленій стіні візерунки, а ще він нам демонструє світильник, що створюватиме у кімнаті гру тіні й світла. Має бути заворожуюче.

Далі по курсу низькі дверцята складських приміщень. Тут у кожної двері є ім’я художника, тож за кожною з них щось відбуватиметься, або ж точно буде на що подивитись. А поки там містична темрява, фарби і пензлі навколо і ще чимало дивних предметів. 

Цікаво, де будуть відбуватись більшість подій? «Головна сцена» – це приміщення ангару, яке ми застаємо в абсолютній темряві, воно мовчить, приховуючи свій творчий безлад. Але ось на дереві поруч маска і біле простирадло – Привид Опери? Загадок поки більше, ніж відгадок. Інтрига розкриється вінничанам у суботу 17 листопада о 12.00. Саме тоді розпочнуться всі фестивальні події, що триватимуть впродовж вихідних за будь-якої погоди. Air ГогольFest запрошує!



Переглядів: 2790
Поширень: 0

Останні новини