В держбюджеті на 2019 рік видатки на галузь охорони здоров’я Уряд пропонує збільшити на 15 млрд грн

В новому хірургічному корпусі лікарні ім. М. Пирогова Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман сьогодні провів всеукраїнську нараду з питань реформування охорони здоров’я. Він зупинився на результатах уже запроваджених кроків, які передбачені в рамках реформування галузі. Та повідомив про плани Уряду на наступний рік – зокрема, про поширення практики «гроші «ходять» за пацієнтом» на вторинний рівень та початок реформування екстреної медицини. 

Володимир Гройсман зазначив, що реформування галузі охорони здоров’я – надзвичайно складний процес, і упродовж багатьох років ніхто не брався по-справжньому за цю роботу. «В результаті ми маємо проблему – система охорони здоров’я хвора. Незадоволені абсолютно всі, починаючи від пацієнтів і завершуючи лікарями. Все це потребує дуже серйозних скоординованих дій. Не тільки на рівні національного законодавства, а дуже важливо, щоб вся система, від самого низу до верху, була побудована як єдине ціле. Тому в минулому році парламент ухвалив рішення про запровадження реформи медицини.  Сьогодні ми чуємо критику, але коли починаєш говорити про конкретику, опоненти починають відходити від конкретних речей і говорити загальними фразами», - зазначив Володимир Гройсман.

Неодноразово під час свого виступу Глава Уряду наголошував на тому, що головним завданням усіх дій на усіх рівнях є покращення якості медичного обслуговування та підвищення рівня оплати праці лікарів та медичного персоналу.

Також Володимир Гройсман повідомив, що в проекті бюджету країни на 2019 рік передбачено збільшення фінансування галузі охорони здоров’я на 15 млрд грн. Ці кошти планується направляти на продовження реформи на первинному рівні та початок реформування вторинної ланки. 

«З 1 липня ми плануємо перевести оплату роботи лікарів вторинного рівня на таку систему, як на первинці. В тому числі і на напрямок діагностики. Ми будемо платити саме за ці послуги, і ситуація буде змінюватись.  Також наступного року ми продовжимо формувати кардіоцентри. Наш Уряд дав можливість створити 26 центрів кардіосудинної хірургії.  В 2019-му ми плануємо ще 13. Загалом за три роки у країні буде функціонувати 40 кардіоцентрів», – сказав Володимир Гройсман.   

Окремою темою зустрічі стала програма «Доступні ліки». Голова Уряду повідомив, що наразі  по всій країні виписано 30 мільйонів рецептів, по яких люди отримали безкоштовні ліки. Раніше в переліку таких препаратів було кілька десятків найменувань, сьогодні – в межах 300. І ця програма буде продовжуватись. 

Володимир Гройсман повідомив вінницьким лікарям і про те, що наступного року розпочнеться реформування екстреної медицини. «Ми обираємо 5-6 регіонів, які найбільше готові до змін, і ми будемо пілотувати абсолютно нову систему. Це дасть можливість змінити якість в екстреній медицині в середньостроковій перспективі», – сказав Прем’єр-міністр України. 

Одне із надважливих питань для всієї України – це вакцинація. «Нам треба захистити українців. Вперше за сім років зусиллям Міністерства охорони здоров’я і урядової команди забезпечено всі вакцини, які передбачені національним календарем щеплень, але не всі цим користуються. І коли ми чуємо, що є епідемії та летальні випадки від того, що люди невакциновані – це покладає на нас величезну відповідальність. Вакцинація має бути пріоритетом. Я вважаю, що розвал системи починаючи з 2010-го року і кампанії проти вакцини – це кампанії проти України. Щоб ми ослабли і були вразливі до відповідних епідемій і хвороб», – каже Володимир Гройсман.

Він звернув увагу і на те, що будь-яке рішення, яке приймається на центральному рівні і орієнтоване на зміну системи, має  зустрічатись з розумінням і відповідальністю на місцях. Саме це є запорукою успіху. Особливо в питанні покращення матеріально-технічної бази міських лікарень, що наразі входить до компетенції і можливостей територіальних громад.

«До речі, завдяки децентралізації в наступному році міські бюджети збільшаться ще на 41 млрд. Це в рази більше, ніж були місцеві бюджети ще зовсім недавно. Я закликаю інвестувати ці кошти в якість медичних послуг. Тому що децентралізація ставить перед собою одне завдання – забезпечити нову якість життя людей. Це означає, що в кожній сфері є абсолютно чіткі пріоритети, за які ми боремось. І це не хаотичні дії, - я наголошую, - а системні кроки, які необхідно далі робити, і ми отримаємо якісний результат, - сказав Голова Уряду. – Міські лікарні – це власність громади, і тільки на місцях мають спрямовуватись кошти, щоб зробити нормальні операційні, якісні відділення, щоб забезпечити на належному рівні якісний сервіс. Це є відповідальність місцевої влади. Ми готові допомагати», - підкреслив Прем’єр-міністр




Переглядів: 2252
Поширень: 0

Останні новини