У Вінниці відбувся круглий стіл в рамках проекту «РівноДоступність. Жити гідно всупереч долі»

28 листопада, у приміщенні HUB «Місто змістів» відбувся круглий стіл на тему: «Доступність та універсальний дизайн». Захід проведено в рамках проекту «РівноДоступність. Жити гідно всупереч долі», втілення якого відбувається завдяки партнерству з Національною Асамблеєю людей з інвалідністю України (НАІУ), за сприяння Посольства Швеції в Україні та Шведського Інституту, у партнерстві з Департаментом соціальної та молодіжної політики Вінницької ОДА, а також з Вінницькою громадською організацією «Асоціація захисту прав та допомоги людям з інвалідністю «Відкриті серця».

Наталя Заболотна поінформувала про ключові досягнення з впровадження доступності та універсального дизайну на теренах Вінницької області, підкресливши необхідність постійного вдосконалення роботи у цьому напрямку. За словами Наталі Заболотної, невдовзі відбудеться відкриття обласного центру «Квадрат»,  який стане ще одним  доступним осередком для проведення зустрічей.

«Розпочинаючи сьогоднішній круглий стіл, варто акцентувати увагу на особливо важливому значенні даного заходу. Сьогодні у цій залі ми бачимо багато знайомих облич наших партнерів, представників громадських організацій та органів влади. Це свідчить про те, що саме завдяки спільним зусиллям на Вінниччині проводиться робота в рамках впровадження доступності та безбар’єрності.  Варто підкреслити, що коли ми говоримо про доступність та універсальний дизайн, йдеться не лише про людей з інвалідністю, а й про суспільство загалом, адже життя кожного стане комфортним лише тоді, коли не буде бар’єрів для людей з інвалідністю, для людей похилого віку», - зауважила директор Департаменту соціальної та молодіжної політики ОДА  Наталя Заболотна.

Учасників заходу також привітали завідувач сектору преси, культури та інформації Посольства Швеції в Україні Тетяна Некрасова та представниця Національної Асамблеї людей з інвалідністю України у Вінницькій області, голова Вінницької  громадської організації «Асоціація захисту прав та допомоги людям з інвалідністю «Відкриті серця» Світлана Демко. 

Під час круглого столу присутні дізналися чимало цікавих аспектів про ключові проблеми та перспективи впровадження доступності та універсального дизайну під час лекції експерта Національної Асамблеї людей з інвалідністю України, співзасновника Всеукраїнського громадського об’єднання «Група активної реабілітації» (ГАР), тренера Володимира Азіна. Учасники заходу також обговорили питання рівнодоступності та рівноправності, впливу інвалідності на життя суспільства, акцентувавши увагу на особливостях та моделях сприйняття інвалідності. Крім цього, усі присутні мали можливість провести дискусію щодо ключових бар’єрів для людей з інвалідністю.

Крім цього, у рамках проекту відбувся майстер-клас з української жестової мови від Ігоря Бондаренка – перекладача жестової мови вищої категорії, офіційного представника Всесвітньої асоціації перекладачів жестової мови (WASLI) в країнах Східної Європи та Середньої Азії. Так, протягом двогодинного заняття учасники ознайомилися з базисом вивчення жестової мови, дізнались про етичні моменти спілкування з глухими людьми, а також переглянули мотиваційні відеоролики та тематичну презентацію.

Нагадаємо, що протягом 8 – 28 листопада в приміщенні Департаменту соціальної та молодіжної політики ОДА кожен мав можливість безкоштовно оглянути експозицію фотовиставки «РівноДоступність. Жити гідно всупереч долі», яка розповідає історії 26 осіб – чоловіків, жінок і дітей зі Швеції та України, які, спираючись на право жити гідно, знайшли свій шлях у житті.

«На фотовиставці представлені фото людей як зі Швеції, так і з України. Якщо говорити про Україну, то фотовиставка була доповнена історіями таких відомих українців як: політичний діяч Валерій Сушкевич, піаністка Ліза Халявченко, спортсмен Артем Гудзенко …», - зазначила Наталя Заболотна, називаючи імена відомих діячів, які взяли участь у проекті.

 Під час круглого столу усі присутні також мали можливість поспілкуватися з вінничанами, чиї фото були представлені на фотовиставці «РівноДоступність. Жити гідно всупереч долі». 




Переглядів: 3491
Поширень: 0

Останні новини