У Вінниці працює підлітковий клуб «VinSmart», де займаються дітки з особливими потребами

На вулиці Стельмаха, 25 працює інклюзивний Центр «VinSmart». У цьому підлітковому клубі за місцем проживання ремонті роботи звершилися наприкінці вересня та розпочався прийом заявок. Тут діти зможуть займатися творчістю, відвідувати різні гуртки, вивчати англійську та польську мови. Це перший у місті підлітковий клуб, де у гуртках займатимуться з дітками з особливими потребами. Сьогодні із педагогами закладу та батьками спілкувався міський голова Сергій Моргунов. 

Приміщення під створення інклюзивного Центру в цьому році було капітально відремонтовано. Тут утеплили фасад, замінили вікна, облаштували ґанок з пандусом, перекрили дах, встановили індивідуальне електричне опалення. 

У підліткову клубі облаштували кімнату для занять гуртковою роботою, є велика зала для проведення занять та тренінгів,  кімната для роботи з психологом із релакс-зоною,  кухня та два санвузли. На рецепції батьки можуть очікувати своїх дітей. 

На базі цього Центру реалізується спільний проект з ГО Вінницький обласний осередок Всеукраїнської громадської організації «Українська спілка інвалідів – УСІ» . На реалізацію проекту «Чужих дітей не буває», який став переможцем програми «Бюджету громадських ініціатив», було виділено 800 тис. грн з міського бюджету. Для родин, де виховуються діти з особливими освітніми потребами, проведено низку тренінгів. А також придбано обладнання для занять та реабілітації дітей з порушеннями розумового розвитку.

«Тут дітки, - і з порушеннями, і без порушень розвитку, - займаються разом. Ми б хотіли, щоб це дійсно було місце, де діти та підлітки мають можливість реалізовуватися, бути включеними в соціум, тому що насправді ця категорія дуже виключена. Моєму сину 14 років, він має порушення в розвитку, і ми розуміємо, що цей Центр дуже важливий. Це місце, де можуть батьки між собою спілкуватись, знаходити якісь шляхи, як рухатись далі - це доволі складне питання, тому що Україна на етапі впровадження інклюзивної освіти. Нам дуже пощастило, що у нас була Раїса Панасюк, вона була, мабуть, рушійною силою тих всіх процесів. Ми зараз маємо гідно продовжити її справу і не зупинятись. Пані Галина Якубович нам порадила взяти участь в «Бюджеті громадських ініціатив», нас підтримала громада і Центр підліткових клубів. Ми усім  дуже вдячні, тому що ми не знали, як все так  реалізувати, щоб було і обладнання, і  послуги, які мають надаватись таким дітям. Але тепер ми впевнені, що це буде успішний досвід», - каже керівник батьківської організації Центру соціалізації та реабілітації дітей з аутизмом та іншими розладами розвитку Олеся Самойленко

На відвідування інклюзивного Центру з вересня уже подали заявки батьки 210 дітей, але набір продовжується. Заняття в інклюзивному Центрі безкоштовні. 

«У нашому місті діє 16 Центрів підліткових клубів. Ми розпочали цю роботу ще з 2011 року, коли міським головою був Володимир Гройсман. Якщо говорити в цілому про підліткові клуби, зрозуміло, що потрібно створювати умови для дітей в позаурочний час. Вони можуть вивчати додатково якусь мову - англійську або польську, хтось може займатися якимось видами спорту, хтось моделюванням. В даному випадку завдання нашої команди – створити відповідні умови, тобто дати відповідну пропозицію, бо попит, звичайно, на такі послуги є. В багатьох районах міста Вінниці створені такі клуби, ми проводимо поступово їх капітальний ремонт, створюється відповідне смислове наповнення цих клубів, розширюється мережа різних напрямків гуртків та груп. У минулому році ми відремонтували п’ять клубів. Цього року ми зробили цей підлітковий клуб по вулиці Стельмаха. Його особливість в тому, що тут займаються дітки з особливими потребами, тобто це розвиток інклюзії.  Тут працюють і відповідні педагоги, і батьки, які набувають досвіду разом із дітьми. Сподіваємось, що цей проект допоможе діткам адаптуватися до реального життя», - зазначає міський голова Сергій Моргунов.   



Вулиці: СТЕЛЬМАХА


Переглядів: 10569
Поширень: 5

Останні новини