У Вінниці зменшилась кількість ускладнень від серцево-судинних захворювань

Протягом 2018 року у Вінниці на 12,4% зменшився показник смертності від інсульту та втричі – від цукрового діабету. Така позитивна динаміка є результатом заходів державних і місцевих програм, які спрямовані на профілактику ускладнень від важких хвороб. Серед них програма «Доступні ліки» та системна робота, яка здійснюється на базі Вінницького регіонального клінічного лікувально-діагностичного центру серцево-судинної патології в рамках  субпроекту із Світовим банком «Складова розвитку системи охорони здоров’я, направлена на покращення медичної допомоги хворим із серцево-судинною патологією». Про це, зокрема, розповів директор департаменту охорони здоров’я Олександр Шиш, звітуючи про хід виконання Програми «Здоров’я вінничан на 2017-2020 роки» у 2018 році.

Зменшенню кількості ускладнень серцево – судинних захворювань, зокрема таких як інфаркт міокарда, сприяє діяльність комунального некомерційного підприємства «Вінницький регіональний клінічний лікувально-діагностичний центр серцево-судинної патології». Фахівці закладу за 10 місяців 2018 року провели 1208 коронарографій, в тому числі 499 досліджень при гострому коронарному синдромі, 712 стентувань коронарних артерій, з них – 409 при гострому інфаркті міокарда. Це дало можливість продовжити тривалість життя пацієнтів та стабілізувати показники смертності працездатного населення від гострого інфаркту міокарду.  До речі, Вінницький регіональний клінічний лікувально-діагностичний центр серцево-судинної патології за рейтингом Української асоціації серцево-судинної хірургії по кількості виконаних стентувань просів перше місце серед 39 кардіохірургічних центрів України.

Протягом 2018 року продовжувалась співпраця КНП «Вінницький регіональний клінічний лікувально-діагностичний центр серцево-судинної патології» з фахівцями ДУ «НІССХ» ім. М.М. Амосова. Станом на 1 листопада проведено 10 оперативних втручань на відкритому серці (6 – аорто-коронарне шунтування та 4 – мамарно-коронарне шунтування). 

Одним із пріоритетних напрямків діяльності галузі охорони здоров’я є реалізація спільного з МБРР субпроекту «Складова розвитку системи охорони здоров’я, направлена на покращення медичної допомоги хворим із серцево-судинною патологією» по будівництву Вінницького регіонального клінічного лікувально-діагностичного центру серцево-судинної патології. 

Зниженню показників захворюваності, інвалідності та смертності від захворювань серцево-судинної системи, бронхіальної астми, цукрового діабету сприяє також реалізація Урядової програми «Доступні ліки» та програми по забезпеченню пацієнтів препаратами інсуліну. Так, показник смертності від гострого порушення мозкового кровообігу за 9 міс. 2018 року склав 4,1 випадки на 10 тис. дорослого населення, що на 12,4% менше, ніж у 2017 році. Втричі зменшився показник смертності від цукрового діабету (з 0,56 до 0,17 на 10 тис. нас.), зокрема у працездатному віці - в 4,4 рази. 

Також у місті продовжується муніципальна Програма по профілактиці та лікуванню артеріальної гіпертензії, яка направлена на попередження інфарктів та інсультів на тлі цієї хвороби. 




Переглядів: 2840
Поширень: 0

Останні новини