У соцмережі для жителів Ладижина розповсюдили старий фейк про МХП. Хто стоїть за новою інформатакою?

У групі користувачів соцмереж, орієнтованій на жителів Ладижина Вінницької області та навколишніх районів, по новому колу вирішили запустити давно забутий фейк про нібито поля, укриті відходами місцевого виробництва курятини. У лютому-березні 2018 року набрав розголосу інцидент на Київщині, де місцевого виробника звинуватили в неналежній утилізації відходів та забруднюванні навколишнього середовища. Ситуацією тоді скористалися у громадській організації, яка протягом багатьох років «воює» з МХП. У ЗМІ з’явилися публікації, що начебто дохлих курей скидають поблизу Ладижина. Майже відразу вінницький виробник спростував «викид», але через 9 місяців ладижинцям знову нагадали про старий фейк.       

Нагадаємо, у Вінниці апеляційний суд 27 листопада підтвердив, що курники під Василівкою збудовані на законних підставах

Згідно з рішенням колегії суддів, відмовлено Національному екологічному центру України (НЕЦУ) у задоволенні апеляційної скарги. За дивним збігом обставин 3 грудня у групі «Про Ладижин.Що в Ладижині.Реклама в Ладижині» у Facebook  було розміщено текст статті, яка вийшла на сайті «Аргументум» ще у лютому, а потім видання спростувало цю інформації як таку, що не відповідає дійсності, а матеріал було знято. Тоді саме ці громадські активісти наголошували на тому, що забруднюється територія на Вінниччині.  

«Поля з відходами курятини» дійсно були, але скидав їх зовсім інший виробник, потужності якого розташовані більш ніж за 300 кілометрів від «Вінницької птахофабрики». (https://biz.liga.net/pervye-litsa/prodovolstvie/novosti/zaderjany-vladeltsy-tm-gavrilovskie-kurchata)

В червні, розслідуючи кримінальне провадження, Генпрокуратура навіть провела обшуки в приміщеннях агрокомплексу «Агромакс», що на Київщині. Були затримані власники і директор підприємства.

Повернемося до нинішніх подій. Що цікаво, автор «дивного» посту у ладижинській групі доволі загадкова особистість. Людина не виклала своє фото на особисту сторінку, використавши «малюнок». Можна лише припустити, аккаунт використовується саме для розповсюдження інформації сумнівного походження.

У лютому 2018 року у МХП офіційно спростували повідомлення в інтенет-виданні «Аргументум» щодо скарг на викиди відходів. В компанії повідомили, що ТОВ «Вінницька птахофабрика» здійснює свою діяльність у відповідності з чинним законодавством України та внутрішньою екологічною політикою, доступною відкрито на офіційному сайті МХП

Інформація видання «Аргументум» від 28.02.2018 щодо відключень електропостачання  з масовою загибеллю птиці в ТОВ «Вінницька птахофабрика» на початку поточного року не відповідає реальному стану речей та несе у собі явні ознаки замовного матеріалу. Подібних інцидентів чи будь-яких інших аварій з аналогічними наслідками на ділянках вирощування у 2017-2018 році не відбувалося.

Підприємство ТОВ «Вінницька птахофабрика» експлуатує лише 12 ділянок вирощування птиці, а не 26 як вказано у цій статті, електропостачання виробничих потужностей здійснюється окремою лінією потужністю 10 кВ на 4 КТП, а далі мережею 0,4 кВ розподіляється по пташникам. На випадок відсутності струму в мережі передбачені потужні дизельні генератори, які повністю задовольняють потреби підприємства в електриці.

Не відповідають дійсності й дані щодо проблем з утилізацією курячих тушок на фабриці, що підтверджується регулярними перевірками Державної екологічної інспекції України та територіальних органів.

Щодо «відомого» фото, то на ньому зображене незаконне звалище курячих тушок у Київській області, організоване зовсім іншою українською компанією. Після з’ясування обставин редакція виданням «Аргументум» видалила статтю.

Чому «історія» з фейком повторюється? Можна лише припустити, що у певних колах є зацікавленість у дискредитації виробника саме в місцевому середовищі.


Теги: Ладижин

Переглядів: 5813
Поширень: 0

Останні новини