«Є ідея? Приходь і роби!»: у Вінниці відкрили новий молодіжний простір "Квадрат"

У Вінниці відбулося відкриття нового, сучасного, мультимедійного та повністю інклюзивного простору для вінничан та гостей міста. Центр отримав назву «Квадрат», розташований він за адресою вул. Театральна, 15. 

Як розповіли організатори, ідея виникла 2 роки тому. Тоді тут був захаращений підвал, у якому за часи Революції Гідності був розташований Правий Сектор. Після декількох етапів прибирань та ремонтних робіт, витративши два роки та більше 11 мільйонів гривень, підвал перетворився на сучасний молодіжний центр для навчання, роботи та розвитку.  У травні 2017 року координаторка молодіжного центру Світлана Ярова влаштувала генеральне прибирання, вивезли кілька вантажівок сміття, а також визначилася із назвою майбутнього центру. Проект вдалося реалізувати у співпраці із владою, бізнесом та громадою. В рамках конкурсу «Бюджет громадських ініціатив» з бюджету міста було виділено 1 млн грн. 

Загальна площа центру складає близько 700 квадратних метрів. На цій території розташувалися коворкінги, студія звукозапису та радіостудія, «open stage» (відкрита сцена) для музичних виступів, лекторії та сучасна лабораторія з 3D-принтерами, а також мистецька галерея. За словами організаторів, це простір, де молодь може створювати щось нове, генерувати ідеї та втілювати соціально-корисні проекти. 

Презентували «Квадрат» та напрямки його діяльності автори ідеї Світлана Ярова та Максим Студілко. Як розповіла Світлана, створення «Квадрату», втілення всіх ідей було завдяки сприянню Вінницької ОДА. Подальша діяльність «Квадрату» також буде фінансуватись з обласного бюджету. 

«Це перший приклад подібного молодіжного центру в Україні, коли об’єднались молодь, бізнес, громада і влада всіх рівнів. Більше року центр функціонував в експериментальному режимі. Там проводились різні заходи, організовані громадськими організаціями, молоддю. Вони допомогли створити нові ідеї для наповнення закладу. В центрі абсолютно інклюзивне й доступне середовище та є наміри претендувати на Знак якості Молодіжних центрів Ради Європи», - розповіла директорка центру Світлана Ярова.

«Заклад уже в перший день своєї роботи наповнений гарною, позитивною енергією. Його робили з метою, аби наша молодь мала де розвиватися і рухатися вперед. Молодь - це найактивніша частина нашого міста і держави загалом. Незважаючи на те, що наша держава переживає важкі часи, молодь все ж таки живе у час можливостей. Ви маєте можливість реалізувати себе,  в тому числі і у таких закладах як «Квадрат». Молодь – це наша інвестиція в майбутнє, адже саме у ваших руках майбутнє нашої держави. Створення молодіжного закладу підтримав і Уряд на чолі з Володимиром Гройсманом, міська рада також долучилася до проекту. Завдяки командній роботі місто отримало ще один молодіжний заклад», - каже секретар міської ради Павло Яблонський

«Сьогодні ми маємо сучасний, креативний простір. Багато людей доклало чимало зусиль, аби центр відкрив свої двері для відвідувачів. Влада повинна створювати середовище, в якому молодь може розвиватись. Ми маємо дати можливість молоді креативити і об’єднуватися і реалізовувати свої ідеї», - зазначив голова Вінницької обласної державної адміністрації Валерій Коровій

Заступник Міністра молоді та спорту України Олександр Ярема зазначив, що історія створення «Квадрату»  - це хороша ілюстрація принципу молодіжної політики, а саме ніяких рішень для молоді без молоді. 

У «Квадраті» буде облаштована бібліотека і перші книги для неї вже є. Це історична та наукова література. Її подарували секретар міської ради Павло Яблонський, голова ОДА Валерій Коровій, голова обласної ради Анатолій Олійник та заступник Міністра молоді та спорту України Олександр Ярема. 

Молодіжний центр «Квадрат» повністю інклюзивний. Тут створені всі необхідні умови для пересування людей на інвалідних візках, встановлені звукові маячки, підлога обладнана тактильними плитами.

Також в центрі є декілька міні-кухонь, де можна приготувати кафу або розігріти обід. 

В день відкриття центру організатори підготували насичену програму, яка почалася з форуму та панельних дискусій, присвячених проблемам молоді. Під час форуму у всіх гостей заходу була можливість поспілкуватися на такі теми, як культура, неформальна освіта, наука та інновації, бізнес, медіа, влада та громада. Також запланована вечірня розважальна програма з музичними виступами та театральними імпровізаціями.



Вулиці: ТЕАТРАЛЬНА


Переглядів: 7540
Поширень: 0

Останні новини