Стратегічні проекти Вінниці у 2019: початок реконструкції злітно-посадкової смуги аеропорту «Вінниця», запровадження е-квитка в громадському транспорті

На останній у цьому році сесії міської ради, вже традиційно, Вінницький міський голова Сергій Моргунов відзвітував перед депутатами та громадою міста про підсумки року, що минає. А також озвучив пріоритетні завдання міської влади на 2019-й у рамках реалізації Стратегії «Вінниця:2020».

На початку свого виступу міський голова нагадав, що, за результатами ІV-го всеукраїнського муніципального опитування, Вінниця вчетверте очолила рейтинг обласних центрів України по задоволеності мешканців якістю сфер і послуг та по взаємодії з місцевою владою. Опитування проводилось Соціологічною групою «Рейтинг» на замовлення міжнародного республіканського інституту (IRI) та профінансовано Урядом Канади.

Підбиваючи підсумки 2018 року, міський голова зазначив: «Цей рік був досить складним, але ті амбітні плани, які ми поставили в кінці 2017 року, в переважній більшості нам вдалося реалізувати. Я думаю, що саме така динаміка розвитку інфраструктури і різних сфер життєдіяльності Вінниці, дає нам надію на подальший розвиток міста у рамках реалізації Стратегії «Вінниця:2020». Якщо говорити про загальні здобутки 2018 року, то, як і в минулих роках, вінницька громада і надалі стала лідером багатьох рейтингів. Серед них рейтинг по легкості ведення бізнесу, прозорості інвестиційного сектору у 100 найбільших містах України. 

Нами підтверджено рейтинг інвестиційної привабливості міста на рівні «Висока». Вінниця увійшла в число найбільш передових міст Європи, отримавши престижну нагороду в сфері чистого міського транспорту, та за реалізацію нашого проекту по модернізації трамваїв VinWay. Дякую колективу Вінницької транспортної компанії, яка зробила власний трамвай. І головне, що вже четвертий рік поспіль вінничани підтверджують, що місто Вінниця є найкомфортнішим містом для проживання в Україні».

Пріоритет 1 Сильна місцева громада

В цьому році створено Вінницьку міську об'єднану територіальну громаду. Нагадаємо, що на одній з останніх сесій міської ради депутати проголосували за приєднання територіальної громади селища Десна до Вінниці. Таке бажання висловили ще кілька років тому жителі цього селища, які певною мірою вже інтегровані у суспільне життя міста.

Також розроблено проект Концепції інтегрованого розвитку «Вінниця-2030» (у співпраці з GIZ), який завершили обговорювати з вінничанами наприкінці листопада. 

Запрацював Ситуаційний центр в рамках програми «Безпечне місто». Наразі для моніторингу ситуації до єдиної міської системи відеоспостереження під’єднано майже 600 камер. За час функціонування центру виявлено понад 12,7 тисяч правопорушень, відшкодовано майже 800 тисяч грн збитків за пошкодження майна громади.

Також минулого року реалізовано 12 проектів-переможців в рамках «Бюджету громадських ініціатив». До речі, починаючи з цього року, вінничани можуть вибрати більшу кількість проектів, а терміни голосування продовжили.  

Перелік послуг, які надаються Прозорими офісами міста, постійно розширюється. Тільки у 2018 році офіс почав надавати 99 нових послуг, в т. ч. першим в Україні за узгодженою спільною позицією міського голови та голови облдержадміністрації – всі послуги, суб’єктами яких є структурні підрозділи Вінницької ОДА. Крім того, встановлено 5 ID-установок для поширення послуг з оформлення та видачі паспорта громадянина України у формі ID-картки та закордонних паспортів у відділеннях Прозорих офісів «Вишенька» та «Старе місто». Запроваджено у 2018 році й новий електронний сервіс для людей з вадами слуху (звукові маячки)

У 2018 році розпочато роботу з компанією «Mikroelektronika» (Чехія) по впровадженню е-квитка. Побудовано ІІ чергу міської системи централізованого оповіщення населення про загрозу або виникнення надзвичайних ситуацій. Запущено Портал відкритих даних ВМР . Виконавчий комітет підтвердив відповідність останній версії стандартів управління якістю ISO 9001:2015 «Системи управління якістю. Вимоги».  Також розроблено стратегію NGO-Хабу та структуру веб-сайту (спільно з ГО). Застраховано 53 учасники АТО (ООС) за муніципальною програмою.

Наступного року планується затвердити Концепцію інтегрованого розвитку міста «Вінниця-2030», провести паспортизацію проектів, створити базовий план реалізації Концепції. Також відбуватиметься подальша інтеграція громади Десни в міське середовище Вінницької міської об'єднаної територіальної громади. Планується запровадити в ЦНАП «Прозорий офіс» повноцінний call-центр, створити віддалені робочі місця адміністраторів Прозорого офісу для обслуговування мешканців Кореї, П’ятничан та Десни.

Сергій Моргунов розповів, що в планах – запровадження системи е-квитка в громадському транспорті (580 од. транспорту, 550 точок поповнення карток, 50 табло на зупинках, мобільний додаток та Інтернет-портал). «Фактично до кінця 2019 року ми повинні повноцінно завершити цю роботу в муніципальному транспорті, а далі будемо продовжувати її серед приватних перевізників», – каже міський голова.

Серед планів – розробити Концепцію створення Центру перепідготовки кадрів на базі одного з професійно-технічних навчальних закладів з врахуванням європейського досвіду. Крім того – збудувати ІІІ чергу міської системи централізованого оповіщення населення. Впровадити відеоаналітику із застосуванням елементів штучного інтелекту в рамках реалізації програми цифрового розвитку. Буде розроблятись концепція нового зовнішнього сайту міської ради.

Пріоритет 2 Економічний розвиток

Щодо сфери економіки, то в цьому році затверджено план детального зонування Вінницького індустріального парку, виготовлено проектно-кошторисну документацію  на підведення до нього інженерних мереж. Відкрито І чергу заводу «UBC GROUP», запущено І та ІІ черги ДП «Електричні системи» на базі 45 заводу. Підписано Меморандум з компанією HEAD щодо наміру будівництва заводу на території індустріального парку. 

Розроблено beta-версію інвестиційного порталу та інвестиційний паспорт Вінницької міської ОТГ, beta-версію інтернет-ресурсу City4Business. Запрацювала програма компенсації відсотків за залученими кредитами – 4 суб’єкти господарювання отримують компенсацію за рахунок міського бюджету.  В рамках Марафону можливостей для бізнесу проведено 11 заходів (залучено майже 500 представників бізнес-спільноти).

У цьому році Вінниця очолила рейтинг Regional Doing Business-2018 як місто, де найлегше вести бізнес в Україні. Було затверджено Маркетингову стратегію міста – 2020 (спільно з ПРОМІС) . Розпочато перегляд місцевого регуляторного середовища, запущено роботу «Відкритої регуляторної платформи». Підготовлено фінансовий звіт Вінниці за 2016 та 2017 роки за міжнародними стандартами для публічного сектора.

Міський голова розповів, що у 2019 році планується затвердити Концепцію розвитку Вінницького інноваційно-технологічного парку, створення та відкриття його основних компонентів: Центру розвитку підприємництва; стартап-акселератора. Визначити і реалізувати моделі управління парком. «Минулого року ми підписали відповідний Меморандум з Келецьким інноваційним технологічним парком щодо спільної реалізації цього проекту. Технопарк  буде розташований в колишньому приміщенні заводу «Кристал». Це 6000 кв.м, де буде створено фактично до 1000 робочих місць. Це можливість для молодих людей реалізувати свій потенціал і розвивати його, створювати стартапи. Хочемо запровадити дитячу школу стартапів, багато цікавих і амбітних проектів. Думаю, що це буде стимулом для утримання молоді у Вінниці після закінчення вищих навчальних закладів, щоб вони могли реалізувати себе тут і працювали на благо Вінниці і територіальної громади», – зазначив Сергій Моргунов.

Серед планів – розпочати будівництво інженерних мереж до Вінницького індустріального парку (водопостачання, водовідведення, дорогу) та приступити до зведення ІІ черги заводу з виробництва холодильного обладнання «UBC GROUP». Триватимуть роботи з розширення виробництва продукції на ДП «Електричні системи». Очікується запуск І черги заводу ТОВ «НЕСС ЕСТЕЙТ» з виробництва сонячних панелей. 

Надзвичайно масштабний і стратегічний для розвитку міста проект – початок робіт з реконструкції злітно-посадкової смуги аеродрому КП «Міжнародний аеропорт Вінниця». 

«Вже кілька років ми говоримо, що для розвитку географію мережі авіасполучення з різними містами як України, так і Європи, нам необхідно зробити повномасштабну реконструкцію злітно-посадкової смуги аеропорту Вінниця. Ми виготовили проектно-кошторисну документацію, зараз її будемо подавати на державну експертизу. Проводимо відповідні перемовини з державними організаціями, які можуть інвестувати в реалізацію цього проекту. Попередньо Кабмін підтримав нас в цьому, і передбачив 500 млн грн для початку його реалізації. Це досить серйозний і амбітний проект. Його вартість, приблизно, по проектно-кошторисній документації – 1 млрд грн, сюди входить і смуга, і світло-сигнальна система, і відповідні супроводжуючі об’єкти підтримки роботи аеропорту. Ми ставимо перед собою завдання – реалізувати цей проект при підтримці державного бюджету і Уряду. Це дасть нам можливість розвивати туристичний і економічний потенціал міста».

Пріоритет 3 «Інфраструктура»

У 2018 році завершено 3 етап швейцарського проекту з енергоефективності (м-н Зулінського/Київська): реконструйовано газову котельню та виконано будівельні роботи по твердопаливній котельні. 

Проведено будівництво, реконструкцію та ремонт 10 км доріг, 14 вулиць; 5,5 км 15 тротуарів. Також завершено роботи по реконструкції мосту по вул. Чорновола. «На реалізацію цього проекту потрібно було не менше 24 місяців, але якби не підтримка Державного фонду регіонального розвитку і Уряду в частині співфінансування, мабуть, ми робили б його роки три, не менше. Фактично за 17 місяців ми завершили цей проект і маємо фактично новий міст», – зазначив Сергій Моргунов.

Облаштовано 10,8 км велодоріжок, з них новозбудованих – 7,6 км, відкрито муніципальний велопрокат (15 станцій на 120 велосипедів)  «У жовтні 2018 року, коли ми запустили велопрокат, мало хто очікував, що він стане таким популярним. Я думаю, що запорукою успіху є те, що останні 5-6 років ми працювали над розвитком велоінфраструктури. За неповних два місяці більше 8000 вінничан орендували велосипеди. По наших підрахунках, велопрокатом скористалося 4300 людей. В подальшому ми й надалі будемо розбудовувати веломережу таких станцій, але це обов’язково потрібно робити паралельно з розвитком велоінфраструктури», – зазначив Сергій Моргунов.

Також у 2018 році встановлено 930 світлодіодних світильників, модернізовано 2 трамваї «VinWay» з влаштуванням низькополої вставки, проведено КВР 4 муніципальних автобусів. За програмою співфінансування з мешканцями приватного сектору виконано асфальтування 29 вулиць, збудовано 6,5 км мереж водовідведення та водопостачання. Збудовано 3 каналізаційно-насосних станцій (КНС) в мікрорайонах «Старе місто», «Тяжилів», «Малі Хутори». Проведено капремонт конструктивних елементів 311 багатоповерхових будинків на умовах співфінансування з мешканцями. Створено 86 ОСББ (2017 – 36 ОСББ). Проведено ремонт прибудинкових територій 37 багатоповерхівок. Придбано земснаряд та розпочато очищення Південного Бугу.

Щодо планів на 2019 рік, то буде реалізовуватись IV етап швейцарського проекту з енергоефективності: реконструкція системи гарячого водопостачання мікрорайонів «Вишенька» та «Слов’янка» з влаштуванням 142 індивідуальних теплових пунктів  (ІТП). Приміщення під них уже підготовлені, у 2019 буде відбуватись монтаж ІТП. Також в разі отримання фінансової підтримки з Держфонду регіонального розвитку в наступному році проводитимуть реконструкцію ділянок трамвайних колій за технологією «оксамитового шляху» по вул. Соборній на ділянках: ЗШ №2 – Торговельно-економічний інститут, Головпоштамт – Центральний міст. Розпочнеться пілотний проект по виготовленню тролейбусів на базі  КП «ВТК», продовжиться програма капітально-відновлювальних ремонтів автобусів. Буде реалізовуватись І етап впровадження автоматичної системи керування дорожнім рухом (АСКДР) по вул. Київська-Брацлавська-Лебединського-Немирівське шосе.

Також планується продовження реконструкції та капремонту 6 об’єктів дорожньої інфраструктури, 1 перехрестя, будівництво 1,2 км нових доріг та 4 км велодоріжок і велосмуг; розвиток муніципального велопрокату. «В 2019 році разом з Службою автомобільних доріг у Вінницькій області плануємо виконати реконструкцію в’їзду в місто з боку Луки-Мелешківської – вул. Д. Нечая від Тиврівського шосе до вулиці Московської. В 2020 році роботи продовжаться до вулиці Брацлавської», -сказав Сергій Моргунов.

У планах – подальше виконання капітальних робіт за рахунок співфінансування з мешканцями приватного сектору по асфальтуванню вулиць, будівництву мереж водовідведення та водопостачання. 

Планується капремонт конструктивних елементів не менше 98 багатоповерхових будинків на умовах співфінансування з мешканцями, продовжиться програму ремонтів прибудинкових територій багатоповерхівок. Закладають кошти до бюджету і на придбання ще одного земснаряду та баржі для продовження очищення річки Південний Буг. «Це досить масштабна робота, ми можемо реалізувати цю програму лише спільно з обласною адміністрацією. Вони теж в цьому році купили земснаряд, мають плани на закупівлю ще одного, для того щоб в акваторії Південного Бугу в межах Вінницької області проводити очистку. Я думаю, що через кілька років ми побачимо відчутне покращення якості питної води в річці Південний Буг», –  розповів міський голова.

Пріоритет 4 «Соціальне життя»

У 2018 році місто отримало статус кандидата ініціативи ЮНІСЕФ «Громада, дружня до дітей та молоді». Відкрито дитсадок № 20 по вул. Антонова (12 груп), придбано пароконвектомати для харчоблоків 12 дитсадків. Також завершено термомодернізацію будівель шкіл №№33,5, дитсадків №№4,17, реконструйовано покрівлі шкіл №№36, 8. 

Збудовано повнорозмірне футбольне поле біля Палацу дітей та юнацтва. Реалізовано І етап проекту «Якісна вода – здорові діти» в усіх школах із встановленням систем 9-ступеневої очистки питної води. Збудовано поле для гри в міні-футбол та багатофункціональний спортмайданчик для школи №9. Виконано капремонт вхідної групи та фойє кінотеатру «Родина».

Зроблено чимало й в медичній сфері. Розпочато будівництво нової будівлі регіонального центру серцево-судинної патології (у співпраці зі Світовим банком). Встановлено мобільну ангіографічну систему в рентгенопераційному блоці кардіоцентру. Дві амбулаторії сімейної медицини отримали нові приміщення (по вул. Тимофіївській та Шепеля). Наразі завершується термомодернізація акушерського корпусу Центру матері та дитини. Проведено капремонт інфекційного відділення та пральні міської клінічної лікарні №1.

Придбано 5 квартир для осіб з числа сиріт (за рахунок державної субвенції), житловий будинок та створено дитячий будинок сімейного типу (так само за фінансової підтримки держави). Також в цьому році створено 4 прийомні сім'ї. Створено муніципальну службу супроводу для людей з вадами зору.

Щодо планів на наступний рік, то серед них – завершення будівництва 2-х дитсадків (по вул. Замостянській та Трамвайній), виконати І етап реконструкції ДНЗ №16 по вул. Зерова. Також – проведення термомодернізації будівель 6 дитсадків та пологового будинку (в разі залучення кредитних ресурсів). Планують завершити ІІ етап реалізації проекту «Якісна вода – здорові діти» - в усіх дитячих садочках. А також завершити програму по встановленню пароконвектоматів в дошкільних навчальних закладах – це обладнання буде закуплено для 10 садочків. Буде продовжено будівництво школи на Поділлі (за підтримки Держфонду регіонального розвитку). 

Також у 2019 році розпочнуть будувати спортивні ядра для шкіл №№20,33, зведуть майданчик для ігрових видів спорту на території школи №22 та дитячі майданчики шкіл №№8,9. Ключовий проект у медицині – завершення  будівництва нового корпусу МКЛ Швидкої медичної допомоги за підтримки Держфонду регіонального розвитку. «Наразі вже збудовано підвальний та перших два поверхи. Важливо, що створюється три нових відділення, 4 операційних блоки. Я вдячний за підтримку Уряду. Через Фонд соціально-економічного розвитку в цьому році місто отримало майже 49 млн грн для придбання частини обладнання. Вже проведено відповідний тендер, і ми рухаємося далі в цьому напрямку. Лікарня швидкої медичної допомоги є базовою Північного госпітального округу, до якого належить не менше 900 тисяч людей», – зазначив Сергій Моргунов.

Крім того, планується продовжити роботи по реконструкції спорткомплексу по вул. Янгеля та розпочати ремонтно-реставраційні роботи пам'ятки історії національного значення «Садиба письменника і громадського діяча М.М. Коцюбинського».

Пріоритет 5 «Просторовий розвиток»

У 2018 році у Вінниці відкрито пам'ятник Героям Небесної Сотні  «Дерево свободи». Проведено І етап комплексної реконструкції вул. Замостянської зі створенням зони відпочинку 

Завершується реконструкція вхідної групи Центрального парку. Громадськості представлено Концепцію створення історико-туристичного центру на Замковій горі, яка схвалена архітектурно-містобудівною радою. Влаштовані флористичні композиції: на площі Європейській, в районі вулиці Пирогова та проспекту Юності.

Впроваджено пілотний проект «Системи управління проектами в м. Вінниця» (на базі департаментів архітектури та містобудування, капітального будівництва та КП «Вінницький муніципальний центр містобудування і архітектури»). Завершується будівництво ІІ пускового комплексу об’єкту програми «Муніципальне житло м. Вінниці» на вул. Запорожця, тривають роботи з будівництва наступного об'єкту програми на вул. Маяковського.

Вже розпочато процес впорядкування вивісок (І етап – вул. Соборна). Виконано ремонтно-реставраційні роботи будівлі по вул. Соборній, 50 та роботи з реконструкції головного фасаду будівлі по Соборній, 101.

У планах на 2019 рік – повністю завершити реконструкцію вул. Замостянської (за підтримки ДФРР). Провести благоустрій зони відпочинку навколо озера по вул. Максимовича. Також – затвердити Концепцію розвитку території парку «Хімік», розробити проектно-кошторисну документацію та розпочати І етап робіт (демопроект спільно з GIZ). «Цей проект сьогодні активно обговорюється спільно з людьми, які проживають на тій території. Я вдячний Інституту розвитку міст за таку активну роботу і співпрацю з мешканцями. Дякую німецьким партнерам за те, що в рамках демопроекту вони готові нам виділити 50 тисяч євро на умовах співфінансування із міським бюджетом, тож аналогічний внесок буде і Вінницької міської ради для реалізації проекту з розвитку території парку «Хімік», – каже Сергій Моргунов.

Наступного року західноєвропейські партнери міста будуть розробляти техніко-економічне обґрунтування проекту «Вінницька миля». Також буде завершено роботу над ПКД по будівництву шляхопроводу через залізничні колії (вул. Янгеля – Ватутіна). «Реалізація цього проекту покращить транспортне сполучення між мікрорайонами Тяжилів і Замостя, розвантажить одну з магістралей міста і дасть більший поштовх до розвитку економічного потенціалу промислових зон, які знаходяться на території Тяжилова. Звичайно, тільки за кошти міського бюджету ми не зможемо реалізувати цей проект. Наше завдання на сьогоднішній день – виготовити проектно-кошторисну документацію. Коли ми повністю будемо готові з юридичної точки зору, будемо працювати із міжнародними фінансовими інституціями щодо фінансування і реалізації цього проекту», – розповів міський голова.

 Планується й завершення розробки проектно-кошторисної документації на реставраційні роботи пам'ятки архітектури «Будинок міської Думи» (Соборна, 67); виготовити ПКД на «Житловий будинок залізничників» (Замостянська, 27).

У 2019 році будуть введені в експлуатацію об'єкти програми «Муніципальне житло м. Вінниці»: ІІ пусковий комплекс на вул. Запорожця та І пусковий комплекс на вул. Маяковського. Розпочнеться будівництво ІІ пускового комплексу на вул. Маяковського. Буде продовжено процес впорядкування вивісок – це будуть вулиці Замостянська та Пирогова (від площі Гагаріна до Келецької). Ще одна будівля в історичному центрі міста змінить свій вигляд – заплановано реконструкцію будинку по вул. Соловйова,3.

«Завдяки фінансовій децентралізації, підтримці Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана і Президента України Петра Порошенка, народних депутатів від Вінниччини і депутатів Вінницької міської ради і всій громаді міста Вінниці ми змогли реалізувати усі ці амбітні проекти. 5 років тому ми навіть не могли подумати, що будемо підходити до комплексного ремонту вулиць з тротуарами, дорогами, з благоустроєм територій. Ми ніколи не могли подумати, що за 4 роки кожен 5-й дитячий садочок буде утеплений, або кожна 4 школа. У нас немає тут політиканства, популізму, ми просто займаємось важливими справами, які хвилюють людей. І тут важлива в першу чергу зацікавленість всіх вінничан у тих чи інших проектах, в тому числі по програмі співфінансування. Я дякую малому і середньому бізнесу за те, що вони сумлінно сплачують податки. Головне – мати стратегічний план розвитку і впевнено працювати над його реалізацією», – підсумував Сергій Моргунов.

Презентація  ТУТ




Переглядів: 11403
Поширень: 3

Останні новини