У Спасо-Преображенському кафедральному соборі Вінниці відбулася спільна молитву за Україну та Українську Церкву

У  подячному молебні з нагоди отримання Томосу про автокефалію Православної Церкви України разом з вінничанами взяли участь Президент України Петро Порошенко, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, керівництво міста та області. 

Перед цим до Спасо-Преображенського кафедрального собору внесли Томос про автокефалію та утворення Православної Церкви України. Усі віряни на власні очі змогли побачити історичний для України документ, який засвідчує, що українська церква є автокефальною.

Блаженніший Митрополит Київський та всієї України Епіфаній привітав подолян з Різдвом та розповів про нелегкий шлях отримання Томосу: «У ці прекрасні і святкові дні Україна подвійно і радісно святкує ті історичні події, які трапилися в житті нашої вже єдиної, помісної української Православної Церкви, та й загалом в житті нашої української держави. Українська церква йшла тривалий і довгий час до своєї незалежності, і в ці дні отримала Томос. Цей документ тут нині присутній, і він засвідчує, що ми входимо в родину помісних православних церков на рівних правах з усіма іншими православними церквами. Тому ми по-справжньому радіємо, адже не одне покоління прагнули це побачити. Але Господь благословив нам, щоб ми були творцями цієї новітньої історії автокефальної помісної Православної Церкви України. Це є дуже важливим для державотворення. Церква є тією духовною основою, на якій ми в подальшому будемо будувати свою незалежну, демократичну, європейську Україну. Я б хотів висловити подяку його Всесвятості Патріарху Варфоломію, який прийняв таке важливе для нас рішення, й усім ієрархам. А також Владиці Симеону, який одним із перших долучився до процесу і взяв участь у Соборі, який відбувся 15 грудня у стінах древньої Софії Київської. І проявили мужність, мудрість, настирливість, яка дала нам можливість об’єднатися в єдину помісну українську Православну Церкву. Я дякую Президенту України за Ваші дипломатичні вміння та наполегливість. Починаючи з перших днів каденції Ви працювали задля того, щоб ця мрія українців була втілена». 

Глава держави Петро Порошенко привітав усіх присутніх з Різдвом Христовим і підкреслив, наскільки це свято було особливим саме в цьому році, адже Україна і її народ отримали Українську Православну Церкву.

«Світлі дні Різдва Христового є одними з найщасливіших у році. Але цього року Різдво ми святкуємо по-особливому, бо Господь дарував нам величезний подарунок, про який покоління українців століттями молилися. Але саме нам з вами випало щастя бути учасниками процесу створення об’єднаної, автокефальної, помісної, ключове слово – української, святійшої церкви.  Незважаючи на шалений тиск з боку Російської Федерації – країни-агресора, прямі погрози, погрози Вселенському Патріарху, погрози церкві, але він це зробив. Я приїхав сюди із словами подяки кожному з вас за ту молитву, бо без вашої молитви це все було б неможливо, за ту віру, яку ви демонстрували, подякувати за вашу підтримку владиці Симеону. Без вашої підтримки все це зробити було б просто неможливо», - сказав Петро Порошенко

Митрополит Вінницький і Барський Симеон також привітав усіх вірян зі святами. А на знак подяки Блаженнішому Митрополиту Київському та всієї України Епіфанію та Президенту України Петру Порошенку подарував ікони. 

«2018 рік залишиться визначним в нашій історії, починаючи зі світлого понеділка, коли наш Президент відвідав Фонар, щоб поговоривши з його Всесвятістю про надання автокефалії українській Православній Церкві.  Ми отримали те, на що чекали багато століть. Сьогодні  тут перед нами ця благословенна грамота - Томос, яка засвідчує, що Україна стала 15-ю сестрою православного світу, серед тих, хто має автокефалію. Ця грамота говорить про те, що ми є самостійною церквою православного світу. Бажаю для усіх нас щастя, радості, миру, добра і всесильної Божої допомоги», - звернувся до прихожан Владика Симеон

Після завершення молебня у Спасо-Преображенському кафедральному соборі заспівали колядки і вирушили на площу Шевченка, де тисячі вінничан дивилися на встановлених екранах богослужіння із храму. 

Президент України Петро Порошенко, звертаючись на площі до подолян, зазначив, що саме Вінниччина є лідером за кількістю парафій, які ухвалили рішення приєднатися до Православної Церкви України. Адже щодня та чи інша громада приймає таке важливе рішення. «Сьогодні ви у Вінниці на цьому чудовому Майдані  - з молодим, не старим, як його завжди зображають, а саме молодим Тарасом Шевченком, нашим духовним лідером, -  висловлюєте свою підтримку.  Я переконаний, що він теж дивиться на нас згори і радіє нашій незалежності - ми вибороли її! Ми маємо завжди пам’ятати, що вона нам дісталася дорогою ціною. Це не є завершення роботи, це початок для духовної роботи, і з кожним днем та чи інша громада приєднується до нашої церкви. Нам потрібна наша єдність - і Господь нам дав її! Наша церква є канонічною, і двері кожного храму мають бути відкриті для кожного українця», – додав Петро Порошенко.

А Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман зазначив, що духовність – основа для перетворень в державі. «Сьогодні ми всі маємо єдину мету – побудувати сильну, заможну, успішну Україну. Наша  основа – у сильній духовності. Цей той фундамент, на якому можна  побудувати й сильну економіку, й сильну освіту, й усі сфери життя нашої держави. Ми йдемо шляхом, на якому в нас трапляється дуже багато перешкод. І те, що саме в ці різдвяні дні Україна здобула право на створення єдиної помісної автокефальної Православної Церкви – це ще один найважливіший історичний крок ствердження нашої незалежності. Я переконаний, що далі Православна Церква України буде тільки розвиватись і зростати. Через діалог, через любов і через віру. Ми маємо величезне майбутнє, і все у нас буде добре. Все в наших з вами руках! Шлях до успіху нам відомий, і ми знаємо, як зробити  так, аби Україна була сильною і незалежною, а кожен з вас відчував себе  достойно. Хочу побажати всім добра, благополуччя й успіхів», - сказав Глава Уряду.




Переглядів: 5545
Поширень: 3

Останні новини