Вінницька та Хмільницька ОТГ - номінанти на нагороди з бюджетної прозорості «Кришталь року»

Наприкінці січня у Києві відбудеться церемонія нагородження переможців рейтингу бюджетної прозорості «Кришталь року» серед українських об’єднаних громад та міст. Як повідомляють організатори, це перша в Україні нагорода за бюджетну прозорість, яка одночасно показує стан речей в бюджетній сфері та слугує дороговказом, до яких показників і практик прозорості бюджетного процесу варто прямувати.

Церемонія збере понад 300 учасників, серед яких представники  громад та муніципалітетів, донорської та експертної спільнот, центральних та регіональних органів влади. Переможці номінацій вже продемонстрували найпрозоріші бюджетні процеси, до яких залучені мешканці, і які спираються на інформаційні технології для забезпечення підзвітності публічних коштів.

Серед номінантів на нагороду – Вінницька та Хмільницька ОТГ Вінниччини. На спеціальні номінації - «Оприлюднення бюджетних  даних в машиночитному форматі», «Найпрозоріші комунальні підприємства» та  «Найбільш відкриті видатки» претендує Вінниця у числі інших міст і громад України. На нагороду в основних номінаціях претендують: «За відкритість бюджетної інформації у місті» - Вінниця і Хмільник, «Найкраще залучення громадян до бюджетного процесу в місті» - Хмільник. І на головну номінацію «Кришталь року – місто»  претендують 5 міст України, серед яких – Хмільник.

«Хмільницька ОТГ є новоствореною громадою із центром у місті обласного значення, але бюджет м.Хмільник є традиційно зразковим. Працівники фінансових служб ОТГ – обов’язкові учасники всіх навчальних заходів, експертних зустрічей, що проводяться Вінницьким ЦРМС за сприяння Програми «U-LEAD з Європою», а також Департаментом фінансів Вінницької ОДА. Вони активно цікавляться новаціями законодавства, консультуються, підвищують кваліфікацію. Громада має високі показники ефективності використання коштів, бюджетної прозорості, а також впровадження практик залучення громадян через механізм  громадського бюджету. Тож не дивно, що поряд із обласним центром у списку номінантів – Хмільник. Громада  безперечно заслуговує на відзнаку», - прокоментувала  анонс Інна Святна, радник з місцевих бюджетів Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування.

За словами організаторів конкурсу «Кришталь року», всі номінанти оцінювались за 34 критеріями. Методологію  оцінки учасників було розроблено і визнано консорціумом міджнародних та українських організацій, які працюють над підвищенням якості урядування і фінансового управління. Це список цілей, які потрібно досягти муніципалітетам, щоб можна було стверджувати, що всі фінансові процеси організовані належним чином. Це картинка майбутнього ідеального управління коштами міст і громад, коли всі етапи бюджетного процесу – від планування до звітування – прозорі і зрозумілі для платників податків, які, власне, і наповнюють місцеві бюджети.



Переглядів: 3214
Поширень: 0

Останні новини