Державна екологічна інспекція отримала сучасне обладнання та спецавтомобіль для мобільної лабораторії

Для вдосконалення інструментально-лабораторного контролю довкілля для Державної екологічної інспекції у Вінницькій області придбано спеціалізований автомобіль для лабораторії марки Reno Dokker, а також засоби вимірювальної техніки: портативний фотометр Palintest 7500, нагрівач проб Palintest на 12 відділень, портативний оксиметр Oxi 3310, пробовідбірники для ґрунтів та води, автомобільний холодильник для перевезення проб.

Оглянувши обладнання, Андрій Гижко зауважив: «Державна екологічна інспекція у Вінницькій області є територіальним органом Державної екологічної інспекції України та підпорядковується їй. Однак, підтримка з боку обласної влади є важливою, адже на території Вінниччини є випадки екологічного забруднення. І потреби громади конкретного населеного пункту, містечка, села є досить великими. Зокрема, у минулому році ми часто отримували скарги з селища Тростянець на роботу одного з промислових підприємств. Відтак, необхідно було проводити дослідження, щоб чітко визначити, чи справді є вина підприємства, чи забруднення відбувається природнім шляхом. Відтак, потреба в такому обладнанні була постійною. Також поставало питання достовірності проведених аналізів проб води. Відтак, було прийнято рішення про наявність мобільної лабораторії, яка також надає можливість проведення експрес-аналізів на місці. Тож висловлюю подяку усім членам екологічної комісії, депутатському корпусу обласної Ради, представникам громадськості, адже спільними зусиллями було придбано не лише автомобіль, а й інше технічне обладнання для якісного інструментально-лабораторного контролю». За словами Андрія Гижка, загальна вартість обладнання становить 890 тис. грн.   

Начальник Держекоінспекції у Вінницькій області Юрій Дубовий розповів про особливості використання обладнання: «Усі прилади було придбано шляхом тендерної процедури через систему ProZorro. Автомобіль придбано як спеціалізований. Перше випробування мобільної лабораторії відбулось у селищі Тростянець, де було проведено експрес-аналіз води. Обладнання надає можливість відбирати проби стічної і поверхневих вод, ґрунтів та атмосферного повітря від стаціонарних джерел. Для дослідження води можна одразу зробити експрес-аналіз, натомість для дослідження атмосферного повітря та ґрунтів відбувається після відбору проб в лабораторних умовах. Це обумовлено додатковими процедурами та дотриманням відповідних часових параметрів».

За словами начальника профільного відділу Інспекції Олександра Юрченка, використання нового обладнання підвищить рівень довіри населення та ефективність здійснення державного контролю за дотриманням вимог природоохоронного законодавства.




Переглядів: 5853
Поширень: 0

Останні новини