Громади Вінниччини поділились досягненнями у сфері безпеки з канадськими колегами

На запрошення Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування, діяльність якого підтримується Програмою «U-LEAD з Європою» та Мінрегіоном,  до громад області завітала канадська волонтерська місія «Пожежники з допомогою для України» - FirefighterAid for Ukraine. Місію представили  Девід та Шеріл Зайонсе. Девід Зайонсе – колишній керівник Асоціації добровільних пожежних команд провінції Альберта, волонтер та громадський діяч.  Зустріч  організована  Центром  з метою обговорення   організації роботи  добровільних пожежних  команд та системи безпекових центрів у громадах Вінниччини та знайомства із досвідом Канади. Учасниками дискусії стали представники ОТГ Вінниччини,  у яких працюють Центри безпеки, ситуаційні безпекові системи нагляду та добровільні пожежні  команди, а також  громади, що розпочинають  розбуову системи безпеки на території своїх населених пунктів. Напередодні  гості побували разом із представниками ДСНС у Вінницькій області у Центрі безпеки Жданівської ОТГ та поділились враженнями від організації роботи з попередження надзвичайних ситуацій на території громади.  Під час зустрічі гостей привітав  Олег Левеченко - директор Вінницького ЦРМС. Він наголосив, що  громади  отримали нові повноваження і першочерговим завданням є створення комфортних умов для мешканців, а це, у свою чергу, потребує налагодження всіх сервісів на території ОТГ, в тому числі і у сфері безпеки.

Юрій Войціцький – радник Центру з регіонального розвитку презентував для гостей та учасників зустрічі досягнення ОТГ  у напрямку створення Центрів безпеки та пожежної охорони територій.

«На Вінниччині створено 8 Центрів безпеки і більшість з них орієнтовані на добровільну участь мешканців і це є перспектвним. Так, у Польщі успішно  працює 16 тисяч добровільних пожежних команд. Ми розвиваємо співпрацю і завдяки підтримці Програми «U-LEAD з Європою» представники ОТГ Вінниччини побували  у польських колег з питань обміну досвідом. Северинівська ОТГ отримала  від Польщі техніку – пожежний автомобіль, незабаром  планується така  допомога громаді  м.Жмеринка.  З Канадою ми тільки починаємо працювати і  на даному етапі важливо поділитись досягненнями та обговорити  механізми співпраці», - зазначив Юрій Войціцький під час зустрічі.

Представники ОТГ області розповіли про становлення та здобутки  організації системи безпеки  та поділились викликами, які постають в процесі діяльності  безпекових центрів на своїх територіях.

«Пожежний підрозділ нашої громади обслуговує  20 сіл і з них – 8 на території  суміжних громад, тож користь очевидна. Ми виїжджаємо  і на ліквідацію пожеж у приватному секторі, обслуговуємо комунальні установи, а також допомагаємо, якщо виникає ДТП. Бюджет формується за рахунок коштів громад, але на сьогодні нам потрібно оновити автомобільний парк та забезпечити  окремі технічні засоби. Нам цікаво було б ознайомитисть із досвідом  канадських колег», - розповів Володимир Поліщук, заступник керівника пожежного підрозділу Дашівської ОТГ.

«Я вражений тим, що ви робите. У Канаді всі пожежні команди фінансуються за рахунок податків, відповідно і матеріально- технічне обладнання також. Це робиться для того, щоб всі громади отримали рівні умови. Ми об’єднані в Асоціацію пожежної охорони і можемо подавати відповідні пропозиції до парламенту. Всю інформацію ми доносимо до своїх мерів, які допомагають. В Україні працює два представники від місії і ми вже допомагаємо громадам на Сході. Обмін досвідом, гуманітарна допомога, а також  комунікація – це може робити наша волонтерська місія і я обов’язково донесу до моїх колег  всі питання, які потребують сприяння та в нашій компетенції. Але головне, я побачив міцне бажання  громад покращувати якість життя людей та сприяння влади,  а це дуже важливо», - зазначив Девід Зайонсе  під час обговорення.

Спільно, в ході дискусії, були напрацьовані перспективи співпраці на найближче майбутнє з метою обміну досвідом між представниками  канадської місії Firefighter Aid for Ukraine  та ОТГ Вінниччини, а також проведено визначення потреб громад з удосконалення матеріально-технічного забезпечення  Центрів безпеки на території  області.



Переглядів: 2280
Поширень: 0

Останні новини