Вінниця вшановує Героїв Небесної Сотні

20 лютого уся країна вшановуватиме пам'ять Небесної Сотні – згідно з Указом Президента України з 2015 року ця дата визначена Днем Героїв Небесної Сотні. Найтрагічніші події Революції Гідності у 2014 році, - криваві розстріли майданівців у столиці, - тривали три дні, з 18 по 20 лютого. Щороку у ці дні українці згадують і вшановують загиблих патріотів, які, заплативши власним життям за свободу і європейський вибір українців, назавжди змінили хід історії нашої держави. 

Сьогодні, 18 лютого, на Майдані Небесної Сотні у Вінниці зібрались городяни, щоб згадати подвиг і самопожертву та віддати шану Небесній Сотні, яка віддала свої життя за майбутнє України в складі європейських держав. Тут, біля бронзового монументу «Дерево Свободи», на відкриття якого торік з різних куточків країни приїхали тридцять родин полеглих Героїв, присутні вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання. 

Серед Героїв Небесної Сотні – троє наших земляків. Вінничанин Максим Шимко та жмеринчани Валерій Брезденюк і Леонід Полянський. Усім посмертно було присвоєно найвищу державну нагороду – Герой України. 

Мати Максима Шимка, в якого 20 лютого 2014-го влучила куля снайпера, коли він намагався врятувати пораненого, Зоя Кузьменко, не стримуючи сліз, сказала: «У цей день, 18 лютого, п’ять років тому на Майдані загинув наш земляк Валерій Брезденюк. Саме тоді почались ці криваві вбивства на Майдані. І ніхто не міг повірити в те, що таке могло статись. Спочатку діти вийшли на Євромайдан за Європу, бо їм хотілось такого життя, як в Європі. А пізніше наші хлопці вийшли уже за Україну. За те, щоб вам, дорогі земляки, жилося добре, щоб Україна була найкраща, щоб ми ніколи не знали горя. В Небесній Сотні було дуже багато молодих людей, які ще не встигли одружитись і сказати жодній дівчині: «Кохаю». І заради них ви повинні жити так, щоб підняти нашу державу на найвищий щабель у світі. Я люблю Україну, і так любив мій Максим, так любила вся Небеса Сотня».

Після зворушливих слів матері полеглого Героя, усі присутні поклали квіти до пам’ятника Небесній Сотні. Як і рік тому, під час відкриття «Дерева Свободи», багато людей прийшли з квітами білого кольору. У заході взяли участь представники громадських організацій, керівництво міста та області, вінничани, які пам’ятають події Революції Гідності та вважають за свій громадянський та людський обов’язок вшанувати пам’ять загиблих патріотів.

А на Європейській площі біля Стели Пам’яті та пам’ятного знаку Небесної Сотні та героям АТО у цей час зібралась молодь. Вінницькі студенти поклали квіти до символічних місць, тут також згадували загиблих на Євромайдані, вшанували їхню пам'ять хвилиною мовчання, читали вірші про Революцію Гідності, а також провели флешмоб «Герої не вмирають!», під час якого молодь вишикувались у формі числа 100 та випустила в небо голубів в знак пам’яті про Небесну Сотню. 




Переглядів: 9401
Поширень: 11

Останні новини