В кам'яну добу – без машини часу потрапили вінничани

Назад на десятки тисяч років змогли повернутись відвідувачі Вінницького обласного краєзнавчого музею.

Для тих, хто цікавиться древньою історією нашого краю, цими вихідними провели незвичайну інтерактивну екскурсію. Понад два десятки вінничан, вмостившись на подушки в залі археології, знайомились з «почесним» жителем музею неандертальцем Федором. За екскурсовода – науковий співробітник Олександр Фіщук. На прикладі музейного експоната, дорослих і дітей знайомили з особами, які з’явились на Землі за двісті тисяч років до появи пралюдини. «Якийсь час види існували паралельно. Між собою вони не лише воювали, а й вступали і шлюбні стосунки. Тому у деяких людей тече часточка неандертальської крові», - розповідає глядачам науковий співробітник музею Олександр.

Учасникам інтерактивної екскурсії демонстрували на дії древні інструменти для захисту від ворогів: метали перші, виготовлені руками людини, снаряди прямо у виставковій залі. Кожен міг спробувати стародавню зброю та повправлятись у влучності.

Наступний стрибок у часі — з ери палеоліту в часи трипільської культури. Найменші учасники «уроку виживання» та їх батьки готували їжу за допомогою примітивної кам’яної ступки, яку знайшли під час розкопок та експериментували з кухонним начинням племінних жителів. «Я навіть не можу уявити, скільки ж часу потрібно було трипільці, щоб приготувати їжу в такий спосіб, без терток, комбайнів, м'ясорубок та іншої сучасної техніки. Але, думаю, ось так годинами якщо розтирати зерно між камінчиками, можна заспокоювати нерви»,- каже відвідувачка екскурсії Наталя. А от сину пані Наталі - Михайлу найбільше до душі припали сокирки та молотки, які також відкопали археологи на поселеннях трипільців у нашому краї. «Зараз таке можна побачити тільки в музеї, я навіть не мріяв потримати їх у руках. Бо нам в школі розповідають про це, але ось так, відчути на дотик і взяти до рук – це набагато цікавіше», - зізнається 12-ти річний вінничанин.

Експериментували під час інтерактиву і з вогнем. Його намагались видобути, як колись це робили наші прапрапредки – за допомогою кресала.

«Важко, але цікаво. Якщо довго помарудитись, то щось може і вийде», - каже відвідувач музею Олександр Михайлюк.

І на останок – майбутні лицарі, як і віки тому, приміряли справжні кольчуги та спробували поборотись на стародавніх мечах.

«Ми вирішили проекспериментувати з інтерактивними екскурсіями, набираючи людей по реєстрації. Щоб люди могли й на вихідних дізнатись щось цікаве. А популяризація нашої культурної спадщини стосується того, хто ми, звідки ми вийшли. Якщо ти не знаєш свого минулого, то в України може виникнути проблема із самоідентичністю», - розповідає старший науковий співробітник краєзнавчого музею Олександр Фіщук. Та обіцяє: подібні екскурсії стануть постіними. 



Переглядів: 3575
Поширень: 0

Останні новини