Дискусія за кавою: у Вінниці обговорили питання залучення жінок у політику

4 березня у Вінниці у приміщенні HUB «Місто змістів» відбулося обговорення питання участі жінок в органах влади та місцевого самоврядування. 

Також піднімалися питання участі жінок у політичних партіях у Вінницькій області, визначення основних проблем, бар’єрів, з якими зіштовхуються жінки у політичній кар’єрі. 

Почалася зустріч з вітальної кави. Далі вона продовжилася вступним словом від Олени Урсу, заступниці керівника групи проектів з демократичного врядування Програми розвитку ООН в Україні. 

Також було представлено знахідки щодо залучення жінок у демократичні процеси на Вінниччині за результатами дослідження доброчесності та інклюзивності демократичних процесів, що проводилось за підтримки Програми розвитку ООН в Україні. Так, у Вінницькій обласній раді 11% жінок, у міській раді — 17% жінок, що є низьким рівнем представництва жінок у місцевих радах України. Головою і заступниками голови обласної ради, керівниками депутатських фракцій є чоловіки. 

У Вінницькій обласній раді діє міжфракційне депутатське об’єднання «Рівні можливості», яке очолює чоловік. Керівництво Вінницької обласної державної адміністрації — чоловіки, в той час як у більшості з них помічницями є жінки. В рамках обговорення учасники напрацювали шляхи, як спільними зусиллями ці бар’єри можна подолати.

У дискусії були визначені основні пункти, які можуть допомогти встановленню гендерної рівності:

пояснити суспільству, що таке гендер, адже більшість проблем виникає через неправильне тлумачення або незнання цього терміну; залучати до обговорення більше чоловіків, запрошувати на такі зустрічі представників політичних партій; допомагати потенційним лідеркам та активісткам, які зараз у «тіні» ставати більш видимими; відкривати нові обличчя та об’єднувати зусилля; врегульовувати такі питання на законодавчому рівні (наприклад, законодавчо визначити, який відсоток жінок має бути у політичній партії тощо). 

Також на завершення учасники обговорили питання ролі громадського сектору та медіа в утвердженні гендерної рівності в політиці.



Переглядів: 3722
Поширень: 0

Останні новини