Як отримати «Зелену карту»: покрокова інструкція

Якщо раніше українські прикордонники перевіряли «Зелену карту» час від часу, то з 1 січня 2019 року контроль посилився. Тепер поліс вимагають у всіх без винятку водіїв, які виїжджають за кордон. Співробітники прикордонної служби перевіряють номер документа у базі МТСБУ, і, в разі відсутності інформації, розгортають автомобіль назад. Експерти страхової компанії VUSO розповіли, як оформити «Зелену карту», ​​щоб уникнути проблем на кордоні.

Звертайтеся до надійного страховика

З початку року прикордонники оштрафували понад 30 водіїв, які намагалися виїхати за кордон із підробленими полісами. Можливо, автовласники не збиралися порушувати закон, і були впевнені, що їх «Зелені карти» зареєстровані в МТСБУ. На жаль, ця впевненість не звільнила їх від штрафу в розмірі 850 гривень.

Якщо не хочете опинитися в неприємній ситуації, звертайтеся до надійної страхової компанії. Переконайтеся, що у неї є ліцензія на оформлення «Зеленої карти». Якщо страховик не має таких повноважень і продає поліси інших (ліцензованих) компаній, пошукайте інформацію про неї в базі МТСБУ.

Не варто купувати поліси в «сумнівних» організаціях і тим більше «з рук»: в даному випадку велика ймовірність купити фальсифікат і поставити під загрозу довгоочікувану закордонну поїздку.

Замовляйте поліс заздалегідь

Ви можете оформити поліс в офісі страховика або замовити його через інтернет. У першому випадку «Зелена карта» буде зроблена відразу після оплати, у другому — через 1–3 дні, в залежності від способу доставки (поштою, кур'єром). Не відкладайте цю задачу на останній день, щоб не забути про неї під час підготовки до поїздки.

Якщо ви згадали про необхідність оформити «Зелену карту» тільки в черзі до прикордонного пункту, пошукайте кіоск страхового агента. Тут вам видадуть справжній документ, але його вартість буде відчутно вищою.

Перевіряйте поліс у базі МТСБУ

Одразу після оформлення поліса через Green Card online дані автоматично потрапляють у базу МТСБУ. Перш ніж віддавати гроші кур'єру або співробітнику страхової компанії, зайдіть на офіційний сайт бюро та перевірте наявність «Зеленої карти». Якщо інформації немає — перед вами підробка.

Що робити, якщо ви не можете зайти в інтернет і перевірити документ при здійсненні покупки? У цьому випадку варто упевнитися в тому, що в правому нижньому кутку бланка є контрольний код, який підтверджує справжність страхового поліса.

Як подовжити «Зелену карту» за кордоном

Якщо термін дії поліса закінчиться раніше, ніж ви повернетесь додому, замовте в українського страховика новий документ. «Зелену карту» буде доставлено ​​на вказану адресу поштою.

Ще один варіант — оформити автоцивілку тієї країни, в якій перебуваєте. У цьому випадку поліс діє в одній державі та втрачає юридичну силу після перетину кордону (на відміну від автоцивілки, українська «Зелена карта» діє в 48 країнах, крім України).


Переглядів: 6529
Поширень: 0

Останні новини