В.Гройсман: Наша стратегія – зробити країну із сильною економікою, децентралізовану, державою з високими стандартами життя та ефективним врядуванням

Сьогодні у Вінниці відбулось засідання Ради регіонального розвитку Вінницької області. У заході взяв участь Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман разом з віце-прем'єр-міністрами Степаном Кубівим, Володимиром Кістіоном та Геннадієм Зубко. Також були присутні народні депутати від Вінниччини, члени Ради регіонального розвитку, керівники області та міста, голови об'єднаних територіальних громад. Під час засідання обговорювались плани розвитку Вінницької області на 2019-2021 роки в контексті можливостей реформи фінансової децентралізації.  

Глава Уряду Володимир Гройсман нагадав присутнім, як розпочинався процес однієї з ключових реформ у державі. «Я пам'ятаю, як мені було непросто прийняти рішення залишити посаду Вінницького міського голови і йти працювати до Києва. Але нам треба було змінювати ту систему, яка була неефективною і не давала розвиватися містам, а громадянам України – змінювати якість свого життя. І одна із стратегічних реформ, – децентралізація, – стала ключовою, тому що тодішній Уряд і Прем'єр-міністр Яценюк, я, як профільний міністр, який прийшов в Кабмін для реалізації саме цієї ідеї, і, беззаперечно, Президент України Петро Порошенко – реалізували  можливість замінити стару систему абсолютно новою. У громад з'явились нові можливості та інструменти завдяки тому, що на центральному рівні з'явилася політична воля  на децентралізацію, на автоматичне зарахування ресурсів до міських бюджетів, створення об'єднаних територіальних громад, і надавати людям якісні послуги», - сказав Володимир Гройсман.  

Прем'єр-міністр України зазначив, що сьогодні Уряд перейшов до вирішення тих проблем, які були хронічними і не вирішувалися десятиріччями. Вони потребують професійних рішень, які, можливо, не усім подобаються, але в подальшому вони зроблять Україну сильнішою. 

«Наша стратегія – зробити країну із сильною економікою, децентралізовану, державою з високими стандартами життя та ефективним врядуванням. За цих три роки ми розпочали реальний «капітальний ремонт країни», починаючи від глибоких системних змін до інвестицій в інфраструктуру, яка, на превеликий жаль, до цього ніколи не була пріоритетом для розвитку держави, і тому ми маємо сьогодні багато розбитих доріг, слабку систему освіти, медицини, неефективну систему соціальної політики, яку ми починаємо змінювати, але результати ми отримаємо в середньостроковій перспективі. Якщо цього не робити сьогодні, то завтра ми будемо в тому стані, як на початку 2014-го року», - зазначив Володимир Гройсман

У своєму виступі Глава Уряду зупинився і на питанні працевлаштування українців. За останні п'ять років лише у Вінницькій області вдалося реалізувати більше 100 інвестиційних проектів і створити майже 6 тисяч робочих місті. У планах розвитку країни на 3 роки – побудувати інфраструктуру для створення десятків тисяч нових робочих місць, з яких безпосередньо у Вінницькій області – додатково 15 тисяч.  

За словами Володимира Гройсмана зростає не лише кількість робочих місць, а й розмір заробітної плати – Уряд розпочинав роботу при мінімальній зарплаті еквівалентній 53 доларам США, сьогодні вона становить 150 доларів. «Ми втричі її збільшили, і плануємо в середньостроковий термін збільшувати її далі. Це не популістична заява людини з білборду, а твердження представника центральної влади. Для нас дуже важливо, щоб реальна заробітна плата в країні зростала. Плани – 500 доларів середня заробітна плата по Вінницькому регіону. Це дасть можливість зупинити відтік кадрів за межі країни. Українці мають повертатися і працювати на власну економіку і на власний успіх. Це наше з вами завдання», - зауважив Глава Уряду.

І це в умовах непростого фінансового стану країни, підкреслив Прем'єр-міністр: «До 2014 року наша держава отримала величезний тягар міжнародних і внутрішніх боргів – це майже 50 млрд доларів. Нам з вами поклали це на плечі для того, щоб ми обслуговували борг і відволікали національний ресурс від розвитку. Наш бюджет консолідованої країни 1 трильйон 300 млрд грн, з цієї суми лише в цьому році ми маємо повернути 417 млрд грн. Уявіть, наскільки це колосальний ресурс, і ми маємо його повернути для забезпечення стабільності».

Володимир Гройсман висловив тверде переконання у необхідності подальшого фінансування і підтримки українського війська, тому на ці цілі в державному бюджеті на 2019-й рік передбачено 210 млрд грн. Також серед завдань уряду – розвиток інфраструктури,  енергонезалежність, розвиток місцевого самоврядування, місцевої демократії, вирішення багатьох соціальних питань.

Завершив Володимир Гройсман свій виступ тим, що сьогодні постає питання не тільки продовжувати децентралізацію, а й захищати цю та інші реформи. «Я за роки перебування у центральній владі не один раз стикався з викликами захисту в тому числі і реформи місцевого самоврядування, бо час від часу  знаходиться хтось в кого починають тремтіти руки від бажання щось зламати, централізувати і змінити. Для нас важливий новий етап проведення децентралізації, її захист через закріплення фундаментальних прав в Конституції України і продовження необхідних реформ. Це потребує політичної волі і стійкості. І я точно знаю, що у нас є і політична воля, і стійкий погляд. Більше того, і Президент Петро Порошенко, і коаліція, і наш Уряд сприймає ці реформи як власні. Тому ми ніколи не відступимо від того, щоб їх продовжувати і вдосконалювати. Я глибоко переконаний, що стабільність, підхід, який ми сьогодні пропонуємо разом з вами, формування спільних стратегій, дасть нам можливість досягти головної цілі – сильної, економічно незалежної демократичної України, яку так будуть оцінювати в першу чергу українські громадяни. Працюємо разом і перемагаємо!», – підсумував Володимир Гройсман.




Переглядів: 2586
Поширень: 1

Останні новини