Сергій Моргунов: за чотири роки децентралізації бюджет розвитку Вінниці зріс у 5,5 разів

7 березня під час засідання Ради регіонального розвитку Вінницької області міський голова Сергій Моргунов розповів про найбільш масштабні проекти, які будуть реалізовувати у місті в найближчі роки. Серед них – початок будівництва вантового мосту між вулицями Академіка Янгеля та Ватутіна, впровадження комплексної автоматизованої системи оплати проїзду у громадському транспорті. Також – реконструкція трамвайних колій по вулиці Соборній, початок робіт з реконструкції проспекту Коцюбинського, злітно-посадкової смуги аеропорту «Вінниця» та чимало інших важливих для міста проектів.

Міський голова Сергій Моргунов розповів про результати соціально-економічного розвитку Вінниці від початку впровадження реформи з бюджетної децентралізації. А також – про стратегічні пріоритети розвитку Вінницької міської об’єднаної територіальної громади на 2019-2021 роки. 

«Ми на практиці відчули різницю, як працювати до реформи місцевого самоврядування і децентралізації, і як стало тепер. Фактично пішов уже 5-й рік реформи, і ми маємо реальні результати. Усі ми знаємо, що її ідеологом є Володимир Борисович Гройсман. Але однозначно – без  підтримки Президента України, депутатів Верховної Ради і команди Уряду ця реформа не мала б такого дієвого і швидкого результату. Дуже важливо, щоб реформа місцевого самоврядування була закріплена і в Конституції України», – зазначив Сергій Моргунов.

Щодо результатів фінансової децентралізації для Вінниці, то в цьому напрямку відзначається суттєвий ріст надходжень до міської казни, зокрема до бюджету розвитку. «З 2014 року до 2018 року доходи міського бюджету виросли в 2,6 рази. Ресурс бюджету розвитку збільшився у 5,5 разів – з 175 млн до майже 1 млрд грн. Ці кошти ми змогли направити на розвиток різних галузей життєдіяльності міста. Але без сталого економічного розвитку держави ми б теж не могли досягти таких показників», – каже голова Вінницької міської об’єднаної громади.

Попри складні 2014 та 2015 роки, динаміка основних економічних показників розвитку міста за останні 5 років демонструє впевнене зростання. Зокрема, протягом 2014-2018 років нарощено в 3,6 рази обсяги реалізації промислової продукції – з 8,7 млрд грн до 31,5 млрд грн. Більш як в 2 рази збільшено обсяг експорту товарів, вироблених підприємствами міста – з 453,7 млн дол. США до 1 млрд дол. США.  Збільшується кількість суб’єктів підприємницької діяльності (СПД), які реєструються на території міста. Так, у 2018 році зареєстровано 4613 проти 2168 у 2014 році. 

Міський голова Сергій Моргунов розповів, що подальший розвиток економіки очікується від розвитку промислових зон (Вінницького індустріального парку (ВІП) та індустріального парку «Вінницький кластер холодильного машинобудування») та створення сприятливої екосистеми підтримки бізнесу. 

Окремо Сергій Моргунов зупинився на проекті з розвитку Вінницького індустріального парку (ВІП). «Ще у 2007 році Володимир Борисович, коли був міським головою, проявив ініціативу щодо резервування території для Вінницького індустріального парку. І в 2015 році ця ділянка була включена в загальний державний реєстр. Для розвитку цієї території в цьому році ми передбачили 53 млн грн для розвитку інфраструктури. В тому числі для будівництва мережі водопроводу і водовідведення, і вже розпочали роботи. Наступний етап – це електропостачання. В нас є певні виклики, але ми будемо рухатись в цьому напрямку. Також будемо будувати тут автомобільні дороги. Таким чином, Вінницький індустріальний парк повинен стати привабливим та вигідним майданчиком для розміщення підприємств вітчизняними та іноземними інвесторами. Не менш важливим для нарощення потенціалу економіки міста є проект з реконструкції приміщень для розміщення Вінницького інноваційно-технологічного парку. Це в першу чергу створення нових можливостей для молодих людей,  розвитку ІТ-технологій, малого бізнесу, створення дитячої  ІТ-школі. У нас буде перший в Україні муніципальний інноваційно-технологічний парк, і він буде спрямований на підсилення існуючих та створення нових високотехнологічних і креативних індустрій у Вінниці», – каже Сергій Моргунов.

Серед ключових інфраструктурних проектів, над реалізацією яких планують працювати у Вінниці в наступні роки, - затвердження проекту та початок реконструкції злітно-посадкової смуги аеропорту «Вінниця», на що місто отримало у цьому році державну підтримку від Кабінету Міністрів України в розмірі 1 млрд грн. «Без підтримки Уряду ми навіть мріяти не могли, щоб «замахнутись» на такий масштабний проект. А зараз ми уже підходимо до початку проектування реконструкції і самого аеровокзалу. Ми вважаємо, що якщо для міжнародного аеропорту, коли буде уже побудована злітно-посадкова смуга, необхідно створити належні умови для відповідного пасажиропотоку і для комфортності тих людей, які будуть користуватись цим аеропортом», - сказав міський голова.

Також Сергій Моргунов зазначив, що завершується розробка проектно-кошторисної документації на будівництво шляхопроводу між вулицями Академіка Янгеля та Ватутіна; розпочато впровадження комплексної автоматизованої системи оплати проїзду у громадському транспорті; продовжується реалізація спільного зі швейцарськими партнерами проекту з енергоефективності (уже 4-го етапу – модернізація систем гарячого водопостачання в мікрорайонах Вишенька та Слов’янка).

«Також зараз працюємо над соціальними проектами: спільно з Вінницькою ОДА та Світовим банком займаємось зведенням регіонального кардіологічного центру. Ми працюємо над завершенням будівництва загальноосвітньої школи в мікрорайоні «Поділля», і тут я теж хочу подякувати Уряду за те, що ми це робимо разом за підтримки Державного фонду регіонального розвитку. Продовжуємо будівництво нового корпусу міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги. Вінниця є центром Північного госпітального округу, а це 900 тисяч людей! І для лікарні швидкої допомоги нам фізично не вистачало потужностей, щоб надати якісну медичну послугу. Тож будуємо лікарню площею майже 3000 кв. метрів, де будуть 4 новітніх операційних, 24 ліжко-місць, реанімація, і, відповідно, з новою логістикою обслуговування пацієнта, а також відповідним діагностичним обладнанням. І тут теж без підтримки державного бюджету, без підтримки наших народних депутатів – ми не змогли б навіть подумати, що колись підійдемо до цього проекту. Думаю, до 2020 року ми його завершимо», – розповів Сергій Моргунов.

Також мер Вінниці розповів, що планується подальша термомодернізація закладів соціальної сфери, завершення реконструкції приміщення спортивного комплексу по вул. Академіка Янгеля,48, реконструкція спортивних ядер на території загальноосвітніх шкіл тощо. 

У планах щодо просторового розвитку міста – завершення комплексної реконструкції вул. Замостянська, реалізація демопроекту по реконструкції парку «Хімік» в рамках співпраці з GIZ, початок реконструкції проспекту Коцюбинського в рамках реалізації проекту «Вінницька миля» у співпраці з GIZ та швейцарськими партнерами. Також – завершення будівництва першого житлового будинку по вул. Маяковського в рамках Програми «Муніципальне житло м. Вінниця» і будівництво тут другого будинку. У планах – завершити реконструкцію трамвайних колій по вул. Соборній за технологією «оксамитового шляху».

«Підсумовуючи, хочу зазначити: без професійної команди – ніхто один в полі не воїн. І сьогодні що в місті, що в області, що в державі така команда є. І ця команда показує результати на різних рівнях – починаючи з місцевого самоврядування  і завершуючи центральними органами влади та державною політикою. І я вважаю, що саме такою командою можна досягати сталого і дієвого результату, щоб Україна ставала потужною державою на мапі Європи», – резюмував Сергій Моргунов.




Переглядів: 2559
Поширень: 1

Останні новини