Прозорий бюджет Дашівської ОТГ: фінансові експерти високо оцінили відкритість громади до співпраці

Бюджетна децентралізація створила сприятливі умови для розвитку громад в Україні, адже кошти  надходять на місця і бюджети  ОТГ зростають.  Експерти наголошують, що головним завданням сучасного етапу є запровадження ефективного бюджетного процесу на місцях.

Програма «U-LEAD з Європою» у співпраці з Центром інформаційних та аналітичних технологій реалізує пілотний проект «Оцінка фінансового менеджменту в ОТГ», що має на меті  аналіз  місцевих бюджетів  громад України та підготовку рекомендацій  для  керівників. Групою експертів було відібрано 10 громад  з Чернівецької, Одеської, Хмельницької, Житомирської та Вінницької областей, серед них – Дашівська селищна ОТГ.

Фахівці Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за сприяння Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України   організували зустріч з експертами   та відвідали Дашівську  ОТГ. В ході зустрічі, Інна Святна – радник Центру з місцевих фінансів надала консультаційний супровід учасникам проекту.

Експерти наголошують на автоматизації  системи обліку та відповідності капітальних видатків стратегіям розвитку громад.

Вероніка Гарбар -  фінансовий директор - бюджетний аналітик Центру інформаційних  та аналітичних технологій, керівник групи експертів,   прокоментувала цілі  дослідження.

«Група фінансових аналітиків проводить огляд стратегічного планування, виконання бюджету, видатків на оплату праці, закупівель, бухгалтерського обліку та  управління активами громад. Крім того, особлива увага звертається на рівень автоматизації бюджетного процесу з метою оптимізації використання людських і фінансових ресурсів в ОТГ. Сьогодні важливо навчити громади планувати  надходження та видатки, уважно підходити до закупівель, проводити інвентаризацію, бути господарем і ,головне – виграти «війну» за ПДФО. За підсумками роботи буде надаватись короткий звіт для голови ОТГ та Програми «U-LEAD з Європою». Проект передбачає консолідацію  рекомендацій з управлінського менеджменту та оприлюднення  кращих практик  громад. Власне, проект  створений для того, щоб налагодити зв'язок між головами ОТГ на місцях та центральною владою через інформування донорських організацій. Європейці, що підтримують децентралізацію в Україні , знають, що у громад все є – законодавча, фінансова підтримка, всі інструменти. Разом з тим, голови громад  не завжди  ефективно користуються новими повноваженнями та втрачають можливості для сталого розвитку територій. Тож мета полягає  і в підготовці  законодавчих ініціатив з оптимізації бюджетного процесу  у розрізі реформи місцевого самоврядування», - зазначила Вероніка Гарбар.

Під час зустрічі, експерти поспілкувались із головними розпорядниками коштів Дашівської ОТГ за напрямками – освіта, медицина, земельні ресурси, а також з фінансовою службою громади. Вони високо оцінили відкритість  громади до співпраці.

«Сергій Тітаренко, голова Дашівської ОТГ демонструє відкритість і прозорість бюджетного процесу. Він не побоявся допустити до «фінансового серця» громади  незалежних експертів, адже не кожен керівник дозволить  на добровільній основі ознайомитись із  показниками фінансового стану ОТГ на мікрорівні. Це говорить про високу якість управлінського менеджменту та  бюджетного процесу громади в цілому», - підкреслила Вероніка Гарбар, керівниця  групи експертів.

За підсумками проведеного дослідження, протягом квітня 2019 року,  Дашівська ОТГ отримає рекомендації з оптимізації бюджетного процесу та зможе використати  експертні висновки  у подальшій діяльності з розвитку громади.



Переглядів: 2397
Поширень: 0

Останні новини