Один з найстаріших пам'ятників Вінниці повернеться до міста через 45 років

Про це повідомив на своїй офіційній сторінці у мережі Фейсбук Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

"Монумент символізуватиме набуття містом Магдебурзького права, 380-річчя якого ми відзначили минулого року. А встановимо її в історичному центрі – у сквері на вулиці Оводова.

Цікава історія самого пам’ятника. Гранітну колону, увінчану кулею, виготовили на початку ХХ ст. у Гнівані майстри відомого тоді на всю Європу підприємства Франца Ярошинського. На жаль, даних, якій саме події мали присвятити пам'ятник, - не збереглося. Пізніше, у 1921 році, більшовицька влада встановила колону на місці сучасної Європейської площі у Вінниці на честь вшанування «борців за владу Рад». А у 1974 р. під час створення Меморіалу Слави її перевезли до села Павлівки Калинівського району. Для місцевих мешканців монумент став уособленням партизанської слави.

Унікальний для Вінниці пам'ятник відшукали у 2017 році. І завдяки зусиллям Центру історії Вінниці та активістів Вінницького історичного товариства він повернувся до міста. Колону реставрують. А оновлений монумент вінничани та гості міста побачать вже на День Європи. Розпочаті також роботи з благоустрою локації, де він стоятиме.

Впевнений, що ця історична колона, як символ міської самоврядності, органічно впишеться у середмісті. Адже Ратуша на колишній Ринковій площі, де розміщувався вінницький магістрат, на жаль, до наших днів не дійшла. А історична колона, увінчана символічною «золотою кулею-яблуком», чи не найкраще нагадує образ ратуші, що характерно для подібних монументів. Це візуальний виразник нашої спільної пам’яті про зрілість вінницької територіальної громади та давню культурно-правову єдність українських земель з Європою.

Маю надію, що ця архітектурна пам’ятка привабить не лише містян, але й буде цікава гостям міста", - повідоимв С.Моргунов.





Переглядів: 5607
Поширень: 0

Останні новини