Захистіть сердце від емоцій!

Часті емоційні перевантаження на роботі, постійний стрес, відсутність психологічної гігієни — ці чинники запускають ланцюжок хімічних реакцій у вашому організмі. Наслідками можуть стати гіпертонічна хвороба, цукровий діабет та інфаркт міокарда. Стрес здатен позначитися на здоров’ї через тижні, а то й роки. Щоб захистити себе від його руйнівного впливу, навчіться правильно «проживати» емоції!

Вінничанка Олена працює медичною сестрою у лікарні. Жінка зізнається, що після напруженої зміни і великого потоку пацієнтів «зривається» вдома, а потім страждає від  докорів сумління та безсоння. «Навіть коли стримую негативні емоції, то теж почуваюся зле. Я щоразу пригнічена і втомлена», — ділиться проблемою Катерина.    

Психологи розрізняють еустрес та дистрес. Перший минає одномоментно і здатен активізувати приховані резерви організму, не завдаючи йому шкоди. Другий —  хронічний, шкідливий. Саме він часто призводить до розвитку хвороб.

«Стрес має 3 етапи, — пояснює Надія Шевчук, психологиня Вінницької обласної психоневрологічної лікарні ім. О. І. Ющенка. — Спочатку людина відчуває тривогу, далі організм намагається звикнути до цієї ситуації, а потім настає виснаження. Кожен з етапів потребує правильної реакції. Люди, які звикли пригнічувати емоції всередині, не даючи їм виходу назовні, мають вищий ризик розвитку артеріальної гіпертензії».

Так звані «стресові гормони» негативно впливають на роботу багатьох систем. Зокрема, серцево-судинної. Ось чому емоційні потрясіння нерідко закінчуються гіпертонічним кризом або гострим коронарним синдромом.

«Стрес супроводжується викидом у кров великої кількості катехоламінів — речовин, які викликають сильний спазм судин, — розповідає Володимир Дністрянський, завідувач амбулаторно-діагностичного відділення Вінницького регіонального клінічного лікувально-діагностичного центру серцево-судинної патології. — Одночасно з цим  підвищується цукор крові. Людина може відчувати сухість у роті і прискорене серцебиття. Тривале перебування у такому стані загрожує незворотними наслідками».

Куріння, алкоголь або агресія щодо інших людей — згубний варіант подолання емоцій. Психологи рекомендують трансформувати їх у кілька простих вправ.

Тож у перші хвилини найбільшого хвилювання зупиніться і глибоко повільно подихайте, голосно випускаючи повітря через рот. Не завадить сильно потупотіти ногами або покричати наодинці. Можна також активно пошматувати руками папір або декілька хвилин хаотично креслити олівцями аркуш. І насамкінець спробуйте відновити рівновагу: сядьте у зручну позу, заплющіть очі і сповільніть дихання.

Якщо ж подолати стрес самотужки не вдається, зверніться до фахівців. Не соромтеся скористатись консультацією психолога або психотерапевта. Їхня допомога завжди є конфіденційною. Дізнатися, де і як  знайти потрібного спеціаліста, можна у свого сімейного лікаря.  Пам’ятайте: від цього залежить ваше психічне та фізичне здоров’я!

Матеріал виготовлено в межах реалізації субпроекту «Складова розвитку системи охорони здоров’я Вінницької області, направлена на покращення медичної допомоги хворим із серцево-судинною патологією».



Переглядів: 3571
Поширень: 0

Останні новини