Профілактика краще за лікування: під Вінницькою міською радою людей обстежували на туберкульоз

Одна людина може заразити туберкульозом до десятка навколо себе. Втім, таку світову статистику можна зменшити, якщо вчасно виявити у себе цю недугу та запобігти її передачі іншим. Найкраще туберкульоз лікується саме на ранніх стадіях. Для цього, щороку, наприкінці березня, до дня боротьби з туберкульозом, на вулиці міста виїжджає мобільний флюорограф. У ньому роблять рентген легень безкоштовно.

З 9 ранку на Майдані Незалежності біля картинної галереї припаркувався білий «Богдан». Поруч -  одразу утворилась черга. Це люди різного віку, здебільшого «постійні клієнти», які приходять сюди кожного разу, коли влаштовують акцію «Дихай вільно». Як от новоспечена пенсіонерка Людмила Розборська. Жінка прийшла до прозорого офісу за послугою та одразу зайняла для себе чергу. «Я ж інтелігентна людина. Здоров’я – то найдорожчий скарб. Тож його треба берегти. Я не чекаю, поки мене направить сімейний, іду із власної ініціативи і кожного разу виглядаю цей автомобіль. Мені так зручніше», - каже вінничанка.

«Це інфекційна хвороба, яка відноситься до дуже небезпечних. Туберкульоз може проявлятись кашлем, і часто люди плутають його з ГРВІ. Якщо вчасно виявити на ранніх стадіях, вона добре лікується і проходить для людини безслідно. Якщо ж затягнути, можуть бути стійкі форми, які лікуються до півтора року, а іноді воно не дає результату. За минулий різ захворіло 120 чоловік, і ця цифра повторюється з року в рік. Також по місту милулоріч захворіло 8 дітей», - розповіла лікар-фтизіатр протитуберкульозного відділення міської клінічної лікарні №1 Надія Білецька.

Такий флюоромобіль може прийняти за раз до 80 чоловік. Ним лікарі обстежують людей в районах, які не можуть дістатися  до амбулаторії, а  головне,  дає  у 20 разів меншу дозу опромінення, ніж стаціонарний.



Переглядів: 2706
Поширень: 0

Останні новини