Ярмарок вакансій в громадах для медиків пройшов у Вінницькому ЦРМС

У Вінницькому Центрі розвитку місцевого самоврядування, що створений за сприяння Програми  «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України,  відбувся «Ярмарок вакансій» для представників ОТГ та студентів – медиків.

Мета заходу – ознайомити учасників із станом реформування галузі охорони здоров’я, перспективами  розвитку первинного рівня медицини в ОТГ та обговорення проблеми кадрового складу медичних закладів у громадах Вінниччини. В обговоренні взяли участь експерти  Центру  з  питань комунікацій та муніципальних послуг,  керівники ОТГ  та студенти  медичного факультету Вінницького національного медичного університету ім. М.Пирогова.

Олег Левченко – директор Центру, привітав учасників зустрічі  та запросив до дружньої розмови та співпраці з огляду на  новації медицини первинного рівня та розвитку громад Вінниччини.

«Реформа медичної галузі передбачає багато інноваційних підходів, які досі не впроваджувалися. Сімейний лікар сьогодні має бути обізнаним із новими технологіями, бути мобільним. Нажаль, поки що в невеликих громадах, виникає кадровий дефіцит, не вистачає терапевтів, сімейних лікарів і навіть – головних лікарів закладів. Вінницький ЦРМС організував ознайомчий захід, щоб навести успішні приклади розвитку медицини в ОТГ, обговорити проблеми та шляхи їх вирішення, а головне – створити  майданчик для співпраці спеціалізованих закладів, що готують кадри галузі медицини та потенційних роботодавців», - зауважив радник з муніципальних послуг ВЦРМС Віталій Швець.

У 17 ОТГ Вінниччини із 38 вже працюють Центри первинної медико-санітарної допомоги, але в окремих громадах ще залишається проблема кадрів. У сільських ОТГ посади сімейних лікарів займають люди пенсійного віку. Як повідомили учасники зустрічі, громади зацікавлені у молоді і готові надати суттєві преференції під час працевлаштування молодим лікарям. ОТГ пропонують забезпечувати лікарів житлом, транспортом, відповідними умовами праці.

«На території Студенянської ОТГ проживає більше 3 тис населення, ми будуємо нову амбулаторію, а обладнання закупили ще в минулому році. Маємо інтернет, компютери, сучасне лабораторне та діагностичне обладнання, автомобіль. Проблема - в кадрах, нам потрібно два лікаря. На сьогодні в громаді працює лікар поважного віку, 70 років і звісно – людина має вже відпочивати, нові вимоги для медиків передбачають високе навантаження. Тож ми запрошуємо молодь і готові купити житло з усіма зручностями за кошти ОТГ. Крім того, ми отримаємо ще один автомобіль для медиків і частково, це зніме проблему віддаленості нашої громади від районного та обласного центрів», - повідомив  Олексій Кирнасівський, голова Студенянської ОТГ Вінниччини.

Студенти – медики виявили зацікавленість у працевлаштуванні, але для багатьох важливими є умови роботи та соціальний пакет.

«Звичайно, ми знаємо про нові умови оплати праці сімейних лікарів і з громадами працювати краще, ніж самому шукати роботу. Раніше, їхати на роботу в села – це був вирок, а сьогодні умови дуже наближені до міста. Під час навчання та інтернатури багато з нас виявляє бажання вибрати вузьку спеціалізацію, але сімейний лікар, первинна ланка медицини на сьогодні в кращих умовах, тож для багатьох це може бути гарний старт. Разом з тим, не варто забувати, що професія потребує постійного навчання та розвитку і це також потрібно враховувати роботодавцям», - пояснила Тетяна Трофімчук, студентка 6 курсу, заступниця голови студентського самоврядування Вінницького національного медуніверситету ім. М. Пирогова.

На завершення зустрічі голови ОТГ та студенти поспілкувались у вільній дискусії, а деякі з них відразу обмінялись контактами для подальшої співпраці.



Переглядів: 3131
Поширень: 0

Останні новини