На Вінниччині в рамках Всеукраїнського тижня громадського здоров'я стартувала просвітницька акція «1/7: Про цінність здоров'я»

Сьогодні, 5 квітня, на Європейській площі міста Вінниці розпочалась акція, присвячена Всеукраїнському тижню громадського здоров’я. В ній взяли участь медичні заклади, волонтерські організації, студентські осередки, освітяни та правоохоронні органи.

Мета заходу – привернути увагу громадськості області та міста до проблем зміцнення та збереження здоров’я. Перехожі мали змогу виміряти тиск, цукор крові, зробити аналіз на ВІЛ та гепатити. Важливою була інформація про щеплення та здорове харчування.

На окремій локації можна було навчитись надавати першу медичну допомогу. Волонтери Червоного хреста, якими стали студенти медичного коледжу, роздавали перехожим інформаційні буклети про здоровий спосіб життя та необхідність вакцинації. Представники мережі «Люди, які живуть з ВІЛ» поширювали брошури про гепатити В та С, ВІЛ.

У рамках акції пересувною мобільною амбулаторією обласного центру боротьби зі СНІДом  усім охочим було проведено тестування крові на наявність антитіл до ВІЛ  і  гепатитів «В» і «С».

«Ключова ідея цієї мобільної амбулаторії – максимальний доступ для людей з метою обстежень, які на сьогодні є важливими, а саме – вірусні гепатити С, В, ВІЛ-інфекція та СНІД», – зазначив головний лікар обласного клінічного центру профілактики та боротьби зі СНІДом лікар Ігор Матковський. Він повідомив, що вартість такої мобільної амбулаторії – 1,5 мільйона гривень з обласного бюджету.

Медики ендокринологічного Центру брали кров, аби перевірити рівень цукру. Протягом дня виявили бажання перевіритися понад 200 охочих. Як повідомив головний лікар Вінницького обласного клінічного високоспеціалізованого ендокринологічного Центру Пилип Прудиус, у 45 громадян виявили підвищений рівень цукру в крові.

На важливості вакцинації для дорослих і, особливо, для дітей, наголосила начальник управління лікувально-профілактичної допомоги дитячому населенню обласного ДОЗ Тетяна Бондаренко. Вона зауважила, що щеплення може захистити від багатьох небезпечних інфекційних хвороб.

Як повідомила заступник головного лікаря з громадського здоров’я Вінницького обласного спеціалізованого клінічного диспансеру радіаційного захисту населення Тамара Васильчук, Всеукраїнський тиждень громадського здоров’я покликаний презентувати можливості закладів охорони здоров’я та показати доступність медичної допомоги для кожного громадянина.

«Наше здоров’я залежить від багатьох факторів – медичного забезпечення, здорового довкілля, раціонального харчування і санітарної грамотності. Тому задля ефективності роботи у сфері громадського здоров’я важлива взаємодія усіх структур – лікувальних, освітніх, правоохоронних та інших», – наголосила вона. 



Переглядів: 3409
Поширень: 0

Останні новини