На власників автівок на «єврономерах» очікують нові штрафи

З 24 травня набирають чинності чергові зміни в законодавстві в частині ввезення в Україну транспортних засобів (Закон України від 08.11.2018 № 2612-VIII «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України»).

Дані зміни, зокрема, посилюють відповідальність за порушення статей 469, 470, 481 Митного кодексу України.

Так, відповідно до ст. 469 Митного кодексу України передача транспортного засобу особистого користування, тимчасово ввезеного на митну територію України чи поміщеного у митний режим транзиту, у володіння, користування або розпорядження особі, яка безпосередньо не ввозила такий транспортний засіб на митну територію України чи не поміщувала його у митний режим транзиту, за винятком випадків, коли в транспортному засобі знаходиться особа, яка безпосередньо ввозила такий транспортний засіб на митну територію України чи поміщувала його у митний режим транзиту, а так само використання такого транспортного засобу для цілей підприємницької діяльності та/або отримання доходів в Україні тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Статтями 470 та 481 Митного кодексу України встановлюється відповідальність за недоставлення товарів, у тому числі транспортних засобів особистого користування, транспортних засобів комерційного призначення та документів до органу доходів і зборів призначення, видачу їх без дозволу органу доходів і зборів або втрату, а також відповідальність за перевищення строку тимчасового ввезення товарів, у тому числі транспортних засобів особистого користування, транспортних засобів комерційного призначення або строку тимчасового вивезення товарів чи втрату транспортних засобів відповідно.

Відтак, за порушення терміну доставки транспортних засобів, що перебувають у митному режимі транзит, перевищення строку тимчасового ввезення/вивезення транспортних засобів більше ніж на 30 діб, а так само втрата цих транспортних засобів, у т.ч. їх розкомплектування, - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або конфіскацією таких транспортних засобів.

Законодавчо визначено й порядок дій Нацполіції. Так, за керування авто, щодо якого порушено обмеження, встановлені Митним кодексом України (а саме: порушено строки його тимчасового ввезення та/або переміщення в митному режимі транзиту; транспортний засіб використовується для цілей підприємницької діяльності та/або отримання доходів в Україні; транспортний засіб передано у володіння, користування або розпорядження особі, яка не ввозила його на митну територію України або не поміщувала в митний режим транзиту), представники Нацполіції штрафуватимуть водія на п’ятсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. При повторному протягом року порушенні штраф сягатиме однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права керування транспортними засобами на один рік.

Вінницька митниця ДФС закликає громадян не зволікати та здійснити найближчим часом митне оформлення своїх транспортних засобів у місцях митного оформлення в зоні діяльності Вінницької митниці ДФС відповідно до Тимчасового порядку виконання митних формальностей під час здійснення митного оформлення транспортних засобів для їх вільного обігу на митній території України, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 12 грудня 2018 р. № 1077.

З 24 травня 2019 року здійснити митне оформлення транспортних засобів для їх вільного обігу на митній території України, що перебувають у митному режимі тимчасового ввезення або транзиту, відповідно до вказаного Порядку буде неможливо.

Адреси, контакти та інша інформація щодо митних постів розміщені на субсайті територіальних органів ДФС у Вінницькій області за посиланням



Переглядів: 2125
Поширень: 1

Останні новини