Південний Буг розчищатимуть ще одним земснарядом

Сьогодні, 19 квітня,  у Вінниці презентували земснаряд, закупленого за кошти обласного бюджету, для розчистки Південного Бугу. Це другий земснаряд, закуплений на кошти обласного бюджету, його потужність вдвічі більша, ніж земснаряду, придбаного в 2017 році. Вага агрегата – 14 тонн. Екіпаж складає три особи.

Голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій зазначив, що технічне судно використовуватимуть для вирішення питання екології річки та покращення якості питної води. «Протягом майже двадцяти останніх років Південний Буг ніхто не розчищав. Це тільки перші кроки. Попереду нас чекає серйозна робота задля збереження екології та покращення якості питної води. Це не дискусійне питання, не популістське чи політичне. Це питання якості життя людей», – зауважив Валерій Коровій.

Керівник регіону повідомив, що, до прикладу, за підсумками розчистки Десенки, річка суттєво наповнилась водою і перетворилася на досить потужну притоку Південного Бугу.

«Наразі земснаряд буде проводити випробувальні роботи і після завершення нерестового періоду розпочне безпосередню розчистку дна. Він вдвічі потужніший, ніж той, що придбали у 2017 році. Ефективність і коефіцієнт роботи попереднього земснаряду краща на малих річках, тож його планують залучати до розчистки приток Південного Бугу», – повідомив директор Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів ОДА Микола Ткачук.

«Розчистку Південного Бугу заплановано в межах смт. Стрижавки та м. Вінниці, роботи починатимуться з верхньої точки, в Хмільницькому районі. Річку буде розчищено до її природного русла», – зауважив перший заступник голови комунальної організації «Обласний фонд сприяння інвестиціям та будівництву» Ігор Домбровський.

Землесосний снаряд марки НСС 800/40-ГР-Ф з фрезою вартістю майже 6 млн.грн придбано КО «Обласний фонд сприяння інвестиціям та будівництву» за рахунок коштів обласного бюджету у ПП «ВВВ – Спецтехніка» м. Херсон на підставі проведеної тендерної процедури відкритих торгів в березні 2019 року.

Приватне підприємство «ВВВ-Спецтехніка» – одне з найкращих в Україні. Працює на ринку вже 11 років, за цей час виготовлено понад 70 земснарядів для 17 країн світу.

Відтак, земснаряд – це плавуча машина, призначена для відокремлення ґрунту, піску та мулу від дна водойми, підйому їх над рівнем води та транспортування до місця призначення. Це своєрідний потужний насос, який змонтовано на плавучих понтонах, з метою очистки водойм та днопоглиблювальних робіт. Для підвозу палива та екіпажу використовується автомобіль Газель з переднім мостом та дубль кабіною. Продуктивність земснаряду по пульпі – 800 м/куб за годину, глибина, яку може забрати земснаряд – 11-14 м.




Переглядів: 3852
Поширень: 0

Останні новини