Що таке мікропозики, коли вони виникли і як працюють в Україні

В Україні зростає попит на мікропозики. Дослідження показали, що про послуги мікрофінансових організацій знають 50%, 30% думали скористатися послугою мікропозик, 20% вже були або є позичальниками.


Як працюють банки більшість громадян знають, а ось основи роботи МФО поки ще не всі розуміють. Чим відрізняються банки від мікрофінансових компаній ?


Що таке МФО?

Мікропозики були «винаходом» бангладеського банкіра М. Юнус в 70х рр XX століття. Метою створення мікропозик було кредитування бідного населення, для того щоб ті могли почати свою справу, отримавши позику під низький відсоток. У 1983 році він заснував Grameen Bank (Селищний банк), який працював тільки в селах.


Юнус отримав Нобелівську премію за соціальну діяльність. Модель мікропозик стала поширюватися по світу. Велику популярність мікропозики отримали в Індії (24 млн. позичальників).


Кожна компанія, яка вирішила займатися видачею мікропозик, згідно з законодавством України, зобов'язана отримати ліцензію на такий вид діяльності, бути внесена до реєстру банку України.


Чому МФО такі популярні?

Мікрокредитування стає популярнішим за рахунок більш легкого отримання невеликих сум грошей до зарплати, більш зручного сервісу, в порівнянні з банками. Позику в CreditNice можна отримати маючи тільки один документ, найчастіше лише паспорт.


Найчастіше МФО в Україні видають кредити фізичним особам з низькими або непідтвердженими доходами на споживчі покупки.


Звичайно, головна перевага мікрофінансових організацій перед банками – простота і швидкість розгляду заявки на позику.


Чим МФО відрізняються від Банків?

Банки і мікрофінансові організації не є конкурентами, скоріше вони доповнюють один одного. У обох досить різні пропозиції для різних груп населення. Ті, кому не цікаві великі суми в кредит від банків (від 20 000 гривень), обирають МФО щоб отримати до 10-20 тисяч гривень. 


Погашати позики, взяті в МФО, можна так само як і банківські кредити, в офісі, відділеннях, терміналах самообслуговування або онлайн.

Не рідко зарубіжні МФО видають кредити тим, кому відмовили у банках. В Україні ситуація дещо інша. У нас мікрофінансова організація орієнтуються на позичальників, у яких є робота і з кредитною історією все в порядку, але банк - "це занадто складно".


Переглядів: 3405
Поширень: 0

Останні новини