50 багатоповерхівок у Вінниці можуть залишитись без гарячої води та опалення

Загалом станом на початок травня населення боргує близько 120 мільйонів гривень. Незабаром споживачі отримають нові рахунки за послуги, спожиті в квітні, але ще далеко не всі сплатили за попередній місяць! Рівень розрахунків за спожиті послуги лише 80 %.

КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» постійно проводить роз’яснювальні роботи з боржниками. Зокрема, влаштовує обходи по домівках вінничан, які мають чималі борги, аби з’ясувати причини несплати рахунків та попередити їх про необхідність погасити заборгованість. Так, один із таких обходів провели 3 травня, залучивши телевізійників.

Під час обходів боржникам нагадують, яку суму вони заборгували за послуги з централізованого опалення та гарячого водопостачання та закликають якомога швидше сплатити рахунки. Якщо ж у боржників немає можливості сплатити всю суму одразу, представники підприємства розповідають про можливість реструктурувати заборгованість. Для цього потрібно укласти договір з КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго». Головна умова при реструктуризації – одразу сплатити 30% від усієї суми, решту  необхідно буде сплатити частинами протягом визначеного періоду. Крім цього, обов’язково необхідно сплачувати поточні нарахування.

На сьогодні на підприємстві укладено 371 договір на реструктуризацію заборгованості на загальну суму понад 4 мільйона 480 тисяч гривень.

Однак, боржникам наголошували і на тому, якщо вони й надалі нехтуватимуть обов’язком розраховуватися за послуги з централізованого опалення та гарячого водопостачання,  підприємство застосовуватиме радикальні дії – доводитиме справу до суду.

Варто зауважити, що із завершенням опалювального сезону не нараховується умовно-змінна частина плати за послугу з централізованого опалення, що, в свою чергу, зменшує фінансове навантаження для споживачів. Тому всіх закликаємо  розрахуватися за спожите, а якщо існує накопичення боргу за минулі періоди, обов’язково його погасити!

У зв’язку з негативною платіжною  дисципліною юридично-договірна служба  КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» спільно з державною виконавчою службою розробляють механізми стягнення коштів із неплатників у межах чинного законодавства. Мова йтиметься про накладання арешту на майно, зокрема, на транспортні засоби та гаражі,  а також про заборону виїзду за кордон.

Також підприємство буде здійснювати  відключення  житлових будинків від послуг, де всі мешканці боргують за послуги з централізованого опалення та гарячого водопостачання перед підприємством. На даний момент таких будинків є близько 50!

Відключення будинків від послуг буде здійснюватися в межах чинного законодавства. Це передбачено Законом України «Про житлово-комунальні послуги».

Зараз на підприємстві проводиться підготовка до відключень таких будинків, а також попередження мешканців даних будинків про відключення відповідно до законодавства (Закон України «Про житлово-комунальні послуги»). 

Підприємство змушене застосовувати такі санкції, адже так само, як споживачі повинні розраховуватися за послуги з централізованого опалення та гарячого водопостачання вчасно, КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» повинно розраховуватися за ресурси, які використовує для виготовлення теплової енергії. Найбільша частка фінансів припадає на розрахунок за природний газ.

Тож, якщо рівень розрахунків споживачів за послуги перед КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» не покращиться, будинки, де всі мешканці є боржниками теплопостачального підприємства, ризикують залишитися без послуги з централізованого гарячого водопостачання!

Також боржникам загрожує ряд інших санкцій:

штрафи:  відповідно Постанови Кабінету Міністрів України №630 штрафні санкції нараховуються у розмірі 3%: якщо сума заборгованості, для прикладу, 5 000 грн., відповідно штраф буде - 150грн.  У декого суми заборгованості перевищують 10 000 грн. Для таких боржників розмір штрафних санкцій відповідно дорівнюватиме 300 грн і вище відповідно до суми боргу. Є такі боржники, штрафи яких перевищують 8 000 гривень. судовий збір: при подачі позовної заяви до суду позивач  (в даному випадку теплопостачальне підприємство) сплачує судовий збір. Після прийняття рішення судом на користь позивача судовий збір стягується з боржника. З 1 січня 2019 року відповідно до Закону України “Про судовий збір”  мінімальна ставка судового збору становить 1921 гривню (1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб). виконавчий збір: після прийняття судом рішення про стягнення з боржника заборгованості, справа передається в органи державної виконавчої служби (ДВС). Відповідно до Закону України «Про державне провадження» з боржника стягується виконавчий збір – 10% від суми боргу, що підлягає стягненню. Крім того, боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми. Заборона виїзду та арешт майна: До боржників може бути застосовано заборону виїзду за кордон та накладено арешт на все рухоме та нерухоме майно. пеня: Законом «Про житлово-комунальні послуги» передбачено пеню за несвоєчасну оплату житлово-комунальних послуг. За кожен день затримки з оплатою нараховуватиметься пеня в розмірі 0,01%.  Нарахування пені починається з травня місяця, а саме з першого робочого дня після 20 числа (крайній термін сплати за комунальні послуги). внесення до єдиного реєстру боржників: якщо Ви не сплачуєте за послуги вчасно та в повному обсязі, то автоматично потрапляєте до даного реєстру неможливість отримати субсидію: якщо матимете борг у розмірі 340 гривень прострочений більше, ніж на місяць, субсидію у вас заберуть.


Переглядів: 4552
Поширень: 0

Останні новини