Потенційні ОТГ Вінницької області вивчають фінансові переваги об’єднання

Серед пріоритетів діяльності Вінницького центру розвитку місцевого самоврядування – інформаційно-роз’яснювальна робота із потенційними громадами області. 24 липня у Центрі, за підтримки Програми «U-LEAD  з Європою» відбувся  семінар з фінансового планування для громад, що готуються об'єднатись.

На початку заходу перед присутніми виступили Євген Шаповалов - експерт з децентралізації,  Віталій Швець  - експерт з муніципальтних послуг та  Людмила Гурба - юрисконсульт Центру. Фахівці наголосили на перевагах об’єднання громад та запросили присутніх до співробітництва з ВЦРМС.

Головним спікером семінару виступила  Інна Святна - експерт ВЦРМС з місцевих фінансів, яка ознайомила представників фінансових підрозділів громад із особливостями розрахунку доходів і витрат загального фонду ОТГ, з основами формування бюджету на 2019 рік та розповіла про державну фінансову підтримку громад у статусі ОТГ.

«Потенційні громади мають бути спроможними, адже передача повноважень зобов’язує мати достатній фінансовий ресурс, щоб забезпечити діяльність ОТГ. Після об’єднання громади переходять на прямі міжбюджетні відносини та отримують 60% ПДФО, які  залишаються у громаді, а не передаються до районного бюджету. Ми обговорили перші кроки ОТГ після утворення стосовно організації ефективного менеджменту та першочергові завдання по формуванню бюджетів громад на 2019 рік. Вже на етапі створення важливо прораховувати економічні статки та майбутній розвиток громади», - зазначила Інна Святна, експерт ВЦРМС з місцевих фінансів.

«Ми знаємо про успіхи  ОТГ, що пішли на об’єднання, сьогодні наш бюджет складає 8 млн, після об’єднаня він може збільшитись втричі, але ж і повноваження збільшаться, крім фінансування  сільради  та благоустрою,  ми повинні взяти на себе зобов’язання по бюджетній сфері – тому, семінар від фахівців ВЦРМС  - корисний, ми стали більше розумітися на фінансах громади  в умовах децентралізації.  Щодо об’єднання, поки  громада зважує рішення і є певні побоювання стосовно  виборчого процесу, адже обраний голова має бути відповідальним та сумлінним до своїх обов’язків, а мешканці, навіть ті, що  на початку не  схилялись до об’єднання, сьогодні вже цікавляться – то коли ж ми будемо  вже ОТГ?», - пояснила  пані Марина, представниця  Тульчинського району Вінниччини.



Переглядів: 2362
Поширень: 0

Останні новини