ЦНАП, безпековий центр та нова амбулаторія – Бабчинецька ОТГ розпочала реалізацію інфраструктурних проектів

Будівництво центру безпеки, ЦНАП та сільської амбулаторії  розпочалося у Бабчинецькій ОТГ Вінниччини. Про ці амбітні плани дізналися експерти Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування , діяльність якого підтримується Програмою «U-LEAD з Європою» та Мінрегіоном України, під час інформаційно-консультативної сесії  в ОТГ. За словами фахівців Центру Бабчинецька громада показує  високу динаміку розвитку:  в ОТГ функціонують комунальні підприємства,  створено опорну школу, впроваджуються проекти з енергоефективності, благоустрою, на часі – організація роботи сфери охорони здоров’я, культури і дозвілля.  Громада придбала техніку  та обладнання для сортування сміття – це результат участі у проекті обласного екологічного Фонду,  а  нещодавно розпочала будівництво  приміщень для центру з адміністративних і безпекових послуг.

Як повідомила голова Бабчинецької ОТГ – Ніна Зварич,  і ЦНАП , і центр безпеки будуть  знаходитись в одній будівлі. Це дозволить зекономити на обслуговуванні  приміщення та стане зручним  в управлінні сервісами.

«Ми першими в межах трьох районів пішли на об’єднання, прорахували і зрозуміли, що це вигідно. У нас з’явилися власні кошти –  у 2017 році ми отримали 9,6 млн грн до бюджтету, у 2018 – 14,6 млн грн, у поточному плануємо – 16-17 млн грн. Все вкладаємо у громаду: відремонтували садочок, побудували відпочинкові зони, тротуари, дороги, освітлення і продовжуємо господарювати. Наразі, стали учасниками державної програми  з будівницта сільських амбулаторій.  800 тис грн – це буде внесок  громади і ще 50 тис грн заплановано на  участь у придбанні  спеціалізованого медичного автомобіля. Окремий проект – це створення ЦНАП і безпековго центру.  Спочатку ми написали проект на фінансування ДФРР для відкриття центру безпеки і отримали 5,5 млн грн, але в процесі прийняття рішення вирішили  поєднати будівництво із ЦНАП. Громада вже вклала близько 500 тис грн у будівництво і до кінця поточного року профінансуємо  цей проект ще на 420 тис грн. Завдяки підтримці Програми «U-LEAD з Європою»  ЦНАП буде обладнано меблями, технікою, створимо 6 робочих місць, а також віддалене робоче місце у Вила-Ярузькому старостинському окрузі. Крім того,  в рамках міжмуніципального співробітництва у Бабчинецькому ЦНАП будуть обслуговуватись мешканці  сс. Дзигівка та Тростянець Чернівецького району області», - повідомила Ніна Зварич, голова Бабчинцької ОТГ.

Віталій Швець – радник з муніципальних послуг, під час зустрічі наголосив  на необхідності створеня ЦНАП в ОТГ, адже  у районі функціонує тільки один центр з надання адмінпослуг, відтак – це дозволить наблизити послуги до людей, створити нову якість та охопити населення сусідніх населених пунктів. В ході зустрічі експерти  Вінницького ЦРМС  обговорили із представниками структурних підрозділв питання розвитку сфери освіти, медицини, комунікацій в ОТГ. Так, Інна Святна – радник з місцевих фінансів надала рекомендації щодо  виконання бюджету громади. Особливо важливим під час інформаційної сесії стало обговорення майбутніх змін до  складу виконкому, кошторису громади, а також  створення посади  керівника  старостинського округу, адже незабаром  Бабчинецька ОТГ поповниться  черговим населеним пунктом - до ОТГ приєднається сусіднє  с. Моївка.

«Децентралізація дала нові можливості для розвитку. Ми завжди багато працювали, є сільські ради, де вже після обіду нікого немає -  у нас всі працюють, створені всі структурні підрозділи, люди відповідально віднеслися до змін, ми цього хотіли і працюємо на розвиток території. Адже раніше ми не знали скільки є коштів  і на що вони йшли в районі, а зараз можемо планувати  і бачимо як  витрачаємо. От нещодавно, на сході села, вирішили допомагати  молодим сім’ям:  при народженні першої дитини виплачуємо з бюджету громади 5 тис грн, на другу дитину – 10 тис грн, на третю – 15 тис грн. Крім того, допомагаємо мешканцям громади на лікування, сиротам  на придбання житла, підтримуємо учасників АТО  та людей похилого віку. Все  це тому, що головний капітал будь-якої громади – це люди», - зауважила Ніна Зварич на завершення зустрічі.



Переглядів: 3566
Поширень: 0

Останні новини