Що вдалося зробити уряду Гройсмана за три роки реформ

Уряду Володимира Гройсмана три роки, прем'єр-міністр звітує про проведену роботу перед журналістами. Цей Кабінет міністрів називають урядом реформ – справді, ще жоден уряд в Україні не декларував настільки об'ємний пакет реформ, як уряд України після Революції Гідності. Наскільки вдалося втілити їх в життя, читайте в спеціальному матеріалі сайту "Сьогодні".

Що змінилося в медицині

Минулого року стартувала медична реформа. До кінця 2020 року вся система охорони здоров'я повинна запрацювати за євростандартами. Давайте підіб'ємо підсумки першого року

Потрібно сказати, що перші зміни вже відчутні. Лікарні стали надавати первинну допомогу по-новому. В українців з'явилися власні сімейні лікарі. Декларації підписали вже понад 26 млн пацієнтів. В амбулаторіях замість паперових карток і рецептів – електронні. Це вдосконалило роботу програми "доступні ліки", за якою 7 млн ​​українців отримують препарати від бронхіальної астми, діабету і серцево-судинних захворювань безкоштовно.

Зросли і зарплати: лікарів у середньому до 15 тисяч гривень, медсестер – до 8 тисяч.

Масово будуються нові лікарні. Навесні двері відкрив сучасний кардіоцентр в Тернополі. До кінця року в Україні таких буде близько півсотні, а це тисячі врятованих життів. У Львові ось-ось запрацює новий перинатальний центр. Будівництво перевіряє особисто прем'єр.

Оскільки старт реформі системи охорони здоров'я дав уряд Гройсмана, "Сьогодні" запитали у прем'єра, чи задоволений він якістю змін. "Я буду задоволений тоді, коли ми приведемо всі медичні установи в гарну якість, коли ми приведемо якість надання медичних послуг до такого, яке відповідає сьогодні європейським стандартам. Я буду задоволений тоді, коли всі лікарі отримуватимуть гідну оплату своєї праці. Ми точно на вірному шляху", – сказав прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

Реформи в соціальній сфері

Тепер давайте розберемося в тому, що змінилося в соціальній сфері за останні роки. У 2017 році в Україні стартувала пенсійна реформа. Удосконалено алгоритм нарахування виплат: стали враховувати рівень середньої зарплати, трудовий стаж і інфляцію. І середній рівень пенсій підвищився до трьох тисяч гривень. Тим, у кого дохід менше тисячі семисот, виплатили по 2410 гривень разової допомоги.

З початку цього року індексували виплати військовим пенсіонерам підвищили на три тисячі.

Добралися зміни і до субсидій. Минулого місяця їх монетизували. Тобто українці отримуватимуть не знижку в платіжці, а готівкові для оплати рахунків за комунальні послуги. "Ті, хто допускав прострочення оплати, маючи на руках гроші, будуть протягом року наступного отримувати субсидії вже в безготівковій формі. У той же час, якщо людина заощадила, це його власні кошти, вона може витратити їх як вважає за потрібне", – говорить Андрій Рева, міністр соціальної політики України.

Планів щодо змін в соціальному забезпеченні в уряді чимало. Це крім щорічного індексування зарплат і пенсій, будівництва шкіл, лікарень, соціального житла."Йдемо далі, все буде нормально: зарплати будуть підвищуватися, пенсії будуть підвищуватися", – говорить прем'єр Володимир Гройсман.

Як виросли пенсії і зарплати військовослужбовців

Уряд України після Революції гідності отримав пенсійну систему, що збула в стані банкрутства: грошей просто не було. Про це прем'єр-міністр України заявив 16 квітня.

"Одна з найбільш чутливих тем – тема пенсійної системи. Насправді ми отримали пенсійну систему фактично банкрутом. Я говорю і про наш уряд, і про уряд Арсенія Петровича [Яценюка]. Грошей немає, пенсії низькі. Думаю, українські громадяни пам'ятають, що роками ніхто не проводить перерахунку пенсій – тільки якісь дрібні подачки, коли відбувалися якісь політичні події", – заявив Гройсман.

Він підкреслив, що за останні роки вдалося змінити пенсійну систему і розповів, як збільшилися пенсії в Україні "У 2019 проведена перша щорічна автоматична індексація пенсій. Виплати підвищені для майже 9 млн пенсіонерів. У 2018-2019 роках збільшені пенсії близько 500 тис. військовослужбовців", – зазначив Гройсман.

Зокрема, мінімальна пенсія в країні зросла в середньому на 20,8% в доларовому еквіваленті. У гривні підвищення становить 367 грн, або 32,5%. А середня пенсія підвищилася в доларовому еквіваленті в 1,6 разу, в гривні – в 1,7 разу (на 1196 грн).

Як відомо, підвищення пенсій в березні 2019 року є початком зростання рівня пенсійного забезпечення українців. Тепер автоматична індексація пенсій відбуватиметься щороку, а розмір підвищення залежить від рівня інфляції і зростання середніх зарплат в країні.

Цього разу, за словами міністра соціальної політики Андрія Реви, що в середньому пенсії зросли на 255 гривень. При цьому майже два мільйони українців отримують разові виплати на суму 2410 гривень. Кошти на цю виплату бюджет "заробив" на легалізації автомобілів на єврономерах.

Також Володимир Гройсман розповів, як зросли зарплати військовослужбовців. Так, грошове забезпечення військовослужбовців Збройних сил України (ЗСУ) за три роки збільшилася в 1,6 разу.

За словами прем'єра, мінімальні розміри грошового забезпечення зросли в 1,4 рази у контрактників ЗСУ – до 10,1 тис. гривень, у два рази у співробітників Держприкордонслужби – до 9,5 тис. гривень, в 2,9 рази у співробітників Держслужби з надзвичайних ситуацій (ДСНС) – до 9 тис. гривень.

З 2016-го по 2019 рік нацгвардійцям, рятувальникам, прикордонникам та військовослужбовцям надано 5,7 тис. квартир. При цьому в 2018 році вперше було виділено 1,6 млрд гривень на житло поліцейським і працівникам ДСНС, підкреслив Гройсман.

"Почалася програма забезпечення житлом на умовах лізингу. Ми передали 130 тис. земельних ділянок для учасників АТО", – цитує прем'єра прес-служба уряду.

Помітне зростання економіки

Економіка України помітно зросла за три роки: Гройсман показав цифри на засіданні уряду в середу, 17 квітня. Він зазначив, що в порівнянні з 2015 роком ВВП України збільшився на 8,4%. При цьому дефіцит державного бюджету скоротився з 2,9% в 2016 році до 1,7% в 2018-м.

"Зменшується інфляція. Міжнародні резерви НБУ на кінець 2018 зросли до 20,8 млрд доларів – це найвищий показник за останні п'ять років. Все, що напрацює економіка, інвестуємо в якість життя людей", – заявив Гройсман і опублікував на своїй сторінці в Twitter відповідну інфографіку.

Нагадаємо, при цьому Міністерство економічного розвитку і торгівлі України (МЕРТ) погіршило економічний прогноз на 2019 рік. Якщо раніше зростання ВВП в поточному році прогнозувалося на рівні 3%, то тепер очікується тільки 2,8%. Практично одночасно з прогнозом МЕРТ вийшов квітневий "Огляд світової економіки" Міжнародного валютного фонду, і там прогноз реального ВВП по Україні збережений на рівні 2,7%.

!function(e,t,s,i){var n="InfogramEmbeds",o=e.getElementsByTagName("script")[0],d=/^http:/.test(e.location)?"http:":"https:";if(/^\/{2}/.test(i)&&(i=d+i),window[n]&&window[n].initialized)window[n].process&&window[n].process();else if(!e.getElementById(s)){var r=e.createElement("script");r.async=1,r.id=s,r.src=i,o.parentNode.insertBefore(r,o)}}(document,0,"infogram-async","https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js");

Світовий банк очікує зростання реального ВВП України за підсумками року на рівні 2,9%. А найпесимістичніший прогноз дають Національний банк України і агентство S & P: всього 2,5% зростання ВВП.

Успішна децентралізація

Децентралізація є однією з найбільш успішних реформ в Україні за останні роки. Про це прем'єр також заявив 17 квітня на засіданні уряду, підбиваючи підсумки трирічної роботи Кабміну під його керівництвом.

"Ми здійснили не тільки зростання місцевих бюджетів, а й надаємо державну підтримку. Ми дали можливість людям самим приймати рішення, куди витрачати кошти", – цитує Гройсмана прес-служба Кабміну.

Він додав, що за 2016-2018 роки уряд допоміг побудувати понад 11 тисяч нових об'єктів – це навчальні заклади, заклади охорони здоров'я, центри з надання адмінпослуг, а також культурні, спортивні та інфраструктурні об'єкти.

Гройсман підкреслив, що зараз саме час продовжувати розпочаті зміни і ухвалювати системні рішення.

"Упевнений, якщо правильно фокусуватися на проблемах, а також приймати і реалізовувати правильні рішення, все вийде. Досить програмувати нас на те, що ми лузери. Якщо рішення будуть системними і чіткими, результати не змусять себе чекати. Попереду у нас багато цікавого", – підкреслив глава Кабміну.

Нагадаємо, децентралізація стартувала в Україні п'ять років тому. За словами Гройсмана, державна підтримка регіонів за цей період зросла в 41,5 рази – з 0,5 млрд грн у 2014 році до 20,75 млрд грн в 2019-м.

У січні 2019 року Кабмін презентував новий етап децентралізації. Тоді прем'єр повідомив, що за п'ять років в країні створено близько 900 об'єднаних громад.

Успіхи уряду в транспортній сфері

Аеропорти України побили історичний рекорд за пасажиропотоком. Так, за словами Володимира Гройсмана, пасажиропотік в аеропортах України вперше в історії країни досяг 20,5 млн осіб в 2018 році. "У 2018 році пасажиропотік аеропортів досяг 20,5 млн – вперше в історії України. За три роки через аеропорти перевезли понад 50 млн пасажирів", – повідомив Гройсман.

При цьому, за його словами, в чотири рази зросла кількість маршрутів, які обслуговують лоукостер.и"Пасажиропотік щороку збільшується на 25-30%", – зазначив прем'єр-міністр.

Нагадаємо, за даними Державіаслужби, в 2019 році пасажиропотік в аеропортах України продовжив зростати. Так, кількість пасажирів, які скористалися послугами українських аеропортів в січні-березні 2019 року, збільшилася на 21,8% в порівнянні з аналогічним періодом 2018 го – до 4,42 млн осіб.

При цьому розвиваються регіональні аеропорти. Зокрема, тільки в березні пасажиропотік в міжнародному аеропорту "Львів" збільшився на 59,2% в порівнянні з березнем минулого року і склав 133,9 тис. осіб.

Крім того, Україна активно ремонтує дороги і готується до участі в "Новому шовковому шляху". За три роки в Україні збудовано 6800 кілометрів доріг, ремонт яких тепер можна відстежувати онлайн, – заявив прем'єр.

При цьому керівник уряду погодився, що стан доріг і транспортної інфраструктури в цілому залишає бажати кращого. Втім, за словами Гройсмана, щороку ситуація виправляється – створений Дорожній фонд, відновлено більше шести тисяч кілометрів доріг.

"Коли інфраструктура використовується конкурентно і ефективно, ми ростемо. Ми можемо і будемо відігравати ключову роль в реалізації проекту "Новий шовковий шлях" з Європи в Азію", – запевнив прем'єр-міністр.




Переглядів: 6138
Поширень: 1

Останні новини