У Вінницькому ЦРМС проходить дводенний тренінг для представників ОТГ з публічних закупівель PROZORRO

«Публічні закупівлі з використанням системи PROZORRO» -  дводенний тренінг для працівників структурних підрозділів ОТГ Вінниччини, розпочався  у Вінницькому Центрі розвитку місцевого самоврядування за сприяння Програми « U-LEADз Європою». Спікером заходу виступає Микола Силенко – експерт з публічних закупівель, кандидат економічних наук, модератор та організатор  тренінгу – Інна Святна, радник з місцевих фінансів  Центру. На тренінгу присутній радник Програми  - Сергій Шевченко.

Як зазначають експерти, система PROZZORO  зарекомендувала себе, як сучасний та відкритий сервіс , що дозволяє здійснювати закупівлі з максимальною ефетивністю для місцевих бюджеетів, адже навіть низькопорогові закупівлі дають до 20%  економії бюджетних коштів.

«Система PROZZORO   запропонувала принципово новий підхід у закупівлях. По-перше,  кожен учасник може бачити пропозицію іншого,  раніше – учасники подавали свої пропозиції і не знали, що є в пропозиціях інших, просто  довіряли роботі тендерних комітетів. Сьогодні можна побачити пропозиції конкурентів і виявити недоліки та оскаржити це в Антимонопольному комітеті , або в суді.Тобто – це публічний, відкритий інструмент. По-друге, PROZORRO – це зручний інтерфейс,  відкритий для  різного бізнесу, а більше представників – це сильніша конкуренція і позитивний вплив на  підприємницьке середовище», - пояснив  Микола Силенко.

 Він зазначив, що у місцевому самоврядуванні працює ряд спеціалістів, що вже мають високий рівень знань, але є проблеми організаційного характеру  в малих ОТГ, де  спеціалісти із закупівель  виконують ще ряд  інших посадових обов’язків. За словами Миколи Силенка,  працівник повинен  мати  можлвість  вчасно і повністю виконувати свої  завдання  за напрямком і фізично мати час це роботи. Крім того, експерт  наголосив, що   у класифікаторі професій чітко зазначено  спеціалізацію – фахівець з публічних закупівель і громади повинні це враховувати.

Під час  тренінгу  представники громад розглянуть   питання нормативно-правової бази щодо закупівель в Україні,  організаційні засади  діяльності тендерного комітету чи уповноваженої особи з даного напрямку,  планування та передумови здійснення закупівель. Учасникам буде презентовано візуалізовані лекції з питань  відкритих торгів , проведення  переговорних процедур у сфері закупівель та особливості внесення змін до договорів про закупівлі.

«Закон має стати настільною  книгою для  фахівців PROZORRO, адже якщо  ми починаємо процедуру  з порушеннями, недотриманням термінів, або прописуємо умови, що не узгоджуються із законом, то  виникають проблеми із Кодексом про адміністративні правопорушення. Необхідно в роботі використовувати методичні роз’яснення, судову практику оскаржень, але це вже в процесі.  Перше , з чого потрібно починати – це законодавча база. Ми розробили навчально-методичний  посібник і  кожен  учасник тренінгу отримає примірник. В процесі тренінгу  складається  теоретичний  фундамент, практика приходить у процесі проведення торгів», - зауважив експерт з публічних закупівель, Микола Силенко.

В ході дводенного наачального заходу, що проходитиме у Вінницькому ЦРМС, представники ОТГ області виконають ряд практичних вправ, розглянуть питання інформаційної підтримки учасників закупівель,  а також ознайомляться із системами інфобоксів та моніторингу  через систему ризик індикаторів.

«Ми цікавимося новинами у законодавстві. Громада готується провести  вже четверті торги і в процесі здійсненя, звісно, є питання.  По  допорогових закупівлях  виникають запитання щодо  підписання договору, норми, строки. Ми звертаємось до відкритих інформаційних джерел,  інтернету, але коли є можливість   почути   лекцію від фахових спікерів,  звичайно,відвідуємо. Такі заходи корисні, адже можна поділитись досвідом, поспілкуватись з колегами та задати питання, що важливі в роботі», -  розповіла Ірина Вознюк,  завідувач сектору економіки, розвитку та інвестицій Гніванської міської ради.



Переглядів: 1913
Поширень: 0

Останні новини