Чи підтримають вінничани партію Гройсмана на виборах?

Володимир Гройсман планує сформувати нову політичну силу, і на її чолі балотуватися на виборах у парламент. На чому базуватиметься діяльність партії, та які шанси вона має на прийдешній виборчих перегонах?

Фахова команда

Про свої наміри йти у Раду Володимир Гройсман говорить так: “Я вважаю, що через прийняття правильних рішень, через їх реалізацію, можливо кардинально змінювати ситуацію в країні. Для цього потрібно декілька критичних речей: розуміння процесів, досвід і мандат довіри, який дає можливість реалізовувати ідеї. Зрозуміло, що через присутність у парламенті можна формувати виконавчу владу і більшість під ідеї”. Він наголошує, що прагне створити класичну центристську політичну партію – не під вибори, а для результативних дій.

Експерти високо оцінюють шанси очільника Уряду на проходження до Верховної Ради. Останні соціологічні опитування показали, що Гройсману довіряє 20% населення України. “Гройсман молодий, він належить до того ж покоління, що і Зеленський. Вони ровесники, як Арсеній Яценюк і багато інших. Зараз починається епоха людей цього віку. У Володимира Борисовича є стартовий рейтинг, який дозволяє боротися за проходження партії у парламент”, – говорить політолог Володимир Фесенко.

Головне – це підтримка

Про високі шанси свідчить і результат експертного опитування щодо оцінки роботи Уряду. 85.2% з 30 опитаних експертів вважають, що українська економіка за три роки діяльності Кабміну на чолі з Гройсманом стала більш стійкою та успішною. Політолог Олександр Радчук зазначає, що суспільство позитивно налаштоване щодо Володимир Гройсмана. “Згідно з даними Всеукраїнського опитування громадської думки, яке проводив КМІС, у рейтингу потенційних прем'єр-міністрів чинний очільник Кабміну набрав найбільшу кількість прихильників”, – каже експерт. Гройсмана хотіли б бачити прем'єром 15,3% респондентів.

Втім, аби очолювати Уряд після виборів, Володимиру Гройсману потрібна не лише громадська підтримка, а й спроможна парламентська більшість. Адже для продовження реформ Гройсман повинен спиратися на значне депутатське крило у Раді. Чим більшим воно буде, тим більш рішучі перетворення зможе втілити його команда. “У мене мають бути однодумці не тільки в уряді та парламенті, які приймають і голосують, але і на місцях, хто точно так само розуміє ідеї реформ. І тому ми дійсно зараз збираємо команду по всій країні – на рівні громад, міст, районів та областей”, – говорить Володимир Гройсман.

Все починалося з Вінниці

Між тим, політичний шлях чинного Голови Уряду починався саме на рівні міста. Він двічі поспіль був обраний мером Вінниці – цю посаду обіймав з 2006 по 2014 рік. Цей період став ключовим для вінничан у плані міського розвитку. Вінниця перетворилася з пересічного непримітного міста на центр інновацій та перетворень. Саме тоді Вінницю почали з року в рік визнавати одним з найкомфортніших українських міст. Маючи підтримку у міськраді, команда Гройсмана спромоглася пришвидшити позитивні зміни у місті, результатами яких ми користуємося і досі.

Директор вінницького Центру суспільно-політичного моніторингу “Вектор” Микола Філонов прогнозує, що шанси Володимира Гройсмана на лідерство у парламентських перегонах високі не лише на теренах Вінниччини, а й у загальнодержавному рейтингу. На думку експерта, прем'єр може розраховувати на максимальну підтримку від вінничан.

Передумовою цього є стабільний розвиток та благоустрій Вінниці, ефективна команда Гройсмана ще з 2006 року. Навіть столиця програє Вінниці у питаннях комфорту, транспорту, чистоти, рівня залучених інвестицій тощо. В активі команди Гройсмана – потужний пул регіональних лідерів: мер Сергій Моргунов, секретар міськради Павло Яблонський, дієвий депутатський корпус та ціла плеяда голів ОТГ, які чітко розуміють цінність ключової реформи Гройсмана – децентралізації”, – говорить експерт.

Микола Філонов вважає Вінниччину базовим форпостом урядової гілки влади. Аналізуючи результати трирічного головування Володимира Гройсмана у Кабміні, він прогнозує, що нова команда може впевнено претендувати на одну з найбільших фракцій у новоствореному парламенті.


Теги: вибори


Переглядів: 4046
Поширень: 3

Останні новини