У Дашівській ОТГ взялися за реалізацію молодіжних ініціатив

За сприяння Програми «U-LEAD з Європою» та Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування у Дашівській ОТГ відбувся семінар з питань організації роботи з молоддю громад. Зустріч пройшла за участі ГО  Центр:UA  та представників  виконавчих підрозділів селищної ради, комунальних підприємств та активної молоді Дашівської громади.

За словами експертів, активізація молоді є одним із важливих чинників сталого розивтку громад, адже це  фактор  інвестиційної привабливості ОТГ, соціально-економічного стану  та  стратегічних пріоритетів з огляду на майбутнє території.

Дашівська ОТГ активно розвивається, має ряд комунальних підприємств, інвестує в гуманітарну  сферу, благоустрій, спортивні та культурні об’єкти, а нещодавно отримала  додаткові кошти до бюджету завдяки новому підприємству, що розпочало роботу  на території громади. Разом з тим, керівництво  селищної ради звертає увагу на демографічні питання  і турбується про  створення умов для реалізації молоді в ОТГ.

На початку заходу, Сергій Тітаренко – голова Дашівської селищної ОТГ  пояснив стратегічні цілі  у напрямку  розвитку соціальної інфраструктури громади, в тому числі і для молоді.

«Сьогодні ми створюємо всі умови для культурного відпочинку, ми маємо сучасні  спортивні майанчики, незабаром відкриваємо нову відпочинкову зону – «Острів кохання». Звичайно, хотілось  би більше культури і  серед людей, адже не все залежить від влади, а й від кожного з нас. Ми рухаємось в Європу, прагнемо  позитивних змін, тому ось така зустріч, діалог будуть стимулювати нашу молодь бути не пасивною, а допомагати  зробити нашу громаду більшу сучасною та успішною», - зазначив  селищний голова Дашева.

В ході зустрічі присутні ознайомились із організаційними засадами молодіжної політики з огляду на децентралізацію. Експерти розповіли учасникам про умови створення молодіжних дорадчих органів в ОТГ  відповідно до прийнятих законодавчих актів, а також  презентувала кращий досвід функціонування молодіжних центрів в  Україні.

«У нас ведеться активна робота із  учнівською молоддю, проводимо цікаві конкурси, змагання, ми бачимо  великий потенціал для розвитку.  У нас є творчі, креативні, розумні діти. Ось нещодавно діти Дашівської громади взяли участь в обласному конкурсі – «Молодь обирає здоров’я», дітям це цікаво і ,сподіваюсь, багато напрямків будуть цікаві і старшій молоді громади», - зауважила Надія Крилата, заступниця начальника відділу освіти, культури, молоді та спорту Дашівської ОТГ.

Олена Данілова - керівниця ГО Центр : UA, запропонувала  представникам громади  обговорити молодіжні ідеї та  провести  публічні консультації для визначення пріоритетних напрямків. Під час  жвавої дискусії присутні звернули увагу на поточні питання  розвитку  молодіжних спільнот, обговорили ряд ідей та  ініціатив, а також  запропонували кілька  напрямків для активізації діяльності , серед них – культурні та спортивні проекти, волонтерські ініцативи та родинні заходи за участі малечі громади.

На думку учасників, окремі проекти не потребують фінансування, або можуть бути виконані на волонтерських, благодійних засадах, головне – це бажання  об’єднатись.

«Частина молоді громади – студенти, які навчаються у вищих учбових закладах, але  більша частина молоді, постійно проживає у громаді, є молоді родини. Тож , можливо,  варто звернути увагу на батьків з дітьми і саме для них організуватись. Це можуть бути спільні ігри, відпочинок, адже у нас є дитячі, спортивні майданчики, спортивні розваги, але з обов’язково з дітками, у нас є для цього всі умови», - зазначила Світлана Войченко, секретар селищної ради Дашева.

За результатами зустрічі,  громада  створила  ініціативну групу з організації молодіжного дозвілля Дашівської ОТГ  – головою групи  була обрана  Алла Баранець, а найближчий захід, що пройде в ОТГ –це спільне святкування до Дня захисту дітей.



Переглядів: 2535
Поширень: 0

Останні новини