День без цигарок. Вінничани долучились до всесвітнього дня боротьби із курінням

На Площі Європейській вінничан переконували, що палити – не модно та закликали берегти легені.

Щороку в останній день весни, 31 травня, по всьому світу відзначають день боротьби із палінням.

Вкотре до акції долучилась і Вінниця. Біля вежі розгорнули наметове містечко, де наркологи, кардіологи, та ендокринологи розповідали містянам про наслідки паління для здоров’я та вплив на життя. За сумною статистикою лікарів, цигарка щорічно убиває 5 мільйонів людей у світі. Понад 100 тисяч - припадає на Україну. Найбільш поширеною причиною ранньої смертності  курців є  серцево-судинні захворювання.

«Куріння – це шкідлива звичка, це фактор ризику, на якому базуються всі неінфекційні хвороби: серцево-судинні, легеневі, ракові, ендокринологія, цукровий діабет та багато-багато інших хвороб», - розповідає керівник центру «Здоров’я» Тамара Васильчук.

Просто неба розгорнули незвичайну виставку від Вінницького Медичного Університету ім.М.І.Пирогова. Як виглядають хворі органи курця — показали наочно, в експонатах.

«Людина курить, людина кашляє, періодично хворіє на бронхіти, пневмоніями, потім пухлина проростає в бронхіальне дерево, або в навколишні структури. З’являється ускладнення: кровохаркання, больовий синдром, задишка. Легеня перетворюється на суцільну пухлину. А метастази можуть метастазувати в печінку, кістки, нирки, мозок – такі занедбані стадії», - наголошує на шкоді паління доцент кафедри онкології Вінницького Медуніверситету Андрій Ткач.

Також, перехожих закликали перевіритись на рівень цукру в крові та зробити знімок легень в пересувному флюорографі, виміряти тиск, розрахувати індексу маси тіла. А ще провели фітнес-тренування та урок йоги.



Переглядів: 3897
Поширень: 0

Останні новини