Вінницькі хокеїсти виграли чемпіонат України

У Богуславі (Київська область) завершилася фінальна частина чемпіонату України з хокею з шайбою серед любительських команд. До неї потрапили переможці регіональних чемпіонатів, чемпіонів міст і областей. Своє бажання взяти участь висловили сім клубів.

На відміну від попереднього сезону, у фінальній частині мали право брати участь виключно спортсмени-любителі. Минулого року допускалась участь трьох спортсменів-вихованців спортшкіл, яким виповнилося 45 років.

Фіналісти попереднього чемпіонату – «Рось» із Білої Церкви та «Легіон» із Хмельницького – були розведені по різним групам. На першому етапі команди проводили одноколовий турнір в своїх групах, після чого відбувалися стикові поєдинки за призові місця.

В групі «А», як і очікувалось, основна боротьба розгорнулась між вінницьким «Маяком» та хмельницьким «Легіоном». Вінничани впевнено виграли у своїх стартових суперників. Вони розгромили ХК «Суми» – 7:0 і ХК «Тетерів» (Київська область) – 10:0. У вирішальному поєдинку команди влаштували справжній бій. В підсумку за рахунок кращої гри у обороні «Маяк» переміг (3:1) та вийшов до фіналу.

Групу «В» ще до початку змагань назвали «групою смерті». Результати матчів не розчарували: «Рось» (Біла Церква), «Динамо» (Харків) та «Кальвадос» (Полтава) обмінялися перемогами між собою. Але полтавчани виграли у харків’ян лише у овертаймі, тому до фіналу потрапили хокеїсти «Динамо».

В матчі за п’яте місце «Кальвадос» (Полтава) дотиснув ХК «Суми». В грі за бронзу зійшлися минулорічні фіналісти – «Рось» та «Легіон». Білоцерківська команда, яка виступала на турнірі без п’яти основних виконавців, на відміну від минулого року не показала якісної гри у нападі. «Легіон» помстився «Росі» за поразку в 2018 році (0:6) і переміг із рахунком 4:2.

В фіналі «Динамо» зустрічалося з «Маяком». Харківська команда показала на турнірі красиву гру і вважалася фаворитом. Проте коротка лава запасних далася взнаки, і сил у неї на весь матч не вистачило. Вінничани зіграли дуже грамотно і довели матч до перемоги – 5:2.

Фінал проходив нервово. Адже наші суперники із Харкова – достатньо кваліфіковані. Вони постійно підтримували високі швидкості, – каже капітан вінницької команди і водночас президент обласної федерації хокею із шайбою Володимир Давидюк.

Вінничанам вдалося закинути дві шайби в першому періоді і стільки ж в другому. Тоді ж «Маяк» пропустив шайбу, а початок заключної третини матчу взагалі провалив. Динамівці насіли, ми пропустили ще одну шайбу – 4:2. Напруга на полі підвищилася.

Хлопці нервували, через що їх вилучали з майданчику. В меншості ми провели майже цілий період. Але наш лідер Ігор Іваник зміг провести вирішальну шайбу. Причому також у меншості! Рахунок 5:2 нам вдалося втримати, – радіє Володимир Давидюк. – Сподівалися на перемогу, і наші надії справдилися. Але це не можна назвати сенсацією, бо ми наполегливо готувалися до турніру.

Організатори визначили кращих гравців у своїх амплуа. Нагороду кращого бомбардиру чемпіонату вручили Ігорю Іванику («Маяк»). Головний приз – чемпіонський кубок – наш капітан Володимир Давидюк отримав із рук чемпіона світу 1990 року, дворазового учасника матчу всіх зірок НХЛ Дмитра Христича.

Володимир Давидюк звернув увагу, що вінницькі «шайбисти» вперше в новітній історії виграли аматорський чемпіонат України. Торік наш колектив в аналогічному змаганні програв матч за бронзу. Раніше збірна Вінниччини посідала призові місця лише у відкритих регіональних чемпіонатах – львівському, одеському.

Згідно із регламентом, на чемпіонат України допускалися не лише гравці чемпіона регіонального чемпіонату, але й п’ять хокеїстів з інших команд, що беруть участь у внутрішньому змаганні. Ми скористалися цим правом, запросивши до колективу по два гравці «Арсеналу» і «Діадеми» та представника «Юности» , – розповів Володимир Давидюк.

Керівники вінницького хокею мріють про відновлення професійного клубу. Але поки що на це бракує фінансів. Також варто підсилити підготовку юних хокеїстів у Вінниці. Особливо тих, які завершили спортшколу – 16-18 років.

Ми прагнемо започаткувати хокейний клас у Вінницькому гуманітарно-педагогічному коледжі. Це важливий крок на шляху до професійного клубу, – пояснює очільник вінницького хокею.

Володимир Давидюк також поінформував про ситуацію навколо «Льодового клубу», який є головною базою наших шайбистів. За його словами, очільники міської влади запевняють, що без льоду хокеїсти не залишаться.



Переглядів: 3342
Поширень: 0

Останні новини