Життя без сміття: Дашівська ОТГ впроваджує сучасні стандарти поводження з ТПВ

Дашівська селищна ОТГ Вінниччини розпочала реалізацію проекту « Запровадження комплексного підходу до роздільного збору ТПВ». Про  це розповіли представники селищної ради під час консультативної сесії, що проходила за сприяння Програми «U-LEAD з Європою» та Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування у Дашівській громаді.

Однією з основних проблем розробники проекту визначають недостатню організацію збору та вивозу відходів у селищній громаді, що призводить до утворення стихійних сміттєзвалищ в лісах, біля водойм та на землях сільськогосподарського призначення. Варто зазначити, що Дашівська селищна ОТГ є ативним учасником навчально-інформаційних заходів Вінницького ЦРМС, що проходять за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», а також, завдяки співпраці з експертами Центру, обізнана із проектним менеджментом і має стратегічний план розвитку території, за яким  чистота довкілля і розвиток екологічного туризму є одним із пріоритетів ОТГ.

Громада вирішила підійти комплексно до  вирішення проблеми сміття  та  впровадити систему роздільного збирання, сортування, транспортування ТПВ,  а також зберегти чистоту довкілля  і  підвищити екологічну культуру серед населення громади.

Світлана Войченко, секретар Дашівської селищної ради поділилась етапами реалізації  проекту на території громади.

«Ми всі знаємо, що законодавством визначено певні правила поводження з ТПВ. У 2018 році ми  подали  на обласний конкурс проект за напрямком   « екологічна безпека» та залучили кошти  обласного бюджету. Загальна вартість проекту – 362,6 тис грн, з них – 188,6 тис –  кошти місцевого бюджту,  а також партнерська  та  спонсорська допомога від фермерських господарств, що знаходяться на території громади.  Ми намагались  залучити партнерів із кожного населеного пункту громади, адже підприємства також мають нести відповідальність за чисте довкілля території,  де вони працюють. Ми вже придбали 80 контейнерів для роздільного збору пластику,  60 контейнерів для побутового сміття,  органіка у нас добре утилізується,  адже в кожного власне господарство, щодо паперу – ми плануємо  відкрити окремий пункт по збору цього виду відходів. Перший етап – це збір пластику. Ми  придбали  спеціальний прес, для  пресуванн вторинних полімерів і  плануємо  робити брикети та, можливо, продавати, чи використовувати для потреб громади.  Контейнери для сортування сміття будуть встановлені в кожному населеному пункті  Дашівської ОТГ, крім с. Білки , що  найвіддаленіше, але  і там це питання буде вирішене з допомогою  графіка  вивезення ТПВ. Ми запровадили договірні умови на вивезення сміття із комунальним підприємством,  плануємо охопити 90% населення договорами, адже потрібне співфінансування витрат міцевого бюджету. Це значні кошти – обслуговування, зарплата працівникам КП, пальне  та інше.  Вивезення  сміття коштує  на одного мешканця  10 грн, але сьогодні потрібно йти далі і запроваджувати цивілізоване поводження з відходами», - пояснила Світлана Войченко, секретар селищної ради Дашіева.

У ході реалізації проекту, представники громади зіткнулися із  несприйняттям  деяких  технічних умов  з боку окремих груп населення. За словами керівництва,  не всі мешканці  погоджувалися на розміщення контейнерів поряд із приватними будинками, далася взнаки необізнаність переважно людей похилого віку. Тож громада вирішила посилити інформаційну кампанію з метою роз’яснення  умов  та доцільності запровадження новацій.

«Контейнери  будуть встновлені  та закріплені на  бетонованих майданчиках, захищені сіткою. Дехто із жителів  остергіається  несвоєчасного вивезення, запаху чи інших незручностей. Ми збираємо депутатів і кожен  обговорить із  громадою  переваги сортування відходів. Сподіваємось  на розуміння з боку всіх мешканців та підтримку  такого потрібного проекту, адже наша  мета – комфортні умови проживання, чисте довкілля  та  висока культура  у нашій  ОТГ», - зазначила Світлана Войченко.

В ході зустрічі  представники Дашівської ОТГ отримали поради від фахівців Вінницького ЦРМС щодо інформування населення про запровдження роздільного збору сміття. Експерти порадили  громаді використовувати всі механізми  промоції проекту, зокрема – інформування та роз’яснення  через соціальні мережі, сайт громади, друковані буклети та  залучення громадських організацій,  закладів освіти, культури  ОТГ. За сприяння Центру,  в рамках проекту , що реалізується на Вінниччині за підтримки Програми «U-LEAD з Європою»,  у Дашівській селищній ОТГ  були проведені публічні консультації  з питань екологічної обізнаності населення.



Переглядів: 4346
Поширень: 0

Останні новини