У Вінниці відкрили пам'ятник військовим медикам

Сьогодні на території Вінницького медичного коледжу ім. акад. Д.К. Заболотного відкрито єдиний в Україні, як зазначають ініціатори, пам’ятний знак медичним працівникам – учасникам Революції Гідності, АТО та ООС.

Взяти участь у відкритті та віддати шану військовим лікарям, які нерідко рятують українських військових ціною власного життя, зібрались їх колеги, військовослужбовці, студенти коледжу та небайдужі вінничани.

За словами начальника управління у справах ветеранів війни, учасника бойових дій Андрія Грачова, даний пам’ятний знак - єдиний в Україні і подібних більше немає. «Цей символ має нагадувати про ті помилки, які були допущені на перших етапах війни, адже кількість загиблих медиків за перші 2 роки понад 150 чоловік. Це дуже багато, особливо порівнюючи з досвідом США, які за 10 років війни у В’єтнамі втратили загиблими 13 медичних працівників. Наразі багато чого змінилось, розроблена і впроваджена ефективна система евакуації поранених з поля бою та змінено підходи до надання першої медичної допомоги на передовій. Міністерством оборони України 2 роки назад прийнято дуже правильне рішення – забрати лікарів з лінії зіткнення, адже це робота військових санітарів, які можуть надати першу медичну допомогу, затомпонувати, перев’язати, зупинити кровотечу і доставити поранених бійців до медиків, які працюють у безпечній зоні і роблять свою справу відповідно до фаху. На сьогодні дійсно кардинально змінено систему надання медичної допомоги на передовій, а також створено роти, які навчають санітарних солдатів. Добре налагоджена система евакуації поранених з поля бою, є броньовані машини, на яких медичні працівники якнайближче під’їжджають до поранених і транспортують їх до безпечного місця, де їм надають кваліфіковану медичну допомогу з використанням сучасного обладнання та всіх необхідних медичних препаратів», - зазначив Андрій Грачов.

В ході відкриття згадали випускників медичних коледжів Вінниччини, які були учасниками Революції Гідності та ціною власного життя рятували українських військових на полі бою. Серед них випускники Вінницького медичного коледжу Михайло Вашеняк, Сергій Рокіцький і Дмитро Герасимчук, випускник Гайсинського медичного коледжу Станіслав Менюк та випускник Погребищенського медколеджу Сергій Кацабін.

Авторами монументу стали брати Оврахи – Роман та Андрій, які разом із батьком Володимиром організували творчу майстерню «Оврах», і чиї роботи вже давно прикрашають місто Вінницю.

«Робота починалась із розробки ескізних проектів. Нами було запропоновано декілька варіантів і врешті разом із замовниками було схвалено саме цей, як найоптимальніший для даної ситуації. За основу взято символи медицини – хрест, всередині якого змія, що обвивається навколо амфори, а також зображені скульптурні рельєфи сцен професійної діяльності медиків, де вони лікують поранених. Орієнтовні габарити композиції 3 м на 2,20 м на 70 см. Матеріал, з якого виготовляли – тонований  бетон з металевим каркасом усередині. Працювали ми над проектом майже 8 місяців», - розповів Андрій Оврах.

Після відкриття монументу протоієрей УПЦ Агафангел Давидовський провів панахиду за загиблими військовими медиками та освятив знак.

Наприкінці відкриття присутні вінничани на знак пошани поклали квіти до меморіального знаку медичним працівникам, які були учасниками Революції Гідності, АТО та ООС.



Переглядів: 10229
Поширень: 15

Останні новини