У вінничан з'явився ще один інструмент контролю за використанням міського бюджету

Сьогодні в м. Вінниця в креативному просторі “Артинов” експерти ГО “Антикорупційний штаб” спільно з представниками Вінницької міської ради презентували інноваційний інструмент, який запобігає корупції на ремонтних роботах і покращує взаємодію влади та місцевої громади для ефективного використання коштів платників податків.

Антикорупційна карта ремонтів — це унікальна інтерактивна онлайн карта України, на якій позначені всі ремонтні роботи.

Відтепер кожен житель Вінниці може проконтролювати куди йдуть гроші платників податків, виділені на проведення ремонтів шкіл, будинків, лікарень, міжбудинкових кварталів тощо.

Відтепер вінничани мають можливість перевірити дороги, будинки, двори або школи, куди ходять їхні діти, та залишити на сайті скаргу чи фотографії об’єкту.

Юристи Антикорупційного штабу обробляють всі отримані скарги щодо невідремонтованих покрівель в будинках, незамінених вікон в школах та непрокладених тротуарних плиток, і звертаються до правоохоронних та контролюючих органів у разі виявлення правопорушень.

Під час презентації експерти Антикорупційного штабу повідомили, що у Вінниці за останні два роки було укладено понад 1776 договорів на проведення ремонтних робіт і витрачено близько 2,13 мільярдів гривень.

Правоохоронні органи та антикорупційні організації, об'ктивно, не мають можливості відслідкувати абсолютно всі випадки зловживань з використання бюджетних коштів. Тому важливо, аби до моніторингу була долучена якомога ширша аудиторія. Власне, Карта Ремонтів, у першу чергу, покликана виконати цю місію. Аби кожен вінничанин, полтавець, киянин, кожен українець сам мав змогу стежити за тим як використовуються сплачені ними податки, і реагувати, якщо є зловживання”, - сказав аналітик ГО “Антикорупційний штаб” Ілля Коротенко.

До презентації Карти ремонтів у Вінниці ми отримали декілька скарг від користувачів нашого ресурсу по ремонтах у місті. В основному, вони стосувались того, що кошти, відповідно до даних з Prozorro були виділені, а от ремонту не було. Очікуємо, що після презентації та офлайн частини нашого проекту (розклейки оголошень та проведення зустрічей з мешканцями), відгуків вінничан побільшає. Зазвичай так відбувається. Наприклад, в Одесі після нашого приїзду упродовж трьох днів надійшло близько 60 скарг на ремонти від одеситів”, - відзначив виконавчий директор ГО “Антикорупційний штаб” Сергій Миткалик.

У прес-брифінгу також взяли участь заступник Вінницького міського голови з питань житлово-комунального господарства та благоустрою Микола Форманюк та заступник міського голови з питань управління якістю, протидії корупційним загрозам та інформаційної безпеки Сергій Тимощук.

Ми завжди відкриті до співпраці. Особливо, в питанні боротьби з таким злом як корупція. Ми теж вживаємо заходи з протидії корупції. Проводимо свої розслідування. Направляємо відповідні звернення в правоохоронні органи. Вносимо в реєстр відповідні заяви про вчинення правопорушень. Проводяться розслідування. І є результати”, - зауважив Сергій Тимощук. Він підтвердив готовність мерії розмістити на офіційній сторінці міської ради модулі відображення Карти ремонтів.

Нам дуже подобається ваша організація і те, як ви відслідковуєте, що робить міська влада. Це ви робите для людей. Вінниця - одне з небагатьох українських міст, де сама громада контролює стан свого майна. Я кажу про сферу житлово-комунального господарства. Відповідно до Закону України про ЖКГ, мешканці є власниками своїх будівель, де вони мешкають. У нас є старший по будинку, є квартальні комітети, які нас контролюють, які замовляють той чи інший ремонт, ту чи іншу послугу”, - зауважив Микола Фурманюк.

Представники мерії також відзначили важливість ресурсу “Карта ремонтів” для поліпшення управління містом. “Через вас ми будемо бачити думку користувача - як вони оцінюють нашу роботу”, - зауважив заступник міського голови Вінниці Микола Фурманюк.

Нагадаємо, Антикорупційний штаб — це громадська організація, метою якої є запобігання і протидія корупції, а також зменшення толерантності до корупції серед населення. Антикорупційна карта ремонтів - інноваційний інструмент Штабу з інформацією про ремонти, профінансовані з міського бюджету.


Теги: бюджет

Переглядів: 2226
Поширень: 0

Останні новини