У населених пунктах Вінниччини, які постраждали від стихії, тривають аварійно-відновлювальні роботи

19 червня, голова  облдержадміністрації Валерій Коровій побував у селах Мартинівка та Кармалюкове Жмеринського району, які постраждали 5 червня цього року внаслідок буревію і сильної зливи. За короткий час вода затопила кілька домоволодінь, пошкодила посіви, зруйнувала дорожнє покриття, перекривши рух автомобільного транспорту.

«За неповну добу 5 червня  у цих населених пунктах випала  місячна норма опадів,- коментує начальник Жмеринського райавтодору Олександр Навроцький. -  Потоком води, яка мчала з великою швидкістю, виривало дерева, розмило дорогу, утворивши  ями  завбільшки до 2-х метрівГороди і подвір’я людей були замулені та підтоплені».

На даному відрізку знаходиться великий каскад ставків, проте слабкі гідроспоруди не витримали тиску маси води: стихія зруйнувала 6 дамб, що і спричинило таке підтоплення. Адже через дорогу ринув потік води, який сягав 2,5 метрів у висоту. Кілька діб після буйства стихії на місці працювали рятувальники:  бійці ДСНС евакуювали двох людей із замулених будинків; відкачували воду із будівель та погребів за допомогою мотопомп.

Олександр Навроцький зазначив, що  рух державною трасою Т-02-18 поблизу с. Кармалюкове Жмеринського району,  де водою розмило 980 метрів покриття, більшу частина узбіччя та металеве огородження протяжністю  біля 300 метрів, протягом доби було відновлено. Наразі тут тривають аварійно – відновлювані роботи.

"Ремонт державної траси  виконує обласне управління Укравтодору,- пояснює голова ОДА Валерій Коровій. - Є відповідне рішення комісії ТЕБ та НСЗа попередніми підрахунками ремонт автошляху обійдеться в суму більш як 10 мільйонів гривень. Гроші виділять з державного бюджету. На даний час проводиться цілий комплекс аварійно –відновлювальних робіт. Але ж ми маємо не тільки подбати про те, щоб  надати першу допомогу населенню, розчистити дороги чи відкачати воду: варто зробити усе, щоб унеможливити виникнення таких ситуацій в подальшому",- підкреслив голова ОДА.

Очільник області наголосив, що ситуація, яка склалась у Жмеринському районі привернула  увагу до проблем, які накопичувались давно:

«На щастя, цього разу обійшлося без людських жертв, але 6 гідроспоруд не витримали грозової стихії. Минулого року ми провели комплекс робіт у с. Велика Кісниця Ямпільського району, де була проблемна точка, але зараз бачимо, що дамба дуже добре спрацювала. Це приклад того, в якому напрямку потрібно рухатись»,- зазначив Валерій Коровій.

Також голова ОДА підкреслив що у планах – перевірка усіх гідроспоруд у Вінницькій області: «Нехай 5 тис 300 ставків - це дуже велика кількість, але ми повинні провести їхню ревізію. Значна частина з них перебуває в оренді, тож разом з орендарями  будемо проводити комплекс заходів, щоб звести до мінімуму кількість аварійних гідроспоруд. Історично дамби  у водоймах створювались задля захисту від повеней та підтоплень. А вже як супутній елемент – додавалась можливість розведення риби. Натомість, протягом останніх десятиліть спостерігаємо ситуацію, коли на перше місце виходить риба, а вже потім – питання безпеки. Крок за кроком ми робимо все для того,щоб повернути у належний стан утримання і експлуатацію гідроспоруд на водоймах області»,- підсумував Валерій Коровій.

 Щодо коштів, необхідних для ліквідації надзвичайної ситуації у підтоплених селах Жмеринського району, то частина їх виділяється із місцевого бюджету. На жаль, процедура виділення коштів із держбюджету є досить тривалою і бюрократичною, а допомога потрібна одразу.

«Тільки на проведення робіт по розчистці місцевих доріг у Жмеринському районі спланували 725 тис. грн,і роботи вже виконуються- коментує  заступник голови ОДА Василь Броварник.- По Барському району порядка 260 тис. грн. заплановано на ліквідацію наслідків стихії, хоча потреба в коштах на відновлення місцевих доріг в обох постраждалих районах становить близько 8 млн.грн. Наразі роботи виконуються, наслідки стихії  усуваються»,- підсумував посадовець.




Переглядів: 3531
Поширень: 0

Останні новини