Де знайти туристичні «родзинки» громад? У Вінницькому ЦРМС пройшов семінар з розвитку туристичної галузі

Вінницький Центр розвитку місцевого самоврядування організував тренінг для представників  громад Вінниччини з питань розвитку туризму, адже на думку експертів, область має великий потенціал  у даному напрямку. Навчальна зустріч на тему «Сільський та міський туризм. Шляхи посилення співпраці між усіма зацікавленими сторонами»  відбувся н за сприяння Програми «U-LEAD з Європою».

У програмі заходу  знайомство із туристичним потенціалом Вінниччини, музейним туризмом, обговорення впливу туристичних переваг на розвиток територій громад, огляд креативних ідей та  виконання практичних кейсів з формування  туристичної привабливості територій.

До обміну досвідом та практичними порадами  організатори запросили представників Вінницької ОДА, зокрема – Департаменту  міжнародного  співробітництва та регіонального розвитку,  Вінницького краєзнавчого музею, бізнесменів, працівників структурних підрозділів виконавчих органів місцевого самоврядування  ОТГ області.

«Вінниччина багата  туристичними об’єктами, рекреаційними зонами, природним ландшафтом, архітектурними пам’ятками. Це з давніх часів  благодатна земля, де будувались панські маєтки, палаци. В кожній громаді  області є  старовинна архітектура. Не всі маєтки у привабливому вигляді, потрібне відродження та реставрація. Але  вигляд туристичного об’єкта – це не все, потрібна інфраструктура. Казати, що туризм  -  тільки культура є помилкою, це економіка. Громади , в першу чергу, повинні співпрацювати із економічними експертами, адже це і маркетинг, і реклама, і участь у туристичних виставках. Найбільшою рекреаційною зоною Поділля є Вінниця, тут зосереджено багато  цікавої архітектури, пам’яток,  але і сучасні об’єкти набирають  туристичної популярності, наприклад світломузичний фонтан, де щодня  буває багато туристів. Не менш цікавий і Хмільник з лікувальними радоновими водами, які аналогічні  австрійському курорту Баден-Баден. Близько 30-ти послуг надаються у сфері сільського «зеленого» туризму. Варто розуміти, що цей вид туризму передбачаєне тільки умови, а й цікаві екскурсії,  майстер-класи.  На Вінниччині є ряд маєтків-садиб, що успішно розвивають сільський туризм, в тому числі і заповідник Буша Ямпільського району. Регіон має потужний потенціал з розвитку активного туризму, велопрогулянки, рафтінг, кінний спорт. Напрямок, в цілому, дуже перспективний і має ряд переваг, адже тут теж є широкі можливості для залучення інвестицій, грантових коштів та  державної підтримки проектів соціально-економічного розвитку», - зазначив  Василь Головченко, заступник начальника управління торгівлі, послуг та розвитку споживчих ринків - начальник відділу цінової політики та розвитку споживчих ринків Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку Вінницької ОДА.

Він презентував учасникам семінару туристичний потенціал Вінниччини за перспективними напрямками розвитку  галузі в регіоні.

В ході семінару учасники  поділились досвідом з розвитку туристичної галузі в ОТГ. Ряд громад активно  розвиває  різні туристичні бренди, особливо цікавими є напрацювання вінничан у  гастротуризмі, серед них Хмільницька, Гайсинська, Барська, Ямпільська, Іллінецька громади.

Юрій Войціцький, радник з регіонального розвитку Вінницького ЦРМС розповів під час семінару про  доступність і промоцію туристичного подукту для туристів із зарубіжних країн.

Експерти радять  представникам  ОТГ активніше розвивати даний напрямок  економіки та впроваджувати комплексний підхід до напрацювання туристичного потенціалу.  За словами фахівців, ініціатива має йти від людей, адже найкращі туристичні «родзинки» зберігає генетична пам'ять тих, хто живе на території своєї громади.



Переглядів: 1810
Поширень: 0

Останні новини