Спека, привіт! Вінничан знову чекає 30+

Сонячно, сухо та спекотно. Понад тиждень жителі країн Європи страждали від лютої спеки. Добряче дісталось французам. Підвищення температури повітря із новою хвилею насувається й на Україну. За прогнозами синоптиків, «гаряче» буде і на Вінниччині зокрема.

Не перебувати на вулиці в години активного сонця, носити легкий одяг, уникати надмірних фізичних навантажень, пити багато води, не залишати в припаркованих авто дітей та тварин. Це лише частина порад від вінницьких медиків, як містянам пережити спекотні дні.

«У спекотний день організм людини втрачає до трьох з половиною літрів рідини. Тому її дефіцит потрібно поповнювати. Рекомендується випивати по 100-200 мл прохолодної, але не холодної води, кожних 30-40 хвилин. Також, варто змінити свій режим харчування. А ще — відмовитися від жирного, копченого та солодкого», - дає корисні поради дієтолог Галина Бурковська.

«Влітку їжа має бути полегшеною. Овочеві та фруктові салатики, гречка, рис, молода картопля, пісні супи, окрошка, гаспачо. Ці страви не лише наситять Ваш організм, а й забезпечать його необхідною вологою. В літній період – варто налягати на сезонні овочі та фрукти. Особлива увага – огіркам, селері, помідорам, шпинату та дині. Вони багаті дорогоцінними вітамінами, мікроелементами, укріплять Ваш імунітет, надасть бадьорості та енергії у спекотний день», - каже дієтолог.

А ще, із цих продуктів можна готувати соки та мультифруктові фреші, які також вгамовують спрагу, а за разом і насичують організм корисненьким. Головне, щоб напій не був крижаним.

«Не корисні, коли напої ідуть із кубиками льоду. Адже, значений перепад температури знижує імунітет та опір організму на вірусні та бактеріальні захворювання», - зазначає лікар Вінницького Діагностичного центру Вадим Ходов.

«Для того, щоб краще адаптуватись, легше переносити спеку, найперше — слід одягати легкий, зручний, вільний одяг, повітропроникний, бажано із натуральних тканин, світлого кольору, які не притягують тепло», - радить фахівець.

Також, в спекотні дні, шкідливі звички – стають небезпечними для життя.

«Велику небезпеку несуть шкідливі звички. При палінні звужуються капіляри, тепловіддача зменшується, переносимість високих, так само і низьких температур, погіршується. Опірність організму під час вживання алкоголю знижується, а людина втрачає здатність контролювати перегрівання, тому є загроза отримати швидко тепловий удар», - застерігає медик.

І навіть, якщо Ви цілісінький день чекаєте із нетерпінням струмені душу, одразу занурюватись під холоднючу воду – не варто, зазначає лікар: «Холодний душ приємний, але потрібно пам’ятати, що різка зміна температури - це шок для організму».

Не перетворити квартиру чи офіс на сауну – допоможе кондиціонер.

«Є кілька непорушних правил користуванням кондиціонером як в приміщенні, так і в автомобілі. Різниця температур на вулиці та в приміщенні – має бути не більшою за 5-6 градусів. Її зменшувати потрібно поступово, до комфортної, це дуже важливо. А постійне перебування під кондиціонером прирівнюється до протягу», - попереджає про небезпеку захворіти Вадим Ходов.

Однак, варто потрапити під обдув, і хвороби не минути. А це — застуда, ангіна, отит, запалення хребта чи м’язів. А щоб мікроби та бактерії не розмножувалися - раз на місяць варто промивати фільтри. Також, кондиціонери сушать повітря, тому потрібно провітрювати приміщення та робити вологе прибирання.



Переглядів: 5717
Поширень: 2

Останні новини