У Дашівській ОТГ створять програму з розвитку туризму – результат публічної консультації

Рада Дашівської ОТГ ініціює створення програми з розвитку туризму, яка покроково міститиме завдання для збільшення туристичної привабливості громади.

Про це домовилися на публічній консультації із заінтересованими сторонами, яку 27 червня 2019 року організувала ГО “Центр UA”.

На зустрічі представники місцевої влади, депутати, старости, працівники освіти та небайдужі мешканці обговорили можливості вирішити проблему з нерозкритим та невпорядкованим туризмом у Дашівсьій ОТГ. У такий спосіб громада матиме можливість залучати додаткові інвестиції та створюватиме нові робочі місця.

За словами голови Дашівської ОТГ Сергія Тітаренко, територія ОТГ має чудовий туристичний потенціал, зокрема це й архітектурні пам’ятки та гарна природа. 

Ми маємо що показати у нашій громаді, якщо взяти наш основний потік туристів, то приїжджають в основному до нас на полювання, особливо іноземці. На жаль, окрім полювання і комплексу, в якому проживають, вони більше нічого й не бачать та нікуди не виходять. Наше завдання заохотити їх виходити із комплексу і знайомитись з Дашівською ОТГ”, – зазначив він.

Начальниця відділу освіти, культури, молоді та спорту Ольга Долгова зазначила, що Дашівський край багатий на історичні події. Адже,окрім наявних пам’яток, які потребують реставрації, також є Шабелянський ліс, де розводили фазанів. Саме він, на її думку, міг би стати родзинкою місцевості. Також, як вона запевняє, цим лісом можна проводити інтерактивні екскурсії.

Слід розробити пішохідний чи веломаршрут, зробити цікаві привали, розповідати легенди, готувати партизанські каші. У будиночку лісника можна на сіні переночувати. Це все можна зробити дуже цікавим”, – запропонувала Ольга.

Також згадали про залучення грантових коштів. Наразі у громади є можливість писати проекти, закладати фінансування на реставрації пам’яток, проводити ґрунтовні дослідження туристичного потенціалу громади, складати туристичні маршрути, тощо. Зокрема, як зауважила директорка місцевої бібліотеки Олена Демченко, важливо з чогось почати, адже ідей дуже багато, але потрібно також, щоб були люди, які готові реалізовувати ці ідеї:

При написанні проекту можна й закласти кошти на навчання гідів, створити школу, розробити цікаві екскурсії, адже справді наша ОТГ має багато скарбів, тут можна говорити про різні види туризму, але для цього треба розуміти наші перші кроки”.

На завершення заходу обговорили, що розпочнуть з прийняття програми розвитку туризму, де закладуть кошти і на туристичну карту, і на дослідження, і на сувенірку, якої дуже не вистачає Дашівській ОТГ.

Програма дасть можливість подавати туристичні проекти на грантові конкурси. Тим паче, депутати розуміють вагомість цього напрямку”, – зауважила секретар селищної ради Світлана Войченко.

Представниця ГО “Центр UA” Олена Данілова наголосила, що робота над проблемою тільки починається і добре, що громада зрозуміла свої перші кроки.

За результатами сьогоднішнього обговорення, сподіваюся, програма з розвитку туризму буде доопрацьована. І такий хаотичний та багатий напрямок як туризм приноситиме громаді додаткове фінансування та створюватиме робочі місця”, – наголосила громадська активістка.

За підсумками заходу учасники домовилися працювати над програмою розвитку туризму в Дашівській ОТГ, прийняти її на сесії та закласти кошти на її реалізацію. 


Теги: туризм

Переглядів: 2981
Поширень: 0

Останні новини