МХП ініціює досудове врегулювання щодо факту недостовірних публікацій у газеті «33 канал» і низці інших ЗМІ

Агроіндустріальний холдинг МХП звернувся до редакцій, а саме «Свобода слова», TheWorldNews.net, Кореспондент, lenta.vn.ua з проханням спростувати оприлюднену ними недостовірну інформацію, яка завдає шкоди діловій репутації найбільшого українського виробника й експортера курятини.

У своєму офіційному листі, який розіслали редакціям, що опублікували недостовірну інформацію, холдинг МХП просить онлайнові засоби масової інформації прибрати зі своїх сайтів недостовірну інформацію та спростувати її, а друкований ЗМІ Вінницької області «33 канал» спростувати передруковану з інших джерел статтю з недостовірною інформацією про якість продукції Вінницької птахофабрики.

 «Раніше холдинг неодноразово вигравав судові справи, що стали наслідком подібних неправдивих заяв і становили загрозу діловій репутації та діяльності МХП. У 2017 році МХП виграв суд проти німецького телеканалу, який в одному зі своїх сюжетів необґрунтовано звинуватив підприємство МХП у забрудненні навколишнього середовища. 20 березня 2018 року Вінницький окружний адміністративний суд відмовив у задоволенні позовних вимог суспільного руху «Національний екологічний центр України», визнавши, що будівництво бригади МХП біля села Василівка повністю відповідало вимогам закону. Юридичний департамент МХП має успішні прецеденти судового врегулювання відносин зі ЗМІ, які публікують неправдиву інформацію та/або відмовлялися від спростування недостовірної інформації.

За повідомленням від Юридичного департаменту, своїми діями редакції видань порушили ч. 2 ст. 34 Господарського кодексу України, якою передбачено, що дискредитацією суб'єкта господарювання є поширення у будь-якій формі неправдивих, неточних або неповних відомостей, пов'язаних з особою чи діяльністю суб'єкта господарювання, які завдали або могли завдати шкоди діловій репутації суб'єкта господарювання. Що дає право МХП, відповідно до ч. 1 ст. 16 ЦК України звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

У холдингу також висловили припущення, що дані публікації навряд чи безпосередньо пов'язані з якістю продукції, а, скоріше за все, є наслідком загострення політичного виборчого циклу в країні. Компанія та її виробничі підрозділи в регіонах присутності стали випадковими заручниками сьогоднішнього протистояння місцевих політиків, яке виплеснулося на шпальти регіональних ЗМІ.

«Опублікована в ЗМІ інформація про якість продукції МХП цілком очевидно свідчить про повну необізнаність авторів із сучасними стандартами контролю якості харчових продуктів і системою багатоетапного моніторингу діяльності на підприємствах з виробництва харчових продуктів або про умисне використання недостовірних фактів з метою завдання шкоди діловій репутації холдингу МХП. Інформація, що наводиться в публікаціях, є неправдивою та не відповідає дійсності. Автор не наводить жодних доказів викладених фактів щодо якості продукції фабрики, проте посилається на слова неназваних «працівників», хоча виявлення зазначеного в публікації переліку небезпечних речовин вимагає ретельних коштовних лабораторних досліджень», — йдеться в листі, надісланому до редакцій.

Тому, є обґрунтовані причини вважати, розміщену інформацію про Вінницьку птахофабрику такою, яка є недостовірною та такою, яка не відповідає дійсності, тобто містить відомості про події та явища, яких не існувало взагалі або які існували, але відомості про них не відповідають дійсності (неповні або перекручені).

У холдингу нагадали, що МХП провадить свою діяльність, суворо дотримуючись чинного законодавства України щодо якості та безпеки харчових продуктів і ретельно виконує всі відповідні вимоги. Продукція та кожна її партія, яка виготовляється на підприємствах Групи МХП, проходить постійний і періодичний багаторівневий контроль державної ветеринарно-санітарної служби, внутрішній лабораторний контроль на відповідність вимогам українського та європейського законодавства і санітарно-гігієнічним нормам виробництва, контроль фахівців підприємства під контролем офіційного державного лікаря ветеринарної служби.

Крім того, виробничі майданчики МХП проходять незалежний аудит з боку ветеринарних служб держав-імпортерів, адже найбільший український виробник поставляє свою продукцію на ринки більш ніж 80 країн світу, в тому числі в країни Європейського Союзу. На підприємствах холдингу з виробництва м'яса птиці та м'ясопереробних підприємствах уведені й сертифіковані міжнародною організацією SGS системи управління безпекою та якістю харчових продуктів відповідно до міжнародних стандартів FSSC 22000, ДСТУ ISO 22000 і BRC Food. Щорічно підприємства проходять ресертифікацію задля підтвердження відповідності цим міжнародним стандартам. Крім того, підприємства Групи успішно пройшли аудит експертів Євросоюзу — місії Генерального директорату Європейської Комісії з питань охорони здоров'я та безпечності харчових продуктів (DG SANTE) й одержали дозвіл на експорт у ЄС.

«З урахуванням цих стандартів і заходів випуск продукції з небезпечними властивостями, які описані низкою ЗМІ, просто неможливий. За відсутності доказів наведена у статті інформація не відповідає дійсності, а сама стаття  має явні ознаки замовного матеріалу — відвертої брехні, направленої на підрив ділової репутації МХП. Тому публікація даних матеріалів порушує норми Цивільного кодексу України щодо недоторканності ділової репутації МХП (ч.1 ст.94) через поширення недостовірної інформації, а також Закону України «Про інформацію» в частині порушення прав та інтересів Вінницької птахофабрики (ч.1 ст.5).  У зв’язку з можливими негативними для МХП наслідками публікації та розміщення статті в інших онлайн-медіа вимагаємо зняття матеріалу та його офіційного спростування. Спростування має здійснюватися у такий самий спосіб, у який поширювалася недостовірна інформація (п.25 постанови Пленуму ВСУ № 1 від 27.02.2009 р. «Про судову практику у справах про захист гідності та честі фізичної особи, а також ділової репутації фізичної та юридичної особи»)», — сказано в листі, який МХП надіслав редакціям ЗМІ.



Переглядів: 2944
Поширень: 0

Останні новини