У Вінниці пройшов перший інклюзивний табір для підлітків

Інспектували пожежну частину, оглядали повітряні винищувачі, спробували себе у ролі піцейоло, кондитерів-пекарів, та стали зооволонтерами. Усе це одну зміну встигли учасники першого у Вінниці інклюзивного табору для підлітків.

5-ти денний активний відпочинок для вінницької молоді з інвалідністю організували в центрі соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді із функціональними обмеженнями «Гармонія».

Влаштовувати табори для дорослих в «Гармонії» - стало традицією, кілька років тому започаткували й для малечі. А нещодавно запустили і відпочинок для тинейджерів.

«Я й уявити не могла, що буде настільки круто. Була дуже насичена програма. Ми відвідували цікаві екскурсії, кожен ранок починали із зарядки, музику вибирали самі для неї. Багато спілкувались. Знайшли нових друзів. Тут всі рівні і ми стали, як сім’я», - розповідає учасниця табору Тетяна Мацишина.

Це перший досвід такої роботи із дітьми підліткового віку, кажуть організатори інклюзивного табору.

«Цього року ми спробували новий формат. Крім активного відпочинку, ми ще й мали на меті дати учасникам мотивацію до дій, до того, що вони можуть впливати на своє життя, і що від них залежить їхнє майбутнє. Адже, молодь з інвалідністю звикла, що за них все вирішують: де лікуватися, коли гуляти, що їсти, з ким зустрічатися. Нам дуже хотілося, щоб учасники озирнулися навколо і побачили, що є ще ті, хто потребує уваги. Тому в програму табору включили проєктний менеджмент», -  зазначає директор центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді із функціональними обмеженнями «Гармонія» Олена Чорнобровенко.

Соціальний педагог «Гармонії» Катерина Франчук додає: «Один із блоків – це написання проєкт соціальної дії та його реалізація. В них було багато пропозицій, але вони спільно вирішили долучитись до опіки безпритульними собаками. Кожен учасник відповідав за щось своє: хтось домовлявся про зустріч, хтось виготовляв листівки. Нам виділили 2 000 гривень, на них ми закупили собачий корм і крупи, і вирушили до собачого притулку «Планета»».

Діти годували, гладили та розмовляли з песиками. А деякі настільки розчулились побаченим, що не стримали сліз.

«Вони такі маленькі, брудненькі, голодні й такі хороші. Мені припали до душі троє цуценят кумедних. Вони потребують, щоб про них хтось подбав», - ділиться враженнями Яна Верба.

Усі 5 днів хлопців та дівчат з інвалідністю супроводжували волонтери. Це звичайна вінницька молодь, яка вирішила не нудьгувати під час канікул, а весело та з користю провести час.

«Спершу хвилювалась, що не справлюсь. Але в мене є брат, він на візку. Тому такий досвід став мені в нагоді. А зараз я здружилась із дівчатами й хлопцями і мені дуже приємно бути також учасницею табору», - каже 14-и річна волонтерка Валерія Бабій.

Також, для молоді провели тренінги особистісного росту, а ще вони вчились самостійно випікати піцу, рогалики із шоколадом та справлятись допомоги дорослих.

І в останній день зміни на юнаків та дівчат чекав сюрприз: дискотека, шоу мильних бульбашок, аквагрим та обід, приготований на вогнищі.



Переглядів: 3263
Поширень: 1

Останні новини