Експерти з різних країн світу діляться досвідом демократичної освіти

У Вінниці триває міжнародна конференція демократичних шкіл IDEC/EUDEC. Загалом на захід приїхали більш ніж 400 учасників з 24 країн світу.  Тут експерти з демократичної освіти діляться своїм досвідом, проводять лекції,  паралельно діє  «Місто майстрів» з різними майстер-класами. Сьогодні тут побували представники міської та обласної влади.

Міжнародна конференція демократичних шкіл IDEC і EUDEC – це масштабна подія, яка проводиться щорічно в різних країнах світу з 1993 року. В цьому році її приймає Вінниця. Організатором виступила приватна школа «АІСТ»,  Вінницька міська рада підтримує проведення такого заходу. Заходи конференції у форматі open space відбуваються на території дитячого табору у селі Селище Тиврівського району Вінницької області.

«Мене дуже вразила кількість країн, представлених на цій конференції. Чудово, що Вінниця є частиною такого міжнародного процесу. Від імені міського голови Сергія Моргунова дякую за те, що ви робите. Насправді, демократична освіта, це коли люди поважають один одного. І всі діти заслуговують того, щоб до них ставились як до особистостей», – зазначив заступник міського голови Владислав Скальський.

Як зазначила директор департаменту освіти Вінницької міської ради Оксана Яценко, на конференції є багато вінницьких вчителів, вони обов’язково застосовуватимуть отримані  знання вже з 1 вересня, коли діти підуть до школи. «Демократизація суспільства неможлива без демократизації освіти, тому що освіта має бути в авангарді всіх змін, які відбуваються. Люди, які навчають дітей, мають бути реформаторами, фасилітаторами. Роль вчителя змінилася, прийшло нове покоління і потрібні абсолютно нові підходи і нова методика. До речі, з 1 вересня 2018 року за парти сіли учні Нової української школи, і дуже приємно, що тут вже використовуються принципи неформальної освіти, спілкування, акцент на різнобічному розвитку дитини», – каже Оксана Яценко

Директор-розпорядник школи «АІСТ» Ігор Казьмірук розповів, як проходить міжнародна конференція.  «Вже протягом кількох днів у цій дружній атмосфері обговорюються різні питання, які стосуються демократичної освіти. Тут є представники дуже багатьох шкіл з різних куточків планети. Представлені практично всі континенти: Америка, Азія, Європа, Африка, – каже директор-розпорядник школи «АІСТ» Ігор Казьмірук. – Важливо дати можливість кожній дитині максимально реалізувати все те, що у ній закладено природою. Батьки можуть собі напланувати, що їхня дитина буде математиком, скульптором, музикантом, інженером, а потім виявляється, що дитина народилась зовсім не такою. А батьки намагаються втілити свій проект в життя - і це приносить більше шкоди, ніж користі. Наше завдання знайти у кожній дитині її власну родзинку, дати можливість розвинути всі її таланти, можливості. Демократична освіта направлена на те, щоб діти розвивалися вільно, вчилися брати на себе відповідальність».

На конференцію приїхали представники  США, Німеччини, Фінляндії, Бразилії, Ізраїлю, Франції, Греції, Іспанії, Данії, Великобританії, Нідерландів, Польщі, Індії, Японії, Південної Кореї, Непалу, Австралії тощо. Сюди запрошено всесвітньо відомих спікерів, речників демократичної освіти, серед них – Джері Мінц з США, який є директором ресурсного центру альтернативної освіту у Нью-Йорку. «Ми допомагаємо відкривати нові альтернативні школи та розвиваємо вже існуючі. Принципи демократичних шкіл базуються на тому, що діти від природи хочуть вчитись, вони є так званими «природними» учнями, а стосунки між учнями та вчителями повинні базуватись на довірі», – зазначив Джері Мінц.

Переймають досвід на конференції не лише дорослі, а й молодь. «Тут багато цікавих лекцій, які проводять люди зі всього світу. Ми можемо відвідувати будь який захід за бажанням, задавати запитання. Я була на лекції, де люди ділились як успішним так і неуспішними досвідом щодо створення шкіл. Це корисно для мене, адже я в майбутньому хочу створити власну школу, а тут я могла подивитись на помилки інших і вже не допускати їх», – каже Ольга.

На конференції можна не лише дізнатись про демократичну освіту, а й взяти участь у майстер-класах, адже з сьогоднішнього дня тут діє ще й Місто майстрів. Тут можна навчитись азам соломоплетіння, гончарства, різьблення по дереву, вишивки, писанкарства, миловаріння тощо.

Довідка

IDEC не є організацією чи спілкою. Це вільна, самоорганізована спільнота, учасником якої може стати кожен, хто бере участь у конференції та підтримує філософію руху. Всі важливі рішення приймають тільки під час конференції за допомогою демократичних процедур прямого голосування. 

Оскільки конференція мандрує по усій планеті, тому з часом було створено декілька більш локальних континентальних конференцій. Організація EUDEC (European Democratic Education Community) створена у 2006 році і щорічно проводить аналогічну власну конференцію. EUDEC більш структурована, ніж IDEC. Це організація, яка збирає щорічні внески, має Консульську раду і також проводить щорічні міжнародні конференції, але на території Європи. 

Школа «АІСТ» (Альтернатива Ініціатива Сім’я Творчість) заснована у 1990 році як перша в Україні альтернативна школа сімейного типу і з часу створення працює над проектами: «Культура миру (ненасильства) - через світову культуру»,  «Демократизація суспільства – через демократизацію школи». І саме ці напрямки роботи дали змогу колективу школи долучитися до багатьох міжнародних проектів, серед яких IDEC, EUDEC. 




Переглядів: 2820
Поширень: 0

Останні новини