Рекордна кількість жителів Хмільницької ОТГ долучилась цьогоріч до Бюджету участі

Бюджет  участі  стає все більш популярним інструментом залучення громадян до прийняття рішень серед ОТГ Вінниччини.  Хмільницька міська ОТГ  активно впроваджує громадський бюджет і цьогоріч залучила рекордну кількість мешканців до реалізації ініціатив коштом місцевого бюджету.

Про це повідомили представники Хмільницької міської ради  під час інформаційної зустрічі, що пройшла за сприяння Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування, діяльність якого підтримується Програмою «U-LEAD з Європою».

Жителями громади подано 18 проектних заявок громадського проекту Бюджет участі. Модератором опрацьовані всі проектні заявки  та надіслані до відповідальних структурних підрозділів за галузевою ознакою для надання звіту про аналіз відповідності проекту законодавству та можливості його реалізації. До голосування Комісією з питань Бюджету участі допущено 12 проектів. Загальний кошторис Бюджету участі складає 1 млн. грн, вартість кожного проекту  передбачає фінансування до 200 тис грн.  Кожен громадянин мав право проголосувати за три проекти. Як повідомив  начальник управління економічного розвитку та євроінтеграції  Хмільницької міської ради Юрій Підвальнюк, цьогоріч  у голосуванні взяли участь майже дві тисячі жителів громади, було віддано за проекти 3497голосів, що є найвищим показником активності  людей. Визначено п’ять проектів - переможців на загальну суму – 956 449 грн.

«Хмільницька міська рада  вже має досвід впровадження  громадського бюджету, але  цього року, відбувається перше голосування за розвиткові проекти саме Хмільницької міської ОТГ і участь беруть також жителі с. Соколова, що входить до громади. Голосування проходить офлайн і онлайн. Після завершення кінцевого терміну голосування електронна система автоматично здійснює підрахунок голосів, визначає проекти-переможці та формує їх списки. Варто сказати, що всі користувачі електронної системи «Громадський бюджет»  перевірялися  на ідентифікацію особи.

Був підписаний меморандум між Хмільницькою міською радою та Громадською організацією «Платформа Громадський Контроль» про співпрацю в рамках реалізації проекту «Соціальний інспектор – Бюджет участі». Сторони співпрацюють з метою впровадження, експлуатації та розвитку інтерактивної веб-платформи «Соціальний інспектор – бюджет участі».

Відділом прогнозування та залучення інвестицій проведена інформаційна кампанія, розроблені інформаційні матеріали громадського проекту Бюджет участі: плакати та буклети, що були розповсюджені серед жителів громади. Інформування жителів громади про етапи впровадження бюджету участі періодично висвітлювалося на офіційному веб-сайті міста, на facebook сторінці Хмільницької міської ради, в інформаційному бюлетені міської ради "Моє місто Хмільник". У свою чергу автори проектів провели  роз’яснювальну та інформаційну кампанію на підтримку власних проектів, у соціальних мережах, особисто із жителями громади.

У 2018 році реалізовано 5 проектів-переможців, що брали участь в громадському проекті у 2017 році.  У2019 році реалізовується 5 проектів-переможців 2018 року. Наприклад,  соціальна ініціатива  по навчанню компютерній грамотності людей похилого віку, є інклюзивний проект,  реалізовано ідею з облаштування велопарковок. А проекти, що  відбираються цього року будуть  впроваджуватись у 2020році.  Серед них є нові ідеї, а є ініціативи, що передбачають реалізацію проектів розпочатих в попередніх роках.

 От, наприклад,  проект  з облаштування  воркаут-майданчика, що отримав перемогу в голосуванні,  є продовженням  минулорічного і передбачає комплексне  облаштування території для  безпечних занять спортом. Більшість проектів Бюджету участі успішно реалізовуються в першу чергу управлінням житлово-комунального господарства та комунальної власності міської ради, наприклад,  дитячі спортивні майданчики, велопарковки», - зазначив Юрій Підвальнюк під час зустрічі.

«Ми  аналізуємо і самі ініціативи, і спостерігаємо  за голосуванням. Ідеї всі цікаві, але хотілось би, щоб  проекти охоплювали більше жителів громади, стали корисними для всіх. От наприклад,  дитяча ігрова зона у дворі багатоповерхівки – це добре, але великий майданчик у парку для дітей громади – краще. Я наприклад, проживаю в селі, а не у місті і хочу приїхати  до Хмільника та провести час  із родиною у парку», - зауважила  Наталія Мельник,  провідний спеціаліст відділу прогнозування та залучення інвестицій управління економічного розвитку та євроінтеграції  Хмільницької міської ради.

Благоустрій  центрального міського парку ім. Т.Г.Шевченка  Хмільницької ОТГ  є  одним із найяскравіших проектів громади.  Відпочинкові зони, оновлення архітектури та ландшафту, водні споруди,  фонтани, паркова  скульптура, ігрові майданчики,  молодіжна альтанка,  концертна зона, міні-зоопарк – це  тільки частина  елементів  головної відпочинкової зони Хмільницької міської ОТГ.   Особистий контроль робіт здійснює міський голова -  Сергій Редчик разом із працівниками міської ради, комунальних підприємств.

«Громадські ініціативи  - це добре, але чи  потрібно майданчик через кожні 50 метрів –  питання. Пріоритети  варто віддавати загальнодоступним місцям, потрібно вести дискусію, пояснювати людям. От у нас перемогла  ініціатива щодо облаштування скейт-майданчика у міському парку, це буде доступним для всіх жителів ОТГ  і  тому люди підтримали ідею. Ми хочемо зробити цілий навчальний комплекс на території парку із  поводження на воді та водних видів спорту. Це тільки частина планів. Проекти, що перемогли,  будуть повністю профінансовані відповідно до бюджету, але  корисні ініціативи, що не отримали  достатньої підтримки,  ми допоможемо  реалізувати коштом громади, залучимо  спонсорів та активних громадян. От у нас вперше бере участь у громадському бюджеті  громада с. Соколова. Поки що їм не вистачило кількості голосів для перемоги, але, на мою думку, спортивний майданчик,  який хоче облаштувати  громада на своїй території, обов’язково буде, допоможемо», - зазначив під час зустрічі Сергій Редчик, міський голова.

Більшість проектів Бюджету участі Хмільницької  громади, що  були подані  на конкурс,  стосуються  здорового способу життя, спорту, розвитку молоді  та благоустрою.  Це  повністю підтверджує  прагнення  та  стратегічні цілі  хмільничан  отримати звання «Громади,  дружньої до дітей та молоді»,  яке виборює ОТГ в рамках ініціативи Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).



Переглядів: 2546
Поширень: 0

Останні новини