Унікальним досвідом старост та експертними порадами ділились на семінарі у Вінницькому ЦРМС

Семінар з питань правового статусу та ролі старост в ОТГ пройшов у Вінницькому Центрі розвитку місцевого самоврядування Програми « U-LEAD з Європою».  

Керівники старостинських округів  новостворених об’єднаних громад Вінниччини ознайомились із компетенціями старост та методиками формування плану дій для успішного старту їх діяльності у складі ОТГ. Спікерами заходу виступили радниця з юридичних питань  Вінницького ЦРМС – Людмила Гурба, начальник відділу державної реєстрації актів цивільного стану  Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області – Альона Єфіменко та Інна Грамарчук - головний спеціаліст відділу вчинення нотаріальних дій Управління.

«Окрім того, що закон наділяє старост низкою компетенцій, ради ОТГ на цих осіб покладають ще ряд повноважень, на виконання яких потрібні відповідні знання та навички. Сьогодні важливо  ознайомити виконуючих обов’язки старост ОТГ , які набули цього статусу влітку цього року, з їх компетенціями, покращити їх знання у сфері здійснення державної реєстрації актів цивільного стану та вчинення нотаріальних дій, а також зробити акцент на їх особливе місце в системі місцевого самоврядування. Оскільки на сьогоднішній день відбуваються активні процеси щодо формування бюджетів ОТГ на 2020 рік. Староста,  як член виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради за посадою, вже зараз має стати активним учасником бюджетного процесу в ОТГ – працювати у робочих групах по підготовці проектів бюджету, вносити пропозиції до бюджету ради ОТГ та програм місцевого розвитку з метою належного представлення інтересів жителів відповідного села, селища», - пояснила Людмила Гурба.

Під час зустрічі відбулась  скайп-конференція, яку організували фахівці Вінницького ЦРМС   з представниками Дніпропетровського ЦРМС, а саме  - Ольгою Кирєєвою, радницею з децентралізації Центру. Експертка розповіла про перші кроки старост громад у складі ОТГ.

Досвідом діяльності  старостинського округу  поділилась Людмила Щаслива, в.о. старости сіл Кузьминці, Сокільці, Павлівка, Щурівка Кунківської  сільської ОТГ Вінницької області.

«В першу чергу потрібно згуртувати людей, адже одна людина нічого в громаді не зробить. Мені вдалося залучитись підтримкою місцевого бізнесу. Ми започаткували свята  у громаді, які ніколи не проводились.  Сьогодні відзначаємо день громади, день захисту дітей, день ліквідаторів, які не вірили, що про них  колись ще згадають, день захисників та  день людей з інвалідністю. Це  заходи, що об’єднують всю громаду, спонсорів. І кожну копійку використовуємо на загал. От нещодавно, на зекономлені  благодійні кошти,  оновили ФАП, і люди задоволені,  і спонсори  розуміють на що гроші пішли. Це відновлює довіру людей.  Крім того, ми звітуємо про використані кошти і  все, що відбувається у громаді  висвітлюємо у ЗМ,  у соціальних мережах. Тобто,  у нас є комунікація і зворотній зв'язок,  люди знають, що робиться в громаді, куди рухаємось, як будемо розвиватись.  У найближчих планах відкрити  дитячий садочок. Дуже мрію про це,  адже  люди забирають дітей з громади,  хочуть кращі умови для виховання малечі. У нас 40 дітей дошкільного віку і ще 10 народилось у цьому році. Хотілось би більше повноважень для старостинських округів, громад, щоб не підводили підрядники, щоб підтримувала держава… Нам пішов назустріч  відділ освіти, тож будемо відкривати у спільному приміщенні школу-садочок.  Дуже сподіваюсь на те, що урочисте відкриття закладу відсвяткуємо взимку,  на День святого Миколая у поточному році», - повідомила Людмила Щаслива,  в.о старости  Кузьминецького старостинського округу Кунківської ОТГ Вінниччини.


Теги: семінар

Переглядів: 2734
Поширень: 0

Останні новини