На Вінниччині представили документальну виставку про студентську ініціативу, що передувала Незалежності

Вулична виставка, яка розповідає про студентський рух напередодні Незалежності, а саме про кінний похід вінницьких студентів на Січ за рік до проголошення Незалежності України, розпочала роботу 22 серпня. Розміщена вона біля фонтану “Мушля” на Майдані Незалежності в м. Вінниця.

До складу експозиції входить шість інформаційних стендів. Виставка ініційована Центром історії Вінниці. Головне завдання – розповісти про п’ятьох молодих вінничан та їхню любов до України. 

«Влітку 1990 року вони здійснили кінну експедицію на Нікопольщину з метою відзначення 500-ліття Запорозького козацтва – наймасовішої української історико-патріотичної акції доби відновлення Незалежності», – повідомила співробітниця Центру історії Вінниці та куратор виставки виста

«Можливо, ми самі, учасники цього походу, недооцінюємо значення цієї події, тому для нас, в першу чергу, важливі спогади. Проте, слід розуміти, що це була велика подія, яка мала важливе значення для України загалом: і те святкування 500-ліття Запорозької Січі, на яке ми їхали, і те, що ця вінницька нотка була надзвичайно важлива і цікава під час святкування, – зауважив директор Державного архіву Вінницької області Юрій Легун. 

За словами Юрія Легуна, ідея кінної експедиції на Січ в 1990 році виникла не на порожньому місці. Директор сільської школи Петро Крижанівський та випускник історичного факультету ВДПУ, вчитель історії Владислав Чабанюк разом влаштовували кінні походи для дітей. В один з таких походів у 1989 році вирушив студент істфаку Руслан Білецький. Руслан розповів про те, що наступного року відзначатиметься 500-ліття Запорозької Січі. Так і виникла ідея кінного походу на Січ. 

В експедиції брали участь п’ятеро студентів історичного факультету Вінницького педагогічного інституту: Юрій Легун, Руслан Білецький, Ігор Лановий, Юрій Савчук та Олександр Панасюк. Дорогою хлопці влаштовували просвітницькі заходи та імпровізовані концерти. Похід вінницьких козаків-студентів тривав 28 днів. 

Наступного року Центром історії Вінниці заплановано випустити книгу про кінний похід на Січ. Основою для книги стане щоденник “Щоденний запис кінного походу: козацькими шляхами пам’ять народна”, який вів Юрій Легун під час експедиції. Виставка діятиме до 27 серпня. Окрім того, на інформаційних стендах є QR-коди, відсканувавши які можна переглянути короткий фільм про похід вінницьких студентів. 



Переглядів: 2983
Поширень: 0

Останні новини