Ігор Данільчук: «Безоплатне стентування – справжня революція в українській медицині»

Про симптоми інфаркту та методи запобігання

Головний симптом інфаркту – це сильний інтенсивний біль у грудній клітці. Люди часто думають, що серце болить зліва, але це не так. Коли в людини інфаркт – це відчувається за усією грудною клітиною та може віддавати в ліве плече, в щелепу, відчуватись біль під лопаткою. Цей момент супроводжується страхом смерті. Якщо таке відбулось – не треба чекати, що щось пройде. Інтенсивний біль може зникнути через кілька хвилин, але це не означає, що все закінчилось. Навпаки, слід миттєво викликати екстрену допомогу, адже кожна хвилина важлива.

Ще є ознаки болю, який може передувати інфарктам. Інколи люди відчувають важкість в серці під час фізичного навантаження. Або ж навіть різкий біль. Це може бути ознакою, що щось вже не так та слід звернутись до лікаря.

Звичайно, людям за 40 загалом важливо перевіряти рівень холестерину та проходити регулярні обстеження, бо це значно підвищує фактор ризику. Так само й ті, хто має цукровий діабет, чи схильність до нього. І, безумовно, курці – паління найбільше за всі шкідливі звички збільшує ризик інфарктів та інсультів.

Давайте подивимось, що таке гострий коронарний синдром. В кожної людини в серці є дві артерії: приблизно, 30% кровотоку йде через праву артерію, а 70% – через ліву артерію. Гострий коронарний синдром – це ситуація, коли в наслідок розвитку тромбозу кровоток однією з артерій припиняється. Серце перестає отримувати кров, і якщо це триває довго, то ця ділянка серця просто відмирає. Чим ближче до початку артерії – тим гірше. Це означає, що збільшується зона, яка перестає брати участь у насосній функції, а отже й маємо гірший результат. Крім того, слід знати, що бувають інфаркти з елевацією сегмента ST та без нього.

Цей показник визначається на кардіограмі, і, в разі визначення елевації сегмента ST, не можливо чекати жодної хвилини – пацієнта потрібно якомога швидше доставити до кардіоцентру.

Про переваги стентування

Щодо лікування, то існує два варіанти: фармакологічний – це тромболізіс, або інтервенційний – це стентування. Раніше саме тромболізіс був ключовим методом. Він мав якусь ефективність, але досить невисоку та підходив не всім. І, як сьогодні доводить світова практика, стентування безумовно ефективніше, адже дозволяє фізично відновити кровоток.

Стентування проводиться через маленький отвір на шкірі, тому це, фактично, навіть не операція, а процедура, адже надрізу немає. Вона безболісна, відбувається під місцевою анестезією: під час стентування пацієнти перебувають у свідомості і ми завжди розмовляємо з ними. А сам стент – це такий каркас, що залишається в організмі та тримає просвіт ділянки в артерії.

При цьому слід розуміти, що самою процедурою лікування не завершується. Людям й надалі слід дослухатись до порад лікаря та дбати про своє здоров’я.

Про державну програму безкоштовного стентування

Важливо пам’ятати, що завдяки державній програмі, сьогодні отримати якісну своєчасну діагностику та безоплатне стентування можуть всі пацієнти з гострим інфарктом міокарда з елевацією сегмента ST. Ми повністю забезпечені всім необхідним – від обладнання до стентів та супутніх матеріалів.

Сьогодні особливість нашого центру в тому, що тут буквально на одному поверсі розміщенні реанімаційний блок, рентген-операційний блок та реабілітаційний блок. І в кожному з них – повний набір досвідчених фахівців. Можна сказати, що в нас вже є три покоління лікарів. У 2008 році ми починали в чотирьох, а потім доєднались ще кілька молодих лікарів, які сьогодні вже професіонали. І зараз нова генерація лікарів також починає роботу в центрі.

Наш кардіоцентр працює у режимі 24/7/365, тобто, головним питанням лишається одне – своєчасне звернення пацієнта за допомогою.

Про важливість якісної організації роботи 

Ми від самого початку розуміли, що потрібне не тільки обладнання та матеріали, але й налагоджені процеси. Було питанням, як налагодити логістику, адже у Вінницькій області 27 районів і з кожного пацієнти з інфарктами повинні були потрапити до нас якомога швидше.

Ми створили спеціальні навчальні групи з сімейними лікарями, а також кардіологами та реаніматологами районних відділень, яким розповідали, чому важливо не гаяти час, а передавати пацієнтів в наш центр. Наша позиція проста: кожен лікар, незалежно від фаху,
повинен знати симптоми гострого коронарного інфаркту та якомога швидше відправляти пацієнтів до нашого центру. Питання часу для нас найважливіше: чим скоріше людей доставлять до центру, тим краще будуть результати стентування.

Саме тому, одночасно з навчанням, була розроблена та регламентована діяльність екстреної допомоги, яка відбувається у два етапи: спочатку пацієнтів забирає карета екстреної допомоги в районі, а потім його передають бригаді вінницькій підстанції, яка вже й доставляє пацієнтів у наш центр. Чому саме так? Справа в тому, що перша бригада може бути й фельдшерська, а друга – лікарська, там підготовлені спеціалісти, які вже везуть пацієнтів до нас.

Поєднання цих дій дозволило зробити систему максимально ефективною, а отже й краще рятувати пацієнтів. В 2014 році ургентних коронографій було проведено 298, а лише за перше півріччя цього року – 419. Так само й стентувань. Якщо в 2014 році в цілому їх було 247, то на сьогодні (від початку року) їх вже 418. Зменшення летальності також майже в два рази. І це не просто цифри – за ними живі люди.

Про майбутнє інтервенційної кардіології в Україні

Запровадження інтервенційної кардіології та державна програма безкоштовного стентування пацієнтів із гострим інфарктом міокарду з елевацією сегмента ST – це найбільш революційні зміни в українській медицині за останні роки. Не просто закупівля обладнання, а саме перехід до зовсім іншої концепції, яка у всьому світі довела свої переваги над усіма іншими підходами до лікування інфарктів.

Звичайно, важливо, щоб зараз спеціалізація інтервенційна кардіологія стала офіційною в Україні. В цілому ж за двадцять років ми пройшли той шлях, які європейські країни проходили майже півстоліття. Два роки тому у світі відзначали сорокаріччя від початку стентувань. Тобто, те, що в нас існує ще тільки десять років, в світі працює вже давно. Але я можу сказати, що зараз ми повністю знаходимося на конкурентному рівні з Європою.

Інформація про лікаря

Данильчук Ігор Віталійович – заступник головного лікаря по медичній частині Вінницького регіонального клінічного лікувально-діагностичного центру серцево-судинної патології. У 1994 році закінчив Вінницький медичний університет. Після інтернатури та магістратури працює кардіологом. Спочатку починав у Міській клінічній лікарні №1 м. Вінниці у кардіологічному блоці та блоці реанімації та інтенсивної терапії. Починаючи з 2008 року займається інтервенційною кардіологією. Проходив стажування в Інституті кардіології імені академіка М.Д. Стражеска. Після навчання повернувся до роботи у Вінниці, де на базі інфарктного відділення відкрився ургентно-операційний блок. З 2014 року, коли у Вінниці був створений регіональний клінічний лікувально- діагностичний центр серцево-судинної патології, працює у цій установі, рятуючи життя пацієнтів із захворюваннями серця.

Інформація про реперфузійний центр 

Вінницький регіональний клінічний лікувально-діагностичний центр серцево-судинної патології був створений у 2014 році. Наразі, він має повну команду фахівців, які проводять стентування у режимі 24/7 та 365 днів на рік. Установа оснащена сучасним обладнанням: стаціонарним та мобільним ангіографами. У найближчі роки планується переїзд центру до нової будівлі, де будуть встановлені три стаціонарних ангіографи та один мобільний, що дозволить додатково збільшити кількість врятованих пацієнтів.

Доктор Уляна Супрун:

«Ефективне функціонування мережі реперфузійних центрів залежить не лише від наявності ангіографів. Це налагоджена та чітка робота усіх ланок – екстреної медичної допомоги, центрів і кардіологічних відділень, які забезпечуватимуть реабілітацію пацієнтів після операцій. Найважливіше, що необхідну допомогу українці з гострим інфарктом, коли потрібне негайне стентування, отримують абсолютно безоплатно. Така послуга доступна у режимі 24/7/365. Результат — у реперфузійних центрах смертність від інфаркту майже втричі нижча, ніж в середньому по Україні. Доступність інноваційної допомоги стала можливою, завдяки ефективним державним закупівлям через міжнародні організації, які закуповують стенти і витратні матеріали для повного забезпечення потреби»

Олександр Лінчевський: 

«Кожен українець з гострим інфарктом міокарда має отримати якісне лікування - безоплатно і якомога швидше, бо від цього залежить життя. Саме для цього ми розбудовуємо мережу регіональних кардіоцентрів, де є сучасне обладнання, висококваліфіковані фахівці і всі необхідні матеріали.  Де б не знаходився пацієнт, найближчий ангіограф буде доступний в межах 2 годин. Розвиток регіональної мережі кардіоцентрів – це чи не перша ініціатива, яка базується на реальних потребах пацієнта і медичній необхідності, а не на наявних ресурсах і можливостях щось зробити. Тепер ми щороку рятуємо сотні життів українців, які раніше могли померти від гострого інфаркту. І це стало реальністю тільки завдяки об’єднанню зусиль усього суспільства – від експертів- інтервенційних кардіологів, лікарів і фельдшерів швидкої та колективів лікарень до Уряду і Міністерства»



Переглядів: 5898
Поширень: 3

Останні новини